Thijs H. gaat in hoger beroep: 'Hij is ten onrechte veroordeeld voor moord'

Thijs H.
Thijs H. © Studievereniging Leiden
DEN HAAG - Thijs H. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens drie moorden. Dat bevestigt zijn advocaat Serge Weening donderdag na berichten hierover van RTL Boulevard. De rechtbank in Maastricht heeft de 28-jarige man onlangs tot 18 jaar cel en tbs met dwangmaatregelen veroordeeld.
'Thijs H. is ten onrechte veroordeeld voor moord', aldus Weening. 'Bovendien heeft de rechtbank Thijs ten onrechte deels zijn daden aangerekend. Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. was volledig ontoerekeningsvatbaar.'
Weening vindt 'dat het vonnis van de rechtbank geen recht doet aan de omstandigheden waaronder Thijs tot zijn handelingen kwam'.

Moord in Scheveningse Bosjes

Het Openbaar Ministerie (OM) laat donderdag weten geen hoger beroep aan te tekenen. Het OM kan zich vinden in de strafmaat en wilde de slachtoffers een nieuwe lange rechtsgang besparen, zei een woordvoerster donderdag.
H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag de 56-jarige Etsuko heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens het Pieter Baan Centrum was Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn daden. Maar de rechtbank twijfelde aan de omvang van de wanen van H. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan, en kleurde hij gedragingen achteraf in om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Dat inkleuren deed hij volgens de rechtbank op basis van op internet gezochte verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.
H. werd verdedigd door twee advocaten, naast Serge Weening ook door Joost de Bruin. Deze laatste verlaat de advocatuur, laat Weening weten. Joost de Bruin wordt officier van justitie. In hoger beroep wordt H. bijgestaan door de advocaten Serge Weening en Job Knoester.
LEES OOK: