Westlandse campingeigenares geschrokken van dodelijke aanval ijsbeer op haar camping op Spitsbergen

IJsbeer ter illustratie
IJsbeer ter illustratie © ANP
WESTLAND - Een Nederlander is vrijdag gedood door een ijsbeer op Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt en het wordt bevestigd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De man werd in de vroege uren aangevallen toen hij in zijn tent lag op een kampeerplek op Camping Longyearbyen, die wordt gerund door de Westlandse Michelle van Dijk. Ze zegt tegen Omroep West enorm geschrokken te zijn van het voorval.
Het gaat volgens het ministerie om een 39-jarige man uit Amsterdam. Omstanders hebben het dier neergeschoten, waarna de ijsbeer nog richting het nabijgelegen vliegveld is gelopen. Daar werd het dier niet veel later op een parkeerplek dood gevonden, aldus de vervangend gouverneur van de Noorse eilandengroep in een verklaring.
Het slachtoffer is ter plekke door een arts doodverklaard. Zijn familie is op de hoogte gebracht, zegt de vervangend gouverneur. De mensen die op kampeerplek aanwezig waren, wordt psychologische hulp aangeboden. Zij raakten niet gewond. Het gaat om drie Duitsers, een Noor, een Fin en een Italiaan.

Gediplomeerd poolgids

Buitenlandse Zaken staat in contact met de familie en verleent consulaire bijstand. Op sociale media van het slachtoffer staat onder andere dat hij een gediplomeerd poolgids was.
Het zou de eerste dodelijke aanval van een ijsbeer zijn in negen jaar op Spitsbergen, waar naar schatting 975 ijsberen leven en een kleine 3000 mensen wonen. In 2011 viel een ijsbeer een groep Britse kampeerders aan, waarbij een 17-jarige jongen werd gedood en vier anderen zwaargewond raakten.
IJsberen zijn een beschermde diersoort. Ze mogen alleen doodgeschoten worden als er sprake is van zelfverdediging.
Een aantal jaar geleden vertrok Michelle van Dijk naar Spitsbergen om er een camping te beginnen. Wij maakten er in 2016 een documentaire over.
De camping in Spitsbergen
De camping in Spitsbergen © Michelle van Dijk