Nationale herdenking bij Indisch Monument in klein gezelschap

DEN HAAG - Bij het Indisch Monument in Den Haag is zaterdagmiddag het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het is precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde. Dat betekende tegelijkertijd de bevrijding voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Premier Mark Rutte hield een - zeer persoonlijke - toespraak. Koning Willem-Alexander legde een krans.
Rutte memoreerde aan zijn vader en vertelde over diens verhalen in voormalig Nederlands-Indië. Rutte senior werd destijds in Indië 'onder de wapenen geroepen en kwam als krijgsgevangene in een ander kamp terecht dan zijn vrouw en hun drie kinderen. 'De verhalen van mijn vader behoren nu tot mijn bagage. Ik heb daar veel van geleerd', zei Rutte. Ook werd de Indische klok geluid, de vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen.
Namens onder meer de burger- en militaire slachtoffers, en namens drie generaties van de Indische gemeenschap werden kransen gelegd. Ook werd de Indische klok geluid, sprak de 16-jarige Maddy Batelaan uit Rijswijk een rede uit, werd de vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen. Tegen het eind van de herdenking vloog een B-25 over en opende de koning het defilé.

Beperkt toegankelijk

De jaarlijkse herdenking van alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld trekt gewoonlijk duizenden belangstellenden. Maar dat kon dit jaar niet wegens de maatregelen tegen het coronavirus. De herdenking was toegankelijk voor een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden.
De omgeving van het Indisch Monument is zaterdag hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat mensen toch op afstand gaan kijken. Op een aantal plekken in het land waren regionale bijeenkomsten.

Monument beklad

Het Indisch Monument is in de nacht van vrijdag op zaterdag bewaakt en beveiligd. Dat gebeurde na een bekladding en gedeeltelijke vernieling in de nacht van donderdag op vrijdag. Vrijdag is het monument schoongemaakt en hersteld. De bekladding is opgeëist door een groep die zich Aliansi Merah Putih noemt, oftewel de rood-witte alliantie, naar de kleuren van de Indonesische vlag.
Die groep heeft eerder ook het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Haagse Hofvijver beklad met de de tekst 'Fuck VOC'. Die was een van de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Nederlandse handelsonderneming die het monopolie had op de overzeese handel.
Kijk hier de complete uitzending van de Indië-Herdenking terug.