KIJK TERUG: Herdenking bij Oranjehotel

DEN HAAG - Honderden Nederlandse verzetsmensen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Scheveningse gevangenis om het leven. Tijdens de oorlog kreeg de gevangenis de bijnaam Oranjehotel en na de bevrijding werd het cellencomplex een monument. Hier was vanochtend de jaarlijkse herdenking te zien.
Meer dan 25.000 Nederlanders zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog vast in het Oranjehotel. Honderden brachten hier zelfs de laatste uren van hun leven door, vlak voor ze door de Duitse bezetters gefusilleerd zouden worden. Op de dodenlijst staan de namen van 734 verzetsmensen die hun verblijf in de Scheveningse gevangenis niet hebben overleefd.
Het cellencomplex werd vorig jaar geopend voor publiek, maar door de coronamaatregelen kunnen er maar een beperkt aantal mensen bij de herdenking zijn. Middelpunt van het monument is Doodencel 601. Deze cel is altijd in zijn originele staat behouden. Op de muren en deurposten van Cel 601 zijn nog steeds originele inscripties van gevangenen te lezen. Soms angstig, maar vaak ook hoopgevend: 'Kop op!', 'De Heere vergeet zijn gevangenen niet' en 'Oranje overwint'.

Afscheidsbrief

Dit jaar vindt de jaarlijkse herdenking plaats op zaterdag 5 september. Vrijheidsambassadeur en Omroep West-presentator Justin Verkijk presenteert de herdenking. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei houdt een herdenkingsrede. Ook is een korte documentaire over oud-gevangenen te zien en leest Thijs Kok, leerling van het Maris College, de afscheidsbrief van Hendrik Middendorp voor. Hij was 23 toen hij zijn laatste woorden vanuit het Oranjehotel schreef vlak voordat hij op de Waalsdorpervlakte werd gefusilleerd.
De herdenking was hieronder live te volgen Ook werd de herdenking rechtstreeks uitgezonden op TV West. Het programma duurde tot ongeveer 11.20 uur. Op zaterdag 5 september wordt de herdenking vanaf 17.00 uur herhaald op TV West. Tussendoor wordt de documentaire De Laatste Getuige - Oranjehotel uitgezonden.