Meer dan twintig aanhoudingen na nieuwe rellen in Schilderswijk

Op de kruising van de Hoefkade en de Vaillantlaan werd afval in brand gestoken
Op de kruising van de Hoefkade en de Vaillantlaan werd afval in brand gestoken © Regio 15
DEN HAAG - Het was donderdag voor de tweede avond op rij onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. De politie verrichtte in totaal meer dan twintig aanhoudingen. Enkele honderden mensen verzamelden zich in de omgeving van de Vaillantlaan en de Hoefkade. De groep gooide onder andere stenen en zwaar vuurwerk naar de politie. Van twee politievoertuigen sneuvelde een ruit. Uiteindelijk greep de Mobiele Eenheid (ME) in en dreef de groep uit elkaar. De gemeente Den Haag stelde een noodbevel in.
Volgens een politiewoordvoerder werd de stemming vanaf 23.00 uur grimmiger. Vroeg in de avond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat. De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23:00 uur verzamelden en agenten bekogelen met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook werd er een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 2:30 uur bekogelde een grote groep jongeren agenten met stenen vanaf de daken. Ook hierbij werden aanhoudingen verricht.
Volgens Omroep West-verslaggever Sander Knura kwam de ME in actie nadat er op de kruising van de Hoefkade met de Vaillantlaan een hoop afval in de brand werd gestoken. 'De ME is uitgestapt om de straten schoon te vegen. De jongeren vluchtten meteen de wijk in. Het lijkt erop dat het kat-en-muisspel is begonnen.'
Tekst loopt door na tweets.

Tweede avond

Het is de tweede avond op rij dat het onrustig is in de Haagse wijk. Woensdagavond zette een grote groep jongeren brandkranen open. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden ze spullen. Vier mensen werden opgepakt.