Sarina Wiegman nieuwe bondscoach Engelse vrouwen na Spelen 2021

DEN HAAG - Vanaf september 2021 is Sarina Wiegman de bondscoach van de Engelse voetbalsters. Dat meldt de KNVB. De Haagse bondscoach tekent een contract voor drie jaar en zal de Oranje Leeuwinnen na de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio verlaten. Wiegman wordt de opvolger van Phil Neville, die na de zomer van 2021 afzwaait.

Wiegman verlengde in december 2019 haar contract bij de KNVB tot en met het EK van 2021, dat vanwege de coronapandemie is uitgesteld naar 2022.

In 2014 maakte Wiegman de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd de in Den Haag geboren en getogen Wiegman in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke voor de Oranje Leeuwinnen. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte de selectie zilver én een Olympisch ticket.

'Een echte winnaar'

'Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022', zegt KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma. 'Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is.'

Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook', gaat Hoogma verder. 'We mogen met z'n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo'n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat. Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie. En wij hebben ruim de tijd om ons te buigen over de opvolging, dus dat gaan we de komende maanden dan ook in alle rust doen.'

LEES OOK: Kijkersvragen aan Sarina Wiegman: over ADO Den Haag, Dick Advocaat en haar gezin

Meer over dit onderwerp:
SARINA WIEGMAN ORANJE LEEUWINNEN VOETBAL
Deel dit artikel: