Brug van 8000 bierkratjes stort 5 minuten voor recordpoging in

HAZERSWOUDE-DORP - Vijf minuten voordat de recordpoging zou beginnen, klinkt er donderdagavond uit tientallen kelen een langgerekt 'òòòhhh'. Op een parkeerplaats in Hazerswoude-Dorp is net een groot gedeelte van een dertig meter lange en van achtduizend bierkratten gemaakte brug ingestort. 'We hebben hier een jaar naar toegewerkt met z'n tienen. Dan is het wel een teleurstelling', zegt projectleider Pepijn den Blaauwen.
Wekenlang werken acht jongens en twee meiden aan het gevaarte. Een uur lang moet hij blijven staan zonder dat er een kratje naar beneden valt. Dan is het wereldrecord voor de studenten uit Delft. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Wat er precies misging, is nog niet duidelijk. 'Maar mogelijk heeft de wind een rol gespeeld', aldus Den Blaauwen.
Al jaren vechten ze met de technische universiteiten van Eindhoven en Enschede om de eretitel van hoogste bierkrattenbrugbouwers. In 2014 waren de Delftenaren dichtbij. Toen moest de recordpoging na veertig minuten worden gestaakt omdat de brug dreigde om te vallen.

Tranen

Maar ook deze keer hebben de bouwers geen geluk. Sommige bouwers en toeschouwers zijn in tranen nadat de brug is ingestort. Toch krijgen de TU-studenten vlak na het drama een groot applaus van het publiek. Op die manier willen ze de bouwers een hart onder de riem steken.
De bierkrattenbrug vlak voordat hij instortte
De bierkrattenbrug vlak voordat hij instortte © Omroep West
Door de coronaregels van de Delftse universiteit moesten de studenten uitwijken naar een plek buiten de stad. Ze kozen voor een parkeerterrein in Hazerswoude-Dorp. Daar stond een groene brug die goed voor goud zou zijn geweest.

Eindhoven blijft recordhouder

Hij was drie meter hoger dan die van recordhouder Eindhoven. Helaas voor Delft, het record blijft in de lichtstad. Wellicht wil een biertje uit een krat de pijn verzachten...