Vooral jongeren onder nieuwe besmettingen in regio GGD Hollands Midden

DEN HAAG - In de afgelopen week zijn er in de teststraten van Hollands Midden 344 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een stijging van 3 procent ten opzichte van de week ervoor. In totaal zijn 4380 coronatesten afgenomen. Dat meldt GGD Hollands Midden.

Onder de nieuwe gevallen bevinden zich veel jongeren in de leeftijdscategorie 12-24 jaar, vooral studenten. Volgens de GGD houdt deze groep zich bij sociale activiteiten onvoldoende aan de 1,5 meter afstand.

Uit eerdere gegevens bleek dat in 'studentenstad' Leiden het aantal coronabesmettingen harder stijgt dan in de rest van het land. Een ontwikkeling die de veiligheidsregio Hollands Midden zorgen baart.

Nauwe sociale contacten

Ook in andere leeftijdsgroepen loopt het aantal besmettingen op. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat mensen veelvuldig nauwe sociale contacten hebben. Dat houdt in dat mensen langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand bij elkaar zijn. Het kan bij één positieve besmetting zomaar zijn dat enkele tientallen mensen in quarantaine moeten in afwachting of ze klachten ontwikkelen.

Wie toch langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van iemand anders is geweest geldt: ga niet op bezoek bij kwetsbaren of ouderen.

Langere wachttijden

GGD Hollands Midden meldt tevens dat wie een coronatest wil aanvragen, vaak lang moet wachten voor hij of zij terecht kan. Dit omdat de laboratoria niet voldoende capaciteit hebben de testen te verwerken. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de GGD Hollands Midden gevraagd niet verder op te schalen tot de laboratoria meer capaciteit hebben.

LEES OOK: GGD Haaglanden beperkt contactonderzoek coronabesmettingen

Meer over dit onderwerp:
CORONA CORONAVIRUS LEIDEN DEN HAAG
Deel dit artikel: