Tientallen buurtgenoten lopen tocht door Schilderswijk: 'Rellen voelen als mes in de rug'

DEN HAAG - In het wit gekleed lopen zo'n vijftig vaders, moeders, jongerenwerkers en andere buurtbewoners donderdagavond mee met een stille tocht door de Haagse Schilderswijk. Ze zijn de rellen van de afgelopen tijd spuugzat en willen op deze manier een tegengeluid laten horen. 'De rellen voelen als een mes in de rug, als een daad van verraad bedoeld om alle onze inspanningen te vernietigen.'
'Het lijkt alsof onze inspanningen voor niets zijn geweest. Daarom zijn wij boos en tegelijkertijd vastberaden om alles in het werk stellen en verder aan onze wijk te bouwen', schrijft de organisatie, Multicultureel Jongeren Geluid, op haar website.
Het was vorige week drie avonden onrustig in de Schilderswijk. Jongeren zetten woensdagavond brandkranen open, gooiden met stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden spullen. Ook donderdag- en vrijdagavond waren er relschoppers in de wijk en kwam de ME in actie. In totaal werden zo'n zestig mensen opgepakt. Sommigen kregen een gebiedsverbod voor de wijk tussen 18.00 en 6.00 uur. Er zitten nu nog drie mensen vast.
Met de tocht willen wijkbewoners een positief beeld van hun wijk neerzetten. Een jongen achterop een scooter is dan ook blij dat er veel media is. 'Dan zijn we ook eens positief in het nieuws.' Een wijkbewoonster is duidelijk: 'Het is een prachtwijk'.

Problemen

Geen van de deelnemers ontkent dat de wijk problemen heeft, maar allemaal wijzen ze erop dat de relschoppers voornamelijk van buiten de Schilderswijk kwamen. 'Ze kwamen zelfs uit Antwerpen.' Mostaffa, een van de organisatoren en ondernemer, vindt dat de wijk misbruikt wordt door relschoppers van buitenaf. 'Ik ben het persoonlijk spuugzat', zegt hij. Burgemeester Van Zanen zei donderdag in een debat over de rellen tegen de gemeenteraad dat voetbalhooligans betrokken waren bij de rellen.
Ondernemer Mostaffa
Ondernemer Mostaffa © Omroep West
Ook de 12-jarige Kubra loopt mee. I love Schilderswijk staat er op haar bordje. Ze woont in de wijk en heeft het een en ander meegekregen van de rellen. 'Er werd met vuurwerk gegooid.' Ze vindt de rellen slecht voor de wijk.
De 12-jarige Kubra
De 12-jarige Kubra © Omroep West

Huiswerk

Na de tocht biedt de 'alliantie voor de Schilderswijk' een petitie aan, aan wethouder Bert van Alphen. 'Huiswerk voor de wethouder'. De alliantie, van bewoners, ondernemers en vrijwilligers, wil dat de gemeente de rellen onderzoekt, de veiligheid in de wijk vergroot en samen met wijkbewoners en ondernemers zoekt naar structurele oplossingen. Daarnaast moet er gesproken worden met jongeren.
De wethouder beloofde de punten vrijdag te bespreken met burgemeester Jan van Zanen. 'We gaan zorgen dat de Schilderswijk er weer positief op komt te staan', zei Van Alphen.