Katwijks Museum verwerft bijzonder schilderij: 'Een uniek kijkje in het verleden'

KATWIJK - Het Katwijks Museum heeft een bijzonder schilderij aan haar collectie kunnen toevoegen. Het schilderij 'Strandgezicht met visverkopers te Katwijk' uit 1641 is namelijk een van de vroegst bekende schilderijen van Katwijk aan Zee. En dat geeft volgens het museum een 'uniek kijkje in het verleden'.

Het schilderij is gemaakt door Jan van Goyen, die gespecialiseerd was in de weergave van het Hollandse landschap. Het nieuw verworven ovaalvormige paneel toont dan ook een weids strandgezicht. Katwijk is links achter de duinen te zien.

'Bij de weergave van het dorpssilhouet ging Van Goyen waarheidsgetrouw te werk', aldus het museum. Het schilderij toont onder meer de hoge toren van de Andreaskerk en de iconische vuurtoren van Katwijk.

Visserij

De bedrijvigheid op het strand is ook niet te missen op het schilderij. Zo liggen er vissersboten aan de kustlijn en wordt de gevangen vis geveild op het strand.

'Tussen de groepjes kopers staan ook visloopsters, herkenbaar aan hun grote platte hoed. Daarop droegen zij een mand met vis, waarmee zij dagelijks naar plaatsen als Leiden liepen, om daar hun handelswaar aan te bieden.' Visserij was volgens het museum dan ook erg belangrijk voor Katwijk in de zeventiende eeuw.

Schilderkunst van het dorp

Het Katwijks Museum kon het schilderij verwerven met steun van de Vereniging Rembrandt, een vereniging die bijdraagt aan openbare kunstcollecties in heel Nederland. Eerder steunde de Vereniging Rembrandt het museum al bij de aankoop van drie andere kunstwerken.

Het Katwijks museum verzamelt al sinds 1966 Katwijkse schilderkunst: werken waarop het dorp is afgebeeld en schilderkunst die in het dorp werd gemaakt.

LEES OOK: Schaduw verraadt wanneer Johannes Vermeer zijn Gezicht op Delft schilderde

Meer over dit onderwerp:
KATWIJKS MUSEUM KUNST SCHILDERIJ
Deel dit artikel: