Verdachten dood Bilal langer vast, 'geen snippertje bewijs' volgens advocaat

DEN HAAG - 'Er is geen snippertje bewijs in de richting van mijn cliënt.' De advocate van Eduardo M. (20) vindt dat de verdachte van het doodsteken van Bilal Aydin nu wel lang genoeg heeft vastgezeten. Maar de Haagse rechtbank besloot donderdag dat hij en een andere verdachte toch in voorarrest moeten blijven.

Eduardo M. wordt door het OM gezien als een van de personen die Bilal Aydin op 21 december vorig jaar heeft doodgestoken. De voetballer werd op de kruising van de Rijswijkseweg en de Goudriaankade in Den Haag neergestoken door een groep jongens. De dood van de populaire voetballer van HVV Laakkwartier schokte de wijk. Een stille tocht voor Bilal trok tweeduizend mensen.

De politie hield begin dit jaar meerdere personen aan voor de dood, waaronder enkele minderjarigen. De inhoudelijk behandeling van de zaak door de Haagse rechtbank vindt waarschijnlijk pas in 2021 plaats. Intussen zijn enkele verdachten alweer uit voorarrest.

Onderzochte messen

M. zit nog wel vast. Volgens zijn advocate heeft het strafrechtelijk onderzoek echter niets opgeleverd. M. zijn sporen zijn niet gevonden op onderzochte messen. Na driekwart jaar zou M. weer vrijgelaten moeten worden, meent de advocate. Volgens haar wordt er op sociale media een campagne gevoerd om hem de schuld voor de dood van Bilal in de schoenen te schuiven. 'Mijn cliënt dreigt als zondebok ingezet te worden.'

De advocaat van Gennar van D. (20) vroeg ook om opheffing van het voorarrest van de Hagenaar. Ook tegen hem zou er geen bewijs zijn dat hij heeft gestoken, meent de raadsman.

'Steek hem'

Het OM blijft donderdag van mening dat M. heeft gestoken. De officier van justitie baseert zich onder meer op een getuige van de steekpartij. Van D. heeft dan misschien niet gestoken, maar hij zou Bilal wel meegesleurd en vastgehouden hebben. Bovendien zou hij 'steek hem' hebben geroepen. Dat maakt hem mede-verantwoordelijk voor de dood van de voetballer uit het Laakkwartier, aldus de officier.

De rechtbank oordeelt donderdag uiteindelijk dat er nog altijd ernstige bezwaren zijn tegen een vrijlating van beide verdachten. Ze blijven daarom nog minstens drie maanden vast zitten, tot de volgende tussentijdse zitting.

LEES OOK: Verdachte in zaak-doodgestoken Bilal: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

Meer over dit onderwerp:
BILAL AYDIN
Deel dit artikel: