Instellingen

Den Haag zet spaarpot in om klappen coronacrisis op te vangen

De Haagse raad diende 51 moties in.
De Haagse raad diende 51 moties in. © Richard Mulder / bewerking Omroep West
DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur gaat de speciaal aangelegde coronabuffer inzetten om de gevolgen van de crisis, die COVID-19 veroorzaakt, op te lossen. Hiervoor hoeven de lasten van Hagenaars niet omhoog en wordt niet bezuinigd. Dat staat in de begroting voor 2021-2024 die wethouder Boudewijn Revis (VVD) dinsdag heeft gepresenteerd.
De coronabuffer is aangelegd met geld uit reserves van de gemeente en een bijdrage van het Rijk. In het najaar komt het stadsbestuur daarnaast met een sociaal-economisch herstelplan. Ook doet het stadsbestuur een dringend beroep op het Rijk om extra geld beschikbaar te stellen.
Revis waarschuwt in de presentatie van de begroting voor teruglopende reserves. 'De algemene reserve die is bedoeld om incidenteel moeilijke tijden, zoals de coronacrisis, zo goed mogelijk door te komen, is fors geslonken', zegt de wethouder. De helft van de reserve is namelijk voor de coronacrisis gereserveerd of al ingezet. 'De reserves moeten worden aangevuld.' Dat wil de gemeente onder meer doen door vastgoed van de gemeente te verkopen. Om welke panden dat gaat, is nog niet bekend.
Volgens de wethouder is een extra vergoeding vanuit het Rijk voor de gemaakte corona-kosten daarnaast hard nodig. Revis zal daar ook bij het Rijk op blijven hameren, belooft hij. 'Het is onvermijdelijk dat het Rijk dieper in de buidel zal moeten tasten. De scheefgroeiende financiële verhoudingen tussen Rijk en gemeenten wordt een steeds groter probleem en is niet houdbaar.'
Bekijk hier het interview met Boudewijn Revis over de inzet van de coronabuffer:
Wethouder Boudewijn Revis: 'We willen niet bezuinigen of belastingen verhogen in tijden van coronacrisis'

Coronabuffer en herstelplan

De coronacrisis hakt er ook in Den Haag flink in en leidt tot een stijging van de gemeentelijke uitgaven. 'Het heeft Den Haag op de kop gezet', aldus Revis. Dat komt onder andere omdat er meer bijstandsuitkeringen worden aangevraagd, omdat veel mensen hun baan verliezen of al zijn kwijtgeraakt. Daarnaast zijn er ook minder inkomsten, omdat er minder parkeergeld en toeristenbelasting wordt geïnd.
En dus is een coronabuffer noodzakelijk volgens het stadsbestuur. Die buffer bedraagt ruim 80 miljoen euro. Daarvoor is 46,5 miljoen euro uit de spaarpot van de gemeente gehaald, de rest moet vanuit het Rijk komen. In het najaar wordt duidelijk hoe het sociaal-economisch herstelplan eruit komt te zien. Duidelijk is wel dat de gemeente investeringen naar voren wil halen en projecten versneld wil uitvoeren om zo 'investerend door de crisis' komen. 'We liggen onder vuur door de coronacrisis. En als je onder vuur ligt moet je harder gaan rennen, heb ik geleerd op de militaire academie. Daarom gaan we in Den Haag investeringen versneld uitvoeren en naar voren halen', aldus Revis. Het geld dat in het herstelplan komt, wil het stadsbestuur gebruiken voor het stimuleren van de werkgelegenheid, het steunen van het midden- en kleinbedrijf en het versnellen van innovaties.

Oppositie bezorgd, coalitie blij

Oppositiepartij ChristenUnie/SGP vraagt zich af of de gemeente zich met deze begroting wel voldoende schrap zet voor de gevolgen van de coronacrisis. De partij is bang dat er te weinig hulp beschikbaar is voor mensen die in de problemen komen. 'De verschillen in onze al zo gesegregeerde stad', zegt fractievoorzitter Pieter Grinwis, 'worden nog groter.' En de partij signaleert dat de spaarpot bijna leeg is: 'er zit nog slechts 24,5 miljoen euro in de algemene reserve, dat is 72 miljoen te weinig.'
Coalitiepartij CDA ziet dat heel anders. De partij zegt blij te zijn dat burgemeester en wethouder 'prioriteit geven aan het opvangen' van problemen die zijn ontstaan door corona. Maar, zegt fractievoorzitter Kavish Partiman, 'we moeten voortvarend aan de slag met de uitvoering van ons coalitieakkoord.' De christen-democraten zijn ervan overtuigd dat de gepresenteerde begroting een 'stevige basis biedt om de economisch zware tijden met vertrouwen tegemoet te treden.'

'Sociale en duurzame koers'

Ook coalitiepartij GroenLinks in de Haagse gemeenteraad is blij. In tegenstelling tot de collega’s van ChristenUnie/SGP vindt deze fractie juist dat een sociale en duurzame koers is te zien in de verschillende maatregelen. De PvdA is het daarmee eens. Deze partij is bovendien erg te spreken over de greep in de reserves die de wethouder financiën doet. 'Als je wind tegen hebt, moet je harder gaan trappen. Daarom moet we ook snel en stevig gaan investeren om zo de economie een stimulans te geven en mensen aan het werk te houden', zegt fractievoorzitter Mikal Tseggai.
De begroting werd dinsdag gepresenteerd
De begroting werd dinsdag gepresenteerd © Omroep West