Zus van neergestoken 'Chuchu' (19): 'Hij was niet betrokken bij drillmuziek'

Caroline, de zus van 'Chuchu'
Caroline, de zus van 'Chuchu' © NOS
DEN HAAG - Begin vorige maand werd de 19-jarige Cennethson Janga, ook wel 'Chuchu' genoemd, doodgestoken op de Pier van Scheveningen. Op sociale media circuleren verhalen dat hij aanhanger zou zijn van een Rotterdamse drillgroep. Maar volgens zijn zus Caroline is daar niets van waar, zegt ze tegen NOS Stories.
'Een ding weet ik zeker: hij was niet betrokken bij een gang of drillmuziek. Hij luisterde daar niet eens naar. Hij noemde mensen met wapens mietjes. Hij zei: Als je vecht, vecht dan met je handen.'
De politie doet op dit moment nog onderzoek naar het fatale steekincident op de Scheveningse Pier. Caroline hoopt voor haar en haar familie dat er snel meer duidelijkheid komt. Tot die tijd wil ze niet op de toedracht van de steekpartij ingaan.

Andere buurten en steden

Drillrap is een muziekgenre waarin (jonge) rappers elkaar vaak uitdagen en dreigen met wapens en geweld tegen groepen uit andere buurten en steden. En dat gaat soms zo ver, dat er daadwerkelijk gestoken wordt.
Maar volgens Caroline was haar broertje dus geen (gewelddadige) drillrapper. Dat geldt ook voor veel andere jongeren die betrokken raken bij steekpartijen, zeggen tientallen jongerenwerkers uit heel Nederland tegen NOS Stories. Ze vertellen dat ook jongeren in de kleine steden en dorpen - die niet naar drillrap luisteren - steeds vaker een mes bij zich dragen, omdat ze zich niet veilig voelen op straat.
Wat zit er achter al die steekincidenten in heel Nederland? En waarom lopen jongeren zelfs in de kleinste dorpjes met een mes? NOS Stories zocht het uit.
Caroline, de zus van de doodgestoken 'Chuchu', hoopt dat het messengeweld snel ophoudt. 'Ik denk niet dat je later op de bank wil zitten en tegen je kinderen wil zeggen: Ik heb iemand vermoord. Ik denk dat je wil zeggen dat je je diploma hebt gehaald en dat je werkt om je kinderen een goede toekomst te geven.'
Ze wil nu graag laten zien hoe haar broertje echt was. 'Hij was niet zo, zoals iedereen over hem schrijft. Hij was bezig met zijn rijbewijs en wilde zelf met kinderen en jongeren werken. Hij was goed bezig. We hebben gewoon een goede opvoeding gekregen voor een goede toekomst. Het is ontzettend jammer dat iemand ons dat ontneemt.'