Politie spreekt van rustige avond en nacht in de Haagse Schilderswijk

Er was veel politie op de been
Er was veel politie op de been © Regio15
DEN HAAG - Het is de afgelopen avond en nacht rustig gebleven in de Schilderswijk in Den Haag, zegt de politie. Er zijn drie mensen aangehouden: twee voor belediging van agenten en één voor de heling van een scooter. De voorgaande drie avonden en nachten waren er rellen in de wijk. Groepen jongeren gooiden toen onder andere met stenen en vuurwerk naar de politie en stichtten branden.
Zaterdagavond en in de nacht naar zondag heeft de politie in het centrum van de stad en de omgeving bromfietscontroles gehouden. De politie liet weten dat ze regelmatig controleert op technische staat, documenten en snelheid. 'Kan de bromfiets bijvoorbeeld harder rijden dan toegestaan, dan kan deze in beslag worden genomen of volgt een bekeuring.' Een woordvoerder wilde er verder niks over kwijt, maar de aankondiging volgde na enkele onrustige nachten in de Schilderswijk. Burgemeester Jan van Zanen liet donderdag nog weten dat jongeren die in de voorgaande nacht voor de onrust zorgden uit andere delen van de stad kwamen. 'Op hun scooters kwamen zij hierheen - kennelijk om rotzooi te trappen', verklaarde hij.
Agenten waren zaterdagavond met onder meer busjes en bikers aanwezig in de Schilderswijk. Het is er rustig gebleven, zag ook een verslaggever van Omroep West die in de wijk was.

Eerder tientallen aanhoudingen en gebiedsverboden

De ongeregeldheden begonnen woensdagavond. Relschoppers draaiden brandkranen open, gooiden met stenen en vuurwerk en vernielden auto's en straatmeubilair. De Mobiele Eenheid moest worden ingezet om de rust terug te laten keren. Er werden vier mensen aangehouden. Burgemeester Jan van Zanen riep op de rust te bewaren en het verstand te gebruiken.
Ook donderdag- en vrijdagavond waren er rellen in de wijk en stelde de burgemeester een noodbevel in. Het Haagse Hopje aan het Jacob van Campenplein, waar kinderen sport- en spelattributen kunnen lenen, werd in brand gestoken. In totaal zijn er die twee dagen ruim vijftig mensen aangehouden. Het Openbaar Ministerie gaf hen een gebiedsverbod, waardoor ze zich voorlopig niet meer mogen vertonen in de wijk. Partijen in de Haagse gemeenteraad zijn de onrust zat en willen 'onorthodoxe maatregelen'.