Instellingen

Dansende Berthony verzacht de verkeersellende in Leiden

Berthony Jomba danst de hele dag op de rotonde
Berthony Jomba danst de hele dag op de rotonde © Omroep West
LEIDEN - Op volledige Afrikaanse wijze danst hij over de rotonde vlak voor de Haagse Schouwbrug in Leiden. 'Ik houd van dansen en ik beweeg mij al dansend door het verkeer waardoor iedereen weer even lacht en daar doe ik het voor', aldus Berthony Jomba. Hij had een cateringbedrijf, maar is door de coronacrisis nu noodgedwongen verkeersregelaar geworden. Tijdens deze hitte probeert hij er maar het beste van te maken.
'Ik zie hem elke dag, hij geeft echt weer even een glimlach op je gezicht. Want de verkeersellende is groot in Leiden', zegt een voorbijganger.
Sinds de Churchillbrug in Leiden-West wordt gerenoveerd zoekt het verkeer alternatieve routes. Op deze wegen loopt het verkeer nu helemaal vast en proberen verkeersregelaars het verkeer een beetje in goede banen te begeleiden.

'Ik dans de hele dag op de rotonde'

'Automobilisten reageren heel vrolijk op mij. Ik vind dat heerlijk, dat geeft mij weer energie om door te dansen en zo dans ik dus de hele dag door op de rotonde', zegt Jomba. Z'n collega's hebben er ook grote lol in hoe hij het verkeer leidt. 'Is toch geweldig zo'n vent, en een top collega!'
De werkzaamheden aan de Churchillbrug duren nog tot en met begin september. Tot die tijd kun je Jomba vinden aan de rotonde bij de Haagse Schouwbrug in Leiden.