Demonstratie op het Malieveld tegen coronamaatregelen 'ordelijk en veilig verlopen'

DEN HAAG - Tegenstanders van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten beteugelen, hebben zondagmiddag weer op het Malieveld gedemonstreerd. Volgens een verslaggever van Omroep West waren er ruim duizend demonstranten aanwezig. Het Algemeen Burger Collectief (ABC) protesteerde onder meer tegen de anderhalvemetersamenleving en het dragen van mondkapjes. Ook Sta op voor Vrijheid had volgens de gemeente een betoging aangekondigd.
Op het Malieveld werd zondagochtend een podium neergezet en in de stad was veel politie op de been. Er waren agenten op het Plein, het Binnenhof en op en rondom het Malieveld. Zondagochtend waren er nog geen demonstranten in de stad. De eersten arriveerden even na 12.30 uur. De politie stond in nauw contact met de organisatie om alles veilig en ordelijk te laten verlopen.
Vanaf het podium werden toespraken gehouden. Ook werd geroepen dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. 'Mensen, ik snap jullie heel goed. Maar als we het niet doen, dan kunnen we stoppen. Dan zijn we allemaal voor Jan met de korte achternaam naar Den Haag gekomen', riep de organisatie. De sfeer was gemoedelijk en volgens de politie werden 'alle aanwijzingen opgevolgd'. Rond 17.00 uur was de demonstratie ten einde.
Vanwege de demonstratie reden een aantal trams en bussen om en was de Koningstunnel afgesloten. Verkeer richting het centrum van de stad en Scheveningen moesten omrijden.
Het ABC, dat zegt een collectief van het Nederlandse volk te zijn, eist het aftreden van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), omdat zij de 'geestelijke, maatschappelijke en lichamelijke gezondheid' in gevaar zouden brengen. De samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie zou moeten worden beëindigd en de actiegroep roept op tot strafrechtelijke vervolging van die VN-organisatie.

Ongeregeldheden

Zaterdagavond riep de Haagse burgemeester Jan van Zanen iedereen die op het Malieveld wil betogen op zich vooral aan de regels te houden. Wanneer actievoerders waarschuwingen of aanwijzingen van agenten negeren, treedt de politie of de ME op, aldus Van Zanen. Verder vroeg hij om respect voor de hulpdiensten, en dan in het bijzonder voor de politie.
Eerdere demonstraties op onder meer het Malieveld leidden verschillende keren tot ongeregeldheden. Donderdag raakte een agent gewond bij een demonstratie in de buurt van het Binnenhof, waarbij meerdere arrestaties werden verricht.