Oproep aan studenten Delft vanwege corona: het is 5 voor 12

TU Delft
TU Delft © ANP
DELFT - De Delftse studentenverenigingen hebben studenten in een brief opgeroepen de coronamaatregelen zorgvuldiger na te leven. Daarnaast wijzen ze in de brief op het testbeleid van de overheid. Dat meldt de NOS. Het aantal besmettingen in de stad is de afgelopen weken fors gestegen en studenten maken tachtig procent uit van de positief geteste mensen in Delft. De meeste besmettingen vinden plaats in studentenhuizen.
Het initiatief ligt bij de studenten, staat in de brief. 'Naast dat we hier zelf ook niet op zitten te wachten, is het een goed moment om te laten zien dat we als studenten ook een verantwoordelijke rol aan kunnen nemen in onze maatschappij.' De verenigingen waarschuwen: 'Het is 5 voor 12. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt.'
Het aantal besmettingen verdubbelt elke zeven dagen, staat in de oproep. 'Als we niets doen, is er een grote kans dat we in Delft in een lokale lockdown terechtkomen en wederom weken thuis moeten blijven.' De studentenverenigingen werken nauw samen met de TU Delft, de GGD en de gemeente. Bekeken wordt welke stappen genomen moeten worden om een lockdown te voorkomen.

Nuance

Een woordvoerster van de gemeente nuanceert dat laatste vergezicht. 'Van een lockdown is absoluut geen sprake. Het is alleen een mogelijke stip op de horizon. Het gaat vooral om de boodschap: hou je aan de maatregelen.' Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft de brief mede-ondertekend, net als bestuurders van de TU Delft en de GGD.
Concreet roepen de studentenverenigingen de studenten op zich bij milde klachten snel te laten testen, thuis te blijven in de tussentijd en niet met te veel mensen samen te komen zonder afstand van elkaar te houden.

'Heel mooie eerste stap'

Rick van den Brink van STIP, een de studentenpartij in de Delftse gemeenteraad, noemt de brief van de Delftse studentenverenigingen 'een heel mooie eerste stap'. 'Ik ben blij dat de studentengemeenschap gezamenlijk optreedt', vertelt hij. 'Ik hoop dat deze brief duidelijkheid creëert, zodat mensen hier meer op gaan letten.' Daarnaast vindt Van den Brink het belangrijk dat er een testlocatie in Delft komt. 'Zodat het testen nog laagdrempeliger wordt en dit ook sneller kan.'
Hij is niet verrast dat veel besmettingen in huiselijke sfeer plaatsvinden. 'In studentenhuizen, waar veel jongeren bij elkaar wonen, gaat het hard als daar iemand het coronavirus heeft.' Hij hamert er daarom op de RIVM-voorschriften goed te handhaven.
Hospiteeravonden hoeven van hem niet verboden te worden, maar hij adviseert wel maatregelen te nemen. 'Nodig op zo'n avond geen twintig mensen uit, maar maak een voorselectie', oppert hij. 'En zorg dat je dan niet met zijn allen binnen bent.'