Dood zwanenkuiken over hek gegooid bij dierenbeschermster Saskia van Rooy

Dood zwanenkuiken
Dood zwanenkuiken © Saskia van Rooy
STOLWIJK - Twee gemaskerde mannen hebben in Stolwijk een dood zwanenkuiken in de tuin van dierenarts en -beschermster Saskia van Rooy gegooid. Op beveiligingsbeelden die ze op Facebook deelt, is te zien hoe ze het dier over het hek slingeren. Van Rooy, die al jaren in verweer komt tegen misstanden met zwanen, voelt zich zwaar bedreigd en gaat aangifte doen.
Van Rooy zag het zwanenkuiken donderdagochtend op haar oprit liggen. Omdat ze beveiligingscamera's bij haar huis heeft, kon ze de beelden meteen delen via social media.
Beeld uit bewakingsvideo Saskia van Rooy
Beeld uit bewakingsvideo Saskia van Rooy
'Ik wilde aangifte doen van deze bedreiging, maar de politie zei dat dit per mail moest. Dus ik moet nog aangifte doen', vertelt Van Rooy.

Rechtszaken en intimidaties

Het is niet de eerste keer dat Van Rooy bedreigd wordt. 'Ik kom al jaren in het verweer tegen misstanden met zwanen door zwanendrifters, jagers, boeren, loonwerkers en andere lieden die ik opspoor', legt ze uit. Dat heeft tot verschillende rechtszaken en intimidaties geleid.
Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij de zwanen in het wild worden gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanenkuikens wegvliegen, wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd.
In 2019 deelde de Stolwijkse beelden van een dode kat en een kuilbaal die op de brug naar haar huis waren gedumpt. 'Daardoor zat ik drie dagen opgesloten in huis en kon niet bij mijn ouders langs waarvan ik mantelzorger ben.'

Zetelroof

In 2018 was er ophef over de zogenoemde zetelroof van De Rooy. Slechts twee weken nadat ze als lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen was, stapte ze uit de fractie van ProKrimpenerwaard. Van Rooy ging als eenmansfractie verder onder de naam Dierbaar Krimpenerwaard.