Hof: Geert Wilders wel schuldig aan groepsbelediging, maar geen straf

© ANP
DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is door het gerechtshof in Den Haag schuldig bevonden aan groepsbelediging op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, maar vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie. De PVV-leider krijgt geen straf, omdat hij volgens het hof als democratisch gekozen politicus al jaren een hoge prijs betaalt voor zijn uitlatingen. Wilders gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak.
Wilders stond terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder 'Minder! Minder!' als antwoord, waarop Wilders zei: 'Dan gaan we dat regelen.' Daarmee zette de PVV'er volgens het Openbaar Ministerie (OM) aan tot haat. Het hof heeft hem daar vrijdag van vrijgesproken, 'omdat de opzet van Wilders niet erop was gericht zijn publiek daartoe aan te sporen'. Het hof noemde de uitspraken 'onnodig grievend.'
De uitspraak volgt na een juridisch proces van zes jaar tegen Wilders om de 'minder Marokkanen'-uitspraak. Het proces duurde langer dan gebruikelijk door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen OM en Wilders en zijn advocaat.
Geert Wilders op de verkiezingsavond , maart 2014
Geert Wilders op de verkiezingsavond , maart 2014 © Omroep West

Hoger beroep

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. In hoger beroep werd een geldboete van 5000 euro geëist.
Het OM en Wilders botsten geregeld flink met elkaar in de rechtszaal. Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken.

'Nederland is corrupt'

'Nederland is een corrupt land geworden', zei PVV'er Geert Wilders direct na afloop van de uitspraak in hoger beroep. 'Ik zal altijd doorgaan', vervolgde hij strijdvaardig. 'Dit zal mij en de PVV sterker maken.' Hij herhaalde nogmaals dat hier volgens hem sprake was van een politiek proces. In de uitspraak zei het hof dat daar absoluut geen sprake van is. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat 'het niet voor de hand ligt' dat het OM ook in cassatie gaat.