OM: 18 jaar cel voor man die familielid doodstak op Haagse begrafenis

DEN HAAG - De man die een familielid doodstak op een begrafenis in Den Haag gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt 18 jaar de gevangenis in. De verdachte had al lange tijd ruzie met een andere aanwezige op de begrafenis. Vedat A. (50) zou geprobeerd hebben deze man te vermoorden, maar raakte zijn familielid. De verdachte zegt zich niets te kunnen herinneren van het voorval.

Het drama gebeurde op 17 september 2019 tijdens een uitvaartplechtigheid in het Turks-islamitisch centrum aan de Paardenbergstraat in de Haagse wijk Transvaal. Veel mensen namen er afscheid van hun familielid of bekende, voordat de kist naar Turkije zou worden overgebracht. Vedat A. was er aanwezig als schoonzoon van de overledene. Volgens zijn advocaat Erdal Kaya zou de verdachte in de dagen voor de begrafenis zijn vernederd en bedreigd door het tweede slachtoffer. De verdachte had hem daarop willen aanspreken, maar het liep uit de hand. A. zou hem met een mes in de nek hebben gestoken. Een man wilde de ruzie sussen, kreeg het mes in zijn borst en stierf.

Tijdens een eerdere zitting gaf de verdachte aan zich niet te hebben gerealiseerd wat hij had gedaan. Pas toen hij werd geconfronteerd met de camerabeelden, geloofde hij het. De officier van justitie gelooft hier niets van. Tijdens de zitting geeft zij aan dat de verdachte na het incident met familie gebeld heeft en vertelde dat er iets ergs is gebeurd en dat hij iemand heeft gestoken.

Volledig toerekeningsvatbaar

Omdat de verdachte aangaf zich niets te herinneren is A. onderzocht door een psychiater. Deze concludeert dat de verdachte zich misschien wel gekrenkt voelde, maar geen stoornis heeft. De man is daarom volledig toerekeningsvatbaar.

De verdachte had niet het doel om zijn familielid dood te steken, dus hier was volgens de officier sprake van doodslag. Het eigenlijke doelwit, de man met wie A. ruzie had, werd door de verdachte in zijn nek gestoken. Voor het OM was dit reden om een gevangenisstraf van 18 jaar te eisen.

Hoerenkind

De advocaat van de verdachte betoogde dat A. tijdens de begrafenis werd overspoeld door onmacht en woede. Zijn cliënt zou de dag voor het incident zijn uitgescholden voor hoerenkind. Op de dag van de steekpartij zou de verdachte 'iemand zijn die zijn eigen vrouw zou verhuren'. A. zou hierdoor aangetast zijn in zijn eer.

De rechtbank doet op 16 oktober uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
BEGRAFENIS STEEKPARTIJ DEN HAAG
Deel dit artikel: