Instellingen

Twee Hagenaars (17) aangehouden voor opendraaien brandkranen

DEN HAAG - Twee Haagse jongens van 17 jaar zijn aangehouden voor het opendraaien van brandkranen. In totaal kreeg de politie van twintig locaties in de stad meldingen van wateroverlast door opengedraaide brandkranen. De politie sluit niet uit dat er meer mensen aangehouden voor deze vernielingen.
De politie kreeg net als de voorafgaande dagen meldingen van wateroverlast door de opengedraaide brandkranen. In een woning aan de Beijersstraat moest de brandweer de stroom afsluiten om kortsluiting te voorkomen. Monteurs van Dunea waren dinsdagavond uren bezig om de brandkranen te repareren.
Bij een melding aan de Lau Mazirellaan zag de politie twee jongeren met gereedschap proberen een brandkraan te openen. Toen zij de politie zagen gingen ze er op een scooter snel vandoor. Na een korte achtervolging konden de twee jongens worden aangehouden voor de vernieling. De gemaakte reparatiekosten zullen volgens de politie meegenomen worden in het proces-verbaal.

Risico volksgezondheid

Dunea maakte woensdagmorgen bekend dat zij aangifte hadden gedaan bij de politie. Volgens een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf is het water dan wel leuk voor de kinderen, maar het opendraaien levert ook gevaren op. 'De waterdruk kan wegvallen, waardoor we problemen kunnen krijgen met de kwaliteit van het water. Dat is een risico voor de volksgezondheid.'
Ook voor de brandweer heeft het opendraaien van de kranen nadelen. Zo krijgen de brandkranen die opengedraaid zijn een slot, waardoor de brandweer langer nodig heeft voor het kan blussen bij een eventuele brand. Deze sloten zijn permanent en zullen de brandweer dus blijvend hinderen.