Instellingen

Omroep West en Bollenstreek Omroep gaan meer samenwerken

Liza Janson aan het werk voor zowel Omroep West als BO
Liza Janson aan het werk voor zowel Omroep West als BO © Omroep West

NOORDWIJK - 'Mensen halen via de computer de hele wereld binnen, maar juist daardoor wordt de eigen leefomgeving steeds belangrijker.' Dat zegt Ard Zandbergen, hoofdredacteur van de Bollenstreek Omroep. Omroep West en zijn omroep verlengen de samenwerking tot minimaal 2023.

Sinds 2015 werkt Omroep West nauw samen met verschillende lokale omroepen. Die samenwerking kreeg dit jaar een extra impuls met een subsidie van 50.000 euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierdoor wordt het mogelijk extra menskracht in te zetten vanuit de regionale omroep bij de lokale omroep.

Omroep West hoofdredacteur Henk Ruijl: 'Zo bied je met elkaar een sterk antwoord op verschraling in de journalistiek.' Door het extra geld en de verlengde samenwerking zit er nu vijf dagen per week een verslaggever van Omroep West op de redactie van de Bollenstreek Omroep. 'Het voelt uitstekend, we zijn er ontzettend blij mee als omroep', zegt Ard Zandbergen.

Ard Zandbergen van Bollenstreek Omroep
Ard Zandbergen van Bollenstreek Omroep

Nog vaker verslag doen

Een lokale omroep heeft nog minder budget dan de regionale omroep. Daarom wordt er vaak noodgedwongen gewerkt met vrijwilligers. Omroep West levert nu een professionele verslaggever die nu fulltime gaat werken voor beide omroepen. Zandbergen: 'En wij hebben de kennis van de streek. De samenwerking werpt gewoon zijn vruchten af.'

De samenwerking is vastgelegd in een nieuw contract
De samenwerking is vastgelegd in een nieuw contract © Omroep West

'Op voetbalgebied betekent het dat we betere samenvattingen kunnen maken en meer voetbalclubs tegelijk kunnen doen', zegt Stijn Zandbergen, sportverslaggever bij Bo. 'We kunnen de mensen dus meer bieden en dat vind ik heel fijn.'

Omroep West nam in 2015 het initiatief om intensiever te gaan samenwerken met lokale omroepen. Daartoe werd het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN) opgericht. Eerder zijn al samenwerkingen opgezet tussen Omroep West en WOS Media (Westland), Studio Alphen, Sleutelstad (Leiden), Den Haag FM en Midvliet FM (voor Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Stompwijk).