Onrust in Haagse Schilderswijk: relschoppers gooien met stenen naar politie, vier aanhoudingen

© Regio15
DEN HAAG - Het was woensdagavond en -nacht erg onrustig in de Haagse Schilderswijk. Een groep jongeren zorgde daar voor veel overlast. Op verschillende plekken werden brandkranen opengedraaid en er werd met stenen en vuurwerk gegooid. De politie zette de toegang tot de Parallelweg - waar de onrust begon - af en ook de Mobiele Eenheid werd ingezet. Vier mensen zijn aangehouden. Drie mensen zijn aangehouden vanwege samenscholing en één vanwege openlijke geweldpleging.
De politie surveilleert al een aantal dagen continu in deze omgeving omdat groepen jongeren voor overlast zorgen op straat. Woensdagavond om 21.00 uur was het weer raak. Toen gooide een groep van tientallen jongeren op de Parallelweg vuurwerk, stenen en eieren richting omstanders en voorbijrijdend verkeer. Ook werden brandkranen opengedraaid. Daarop sloot de politie de toegangswegen af en probeerden agenten met man en macht de openbare orde te herstellen.
Volgens de verslaggever was de sfeer in de wijk erg gespannen. 'Er reden veel jongeren rond op scooters, ze toeterden en er stonden veel mensen te kijken. Ook waren er op verschillende plekken smeulende resten te zien.' De politiehelikopter heeft een tijd rondjes gevlogen. Fotografen trokken zich terug omdat de situatie 'te gevaarlijk' was.

'Ze slopen onze wijk'

Omdat de sfeer grimmig bleef, voerde de ME rond 22.30 uur op de Parallelweg meerdere charges uit. Daarbij werden leden van de ME bekogeld met onder meer stenen. De groep jongeren verplaatste zich vervolgens door de wijk. Daarbij werd op verschillende plekken brand gesticht. Op de Hoefkade brandde een stapel pallets op straat af.
Later in de nacht, rond 2.30 uur, woedde er brand op de kruising van de Vaillantlaan met de Hoefkade. Op het vuur werden onder meer fietsen en pallets gegooid. Ook waren er harde knallen te horen. 'Ze slopen onze wijk', zeiden twee jongens tegen een verslaggever van Omroep West. 'Het leek wel oud en nieuw, zoveel vuurwerk werd afgestoken', reageerde een ander. Toen agenten een veilige werkruimte wilden creëren voor de brandweer werden zij belaagd door tientallen jongeren. Daarop werd de Mobiele Eenheid ingezet, waarna de brandweer de brand alsnog kon blussen.
Daarna verzamelden de jongeren zich op het Palletplein, waarbij een deel van de groep gezichtsbedekking droeg. De groep bekogelde ook daar agenten met stenen. 'Meerdere agenten hebben na de ongeregeldheden last van oorsuizen, omdat er zwaar vuurwerk afging vlakbij hen', laat een politiewoordvoerder weten. Ook raakten door de ongeregeldheden drie politievoertuigen beschadigd. Bij één surveillancevoertuig sneuvelde de achterruit. Ook andere auto's in de omgeving raakten bij de ongeregeldheden beschadigd.
© Regio15

Brandkranen

Ook dinsdag werden op diverse locaties in de stad brandkranen opengedraaid. Twee Haagse jongens van 17 jaar werden hiervoor aangehouden. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft aangifte gedaan en heeft inmiddels sloten geplaatst op ongeveer twintig brandkranen.