Instellingen

Burgemeester Den Haag beëindigt demonstratie op Malieveld, acht aanhoudingen

De demonstranten tegen de coronamaatregelen
De demonstranten tegen de coronamaatregelen © Regio 15

DEN HAAG - De politie heeft op last van de Haagse burgemeester Jan van Zanen een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld beëindigd. Demonstraties waren alleen daar en op de nabij gelegen Laan van Reagan en Gorbatsjov toegestaan. Omdat demonstranten het Malieveld wilden verlaten, heeft de politie de demonstratie beëindigd. Er werden acht aanhoudingen verricht, onder meer voor het aanvallen van een agent.

De demonstranten wilden, ondanks meerdere aanwijzingen van de politie, het Malieveld verlaten en dat is niet toegestaan, meldt de gemeente. Het Malieveld was de aangewezen locatie voor de demonstratie. De betogers wilden zich toch richting het centrum verplaatsen, zegt een politiewoordvoerder.

'Er waren ongeveer 100 demonstranten ter hoogte van het pannenkoekenhuis ingesloten door de politie', vertelt een verslaggever van Omroep West. De demonstranten waren gaan zitten en riepen 'Sorry'. Rond 14.00 uur kregen de omsingelde demonstranten te horen dat ze het Malieveld mochten verlaten. Wie daar geen gehoor aan gaf, zou worden aangehouden. De toegang tot het centrum van Den Haag was door de politie afgesloten. Demonstranten zijn in kleine groepjes vertrokken. Agenten hielden in totaal acht arrestanten aan voor belediging, mishandeling, openlijke geweldpleging, belemmering en één persoon die zich niet kon identificeren.

Eerder werd er door de omsingelde groep druk gezongen en 'Sorry' gezegd.

'De politie haalde telkens een paar mensen uit de omsingelde groep', vertelt de Omroep West-verslaggever. Ook is een demonstrant aangehouden die op het Malieveld een agent op een fiets aanviel, waarop de politie te paard te hulp schoot. De demonstrant kon daarop worden aangehouden, aldus de politie.

Vrijdag werd op verschillende plekken in Den Haag gedemonstreerd, daarbij was veel politie aanwezig. Voor het Binnenhof staat onder meer een muur van agenten. Ook op bijvoorbeeld het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer, is de politie zichtbaar aanwezig, vertelt een politiewoordvoerder. De HTM liet trams omrijden vanwege de demonstranten.