Haagse politie slaat grote slag in internationaal drugsonderzoek: achttien arrestaties

Een arrestatieteam doet een inval
Een arrestatieteam doet een inval © Politie
DEN HAAG - In een grote internationale actie tegen een criminele drugsbende zijn woensdag achttien mensen aangehouden. Een aantal arrestaties en invallen is in Den Haag en omgeving gedaan, zegt een politiewoordvoerder. Andere aanhoudingen waren elders in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.
De meeste verdachten zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Een aantal van hen wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Er zijn verdovende middelen, vuurwapens, auto’s, horloges, sieraden en contant geld in beslag genomen. In totaal waren er woensdag 62 invallen.
Het onderzoek kwam vier jaar geleden tot stand door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken. Een woordvoerder kan niet zeggen waarom het onderzoek werd gestart. 'Maar het is een mooi en langdurig onderzoek geweest', zegt hij. Bijna duizend politiemensen in meerdere landen waren betrokken bij de actie.

Uitlevering

De verdachten die zijn aangehouden zijn tussen de 25 en 68 jaar oud. Waar ze precies vandaan komen kan de politie niet zeggen, maar het gaat voornamelijk om mensen met de Nederlandse nationaliteit. Nederland heeft de Spaanse en de Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de daar aangehouden verdachten.
Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruikgemaakt van informatie die werd verkregen via EncroChat, de versleutelde-berichtenservice die enkele maanden geleden door de Nederlandse politie werd gekraakt. EncroChat was volop in gebruik bij criminelen.

Onderlinge communicatie

'Door het klappen van het EncroChat-onderzoek is er in dit onderzoek een versnelling en een bevestiging gekomen van het beeld dat al ontstaan was', zegt de politie. 'Daarin zagen we de onderlinge communicatie tussen de leden van deze criminele groepering die inzicht gaf in de samenstelling van de organisatie en waar ze mee bezig waren.'
Een van de aangehouden verdachten is de Voorburgse crimineel Piet S., meldt De Telegraaf. Een woordvoerder van de politie wil daar niets over kwijt. Ook de advocaat van S. wil 'geen enkel commentaar' geven op vragen van Omroep West. Hij reageert enkel met: 'Beperkingen!' Of hij daarmee wil zeggen dat Piet S. op dit moment in beperkingen zit, is onduidelijk.
Een van de invallen was op de Van der Hoogenhof in Den Haag:
Inval in Den Haag in groot internationaal drugsonderzoek