'Nieuwe' coalitie in Oegstgeest: partijen herstellen eerdere breuk

De entree van het gemeentehuis van Oegstgeest
De entree van het gemeentehuis van Oegstgeest © Sleutelstad
OEGSTGEEST - Oegstgeest krijgt weer een volwaardig gemeentebestuur. VVD, CDA en Progressief Oegstgeest (PrO) hebben de onderhandelingen afgerond en presenteren vrijdagavond hun nieuwe coalitieakkoord. Voor de zomer trok Progressief Oegstgeest de stekker nog uit een coalitie met de VVD en het CDA.
Onder leiding van formateur Ruud Koole werden de afgelopen weken gesprekken gevoerd om tot nieuwe afspraken te komen. Vrijdagavond werd het nieuwe college gepresenteerd. Ook die invulling is gelijk aan het vorige: het college gaat namelijk uit exact dezelfde drie wethouders bestaan als voor de breuk.
Progressief Oegstgeest zegde begin juli het vertrouwen op in de coalitie met VVD en CDA nadat een plan voor landgoed Endegeest door de gemeenteraad werd afgeserveerd. De VVD besloot op het laatste moment dat een bepaling over wonen rond het kasteel niet door de beugel kon, waarna wethouder Peter Glasbeek (PrO) opstapte. Dat meldt mediapartner Sleutelstad.

Verzoening

In de zoektocht naar een nieuwe coalitie zijn de hele zomer gesprekken gevoerd met partijen uit het dorp. De VVD was daarbij als grootste partij aan zet, maar de liberalen slaagde er niet in om tot een nieuwe coalitie te komen en dus was het de beurt aan PrO. De formateur namens PrO, hoogleraar Ruud Koole, lukte het uiteindelijk tot een verzoening te komen van de oude coalitie tussen de VVD, PrO en het CDA.
Wethouder Matthijs Huizing blijft namens VVD op zijn post en datzelfde geldt voor Jan Nieuwenhuis namens het CDA. PrO heeft de opgestapte Peter Glasbeek opnieuw voorgedragen. Die houdt voor een groot deel zijn oude portefeuille, maar gaat niet meer over het dossier Endegeest. Dat wordt voortaan, net als de afgelopen twee maanden, behartigd door VVD-wethouder Huizing. 'Het zou niet goed zijn om op dat dossier weer van wethouder te wisselen', is volgens de partijen daarvan de reden.

'Niet met gejuich ontvangen'

Oppositiepartijen in de raad vinden het een opmerkelijke situatie dat de oude coalitie nu weer het dorp gaat besturen. Lokaal Oegstgeest noemt het 'geen goede zaak'. 'Dat is gek, maar ik moet eerst nog de invulling van het coalitieakkoord zien', zegt fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen. 'Ik vind het in ieder geval volstrekt ongeloofwaardig dat deze coalitie zo doorgaat.'
Ook Frits van Dissel, fractievoorzitter van Hart voor Oegstgeest, vindt dat de drie partijen wel wat uit te leggen hebben. 'Als je een wethouder ziet opstappen en je besluit af te zien van verdere samenwerking met de coalitie en vervolgens ga je weer toch weer praten, dan ben ik wel zeer benieuwd wat de argumentatie daar achter is. Maar laat het duidelijk zijn dat dit nieuws bij mij niet met gejuich ontvangen wordt.'