Nieuws

Nieuwe wijk vliegkamp Valkenburg stapje dichterbij

Hier worden de komende jaren ruim 5.000 woningen gebouwd
Hier worden de komende jaren ruim 5.000 woningen gebouwd © John van der Tol
VALKENBURG - De nieuwbouw op het voormalig marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is een stap dichterbij. De gemeente Katwijk en grondeigenaar Rijksvastgoedbedrijf tekenden woensdag een samenwerkingsovereenkomst over de ontwikkeling van het gebied.
De weg daarvoor werd dinsdagavond vrijgemaakt toen de gemeenteraad van Katwijk groen licht gaf. Gemeente en Rijksvastgoedbedrijf noemen het een doorbraak in een lange periode van voorbereiding en onderhandelingen. Beide partijen zijn dan ook blij met deze stap en willen zo snel mogelijk starten met de ontwikkeling.
Er is lange tijd gesteggeld over de bouwplannen. Katwijk wilde meer goedkopere, sociale huurwoningen, terwijl het Rijksvastgoedbedrijf als grondeigenaar vasthield aan een zo hoog mogelijk opbrengst. Daarnaast wil buurman Wassenaar het groene karakter behouden en vooral geen extra verkeer door het villadorp. Dit voorjaar werden partijen het eens: er komen 600 goedkopere woningen bij.
In de overeenkomst staat onder andere beschreven hoe het bouwprogramma en de planning eruitzien. Er moeten 5.600 woningen komen die in ongeveer vijftien jaar tijd worden gebouwd: sociale huurwoningen, betaalbare en duurdere koopwoningen en vrije kavels.

Opluchting

'We gaan nu echt samen de gebiedsontwikkeling van de grond trekken', zegt de verantwoordelijke wethouder van Katwijk, Gerard Mostert. Hij is opgelucht na een lange tijd van onderhandelen en plannen maken. De laatste marinevliegtuigen vertrokken al in 2006; als de plannen doorgaan wordt er vanaf 2022 gebouwd.
Geïnteresseerden voor een woning moeten nog even geduld hebben. Eind september neemt de gemeenteraad van Katwijk een besluit over het stedenbouwkundig raamwerk voor de eerste 3.500 woningen. Dat is de basis voor het bestemmingsplan. Daarna kan het Rijksvastgoedbedrijf vanaf medio volgend jaar starten met de verkoop van grond aan projectontwikkelaars.