'Zet langs hele Hollandse kust waarschuwingsvlaggen neer'

NOORDWIJK - Als het aan de reddingsbrigade ligt, komen er langs de hele Hollandse kust, om de 500 tot 1000 meter, vlaggenmasten te staan. Met vlaggen in diverse kleuren kan dan worden aangegeven of het veilig is om de zee in te gaan of niet. Noordwijk plaatst donderdag al waarschuwingsbanieren om badgasten te waarschuwen voor muien.
'Als er een gevaarlijk mui is zetten we het strand af. Vaak zijn er op andere momenten ook lifeguards aanwezig en zijn we met voertuigen van de reddingsbrigade op het strand. Maar mensen trekken zich van onze aanwijzingen soms weinig aan', aldus directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland op NPO Radio 1. 'De zee is prachtig, geniet er dus ook van, maar de zee kan ook echt gevaarlijk zijn.'
Breedveld vindt het belangrijk dat het neerzetten van vlaggenmasten gepaard gaat met een voorlichtingscampagne voor het publiek. Zeker tijdens warme zomers zoals nu, moeten strandgangers volgens hem de betekenis van de vlaggen wel goed kennen. De reddingsbrigade gaat niet alleen over het plaatsen van de vlaggen; kustgemeenten hebben ook zeggenschap.

Rode vlag: zwemmen verboden

Als een rode vlag wordt gehesen, is zwemmen verboden. Als de gele vlag wappert, is de zee onstuimig en mogelijk gevaarlijk, maar mag er wel gezwommen worden. Vorige week verdronken vier zwemmers in de Noordzee: twee voor de Haagse kust en zwemmers bij Zandvoort en Wijk aan Zee.
Ook de reddingsbrigade van Noordwijk had het druk: 'We hebben achttien mensen uit het water gehaald, en één van hen moest naar het ziekenhuis omdat hij teveel water binnen had gekregen,' vertelt Leon van Went van de reddingsbrigade.

Nieuwe banieren

De Noordwijkse reddingsbrigade heeft van de gemeente nieuwe waarschuwingsbanieren gekregen om badgasten beter te kunnen waarschuwen. Op de vlaggen wordt in drie talen gewaarschuwd voor muien en afgebeeld hoe je er uit komt. Acht zijn er aangeschaft, dat is als het goed is meer dan genoeg, vertelt Van Went: 'Meestal hebben we niet meer dan twee muien. We zetten er één aan elke kant van de mui, en er staan life-guards bij om mensen te waarschuwen.'
Het is een ander seizoen dan anders, weet Van Went: 'We hadden al corona, maar we hebben ook meer muien gehad, en zo erg als afgelopen weekend heb ik het maar zelden meegemaakt.' De nieuwe banieren zijn dan ook geen overbodige luxe, maar ze waren wel al eerder besteld.

Training

In Noordwijk geeft de reddingsbrigade ook een zwemtraining aan kinderen uit de omgeving, om ze te leren hoe ze uit een mui moeten komen. Het zijn dan ook meestal niet de mensen die aan de kust wonen die in de problemen komen. 'We zien juist dat mensen uit het oosten van het land, of nog verder weg, het gevaar onderschatten', aldus Van Went.
Wethouder Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk ziet ook de voordelen van de nieuwe waarschuwingsvlaggen: 'We zijn als gemeente geschrokken van wat er afgelopen weekend is gebeurd. We willen graag meewerken aan de bewustwording van de mensen.'