Cultuurfonds geeft geld aan theaterproducenten

Claudia de Breij
Claudia de Breij © ANP
DEN HAAG - Het Kickstart Cultuurfonds geeft 1,6 miljoen euro aan 35 producenten van podiumkunsten. Onder andere Senf Theaterpartners uit Delft, het Leidse Breijwerk Management en Stichting Jazz en Wereldmuziek Kollektief uit Den Haag krijgen een deel van het bedrag. Het Kickstart Cultuurfonds biedt financiële ondersteuning aan theater- en concertzalen, producenten van professionele podiumkunsten en musea om aanpassingen aan de anderhalvemetersamenleving door te kunnen voeren.
Het Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van onder andere de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds, werd opgericht om de theaterwereld te steunen tijdens de coronacrisis. Vanaf 27 juli konden producenten van podiumkunsten een aanvraag indienen. Dat is een van de twaalf categorieën waar een aanvraag voor kon worden gedaan.
Het geld is bedoeld voor instellingen en organisaties die niet in aanmerking komen voor het extra overheidspakket van 300 miljoen euro voor de cultuursector. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft ook 2,5 ton aan het totaal bijgedragen.

Coronaproof maken van voorstellingen

'Met die extra steun kunnen theaters en musea hun gebouwen coronaproof maken en voorstellingen en tentoonstellingen programmeren die in het nieuwe normaal niet rendabel genoeg zouden zijn', vertelde Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en woordvoerder van Kickstart Cultuurfonds eerder.
Breijwerk Management, dat zichzelf het jongste impresariaat van Nederland noemt en onder andere Claudia de Breij, Emilio Guzman en Peter Pannekoek vertegenwoordigt, krijgt een bedrag van 81.942 euro toegekend.

't Schaep met de 5 Pooten

Het Delftse Senf Theater partners representeert meer dan 50 theaterproducenten, gezelschappen en artiesten. Recent produceerde Senf bijvoorbeeld de theatertour van 't Schaep met de 5 Pooten. Senf krijgt 76.177 euro van het Kickstart Cultuurfonds
Aan Stichting Collected Works uit Hillegom wordt 78.000 euro toegekend. De Haagse Stichting Jazz en Wereldmuziek Kollektief krijgen 10.910 euro en Stichting Percossa uit Den Haag 30.000 euro.

Steun Haagse theater

Al eerder kregen drie Haagse theaters en de Stichting Dans- en Muziekcentrum een subsidie van het nieuwe fonds. DMC krijgt van het fonds 32.136 euro, de Nieuwe Regentes 31.820 euro, Theaters Diligentia en PePijn 41.957 euro en theater De Vaillant 12.000 euro. Stichting Theater Delft ontving 85.000 euro.