Overvallen door een plensbui? Weerapps minder betrouwbaar door afname vliegverkeer

REGIO - Ben je afgelopen weekend verrast door een regenbui terwijl het volgens de weerapp droog zou zijn? Door het coronavirus kan dit de laatste maanden vaker gebeurd zijn. Het vliegverkeer is flink afgenomen, waardoor er minder weergegevens zijn. Toch zijn er voldoende andere gegevens die gebruikt worden om het weer te voorspellen. 'Veel mensen weten niet dat we gegevens van hun smartphone gebruiken voor de voorspellingen', vertelt weerman Huub Mizee.

Meteorologen maken voor hun voorspellingen gebruik van de gegevens van vliegtuigen. 'Toestellen die op Schiphol opstijgen en landen geven veel gegevens door aan de weercomputers', legt Mizee uit. 'Ze vliegen steeds op een andere hoogte en meten bijvoorbeeld de temperatuur en de windsnelheid. Door de lockdown lag het vliegverkeer bijna volledig stil, waardoor er minder gegevens beschikbaar waren voor de weersvoorspellingen.'

Om toch een zo goed mogelijke weersvoorspelling te hebben, heeft het KNMI tijdens de lockdown twee weerballonnen opgelaten. Dit is een ballon die tot twaalf kilometer hoogte gegevens kan verzamelen. Normaal gaat een van deze ballonnen de lucht in, maar door een tweede ballon op te laten kon het KNMI toch voor meer waarnemingen zorgen. 'En inmiddels is het vliegverkeer weer wat opgestart. Het is nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, maar er zijn inmiddels wel voldoende metingen voor een betrouwbare weersvoorspelling', legt Mizee uit.

Signaal smartphone

Het is niet voor het eerst dat het KNMI extra weerballonnen op moest laten. In 2010 zorgde de uitbraak van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland er voor dat het vliegverkeer in Europa langere tijd stil kwam te liggen. Ook toen gebruikte het KNMI extra ballonnen om de weersvoorspelling zo goed mogelijk te houden.

Volgens Mizee zijn meteorologen niet volledig afhankelijk van de data van de vliegtuigen, maar zijn er voldoende andere manieren om het weer te meten. 'Veel mensen weten dit niet, maar iedereen met een smartphone helpt ook met de weermetingen. Hun telefoon stuurt constant signalen naar de zendmast van hun provider. Als het vochtig is dan is het signaal van de ontvangst minder sterk. Door de sterkte van het signaal te meten krijgen wij dus een goed beeld van de luchtvochtigheid op dat moment. Dus eigenlijk helpt iedereen mee om de weersvoorspellingen zo goed mogelijk te houden.'

LEES OOK: Woensdag mogelijk zomerstorm: 'Gaan ineens van zomer naar herfst'

Deel dit artikel: