Schedels aangespoelde butskoppen naar Naturalis

De aangespoelde butskop in Zeeland
De aangespoelde butskop in Zeeland © Jeroen Hoekendijk
LEIDEN - De schedels en nekwervels van twee butskoppen die begin deze maand dood aanspoelden op de oevers van de Oosterschelde, worden opgenomen in de collectie van biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden.
De twee grote dieren blijken geen moeder en haar jong te zijn, zoals tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben vastgesteld dat het om twee volwassen vrouwtjes gaat.
De moeder en het jong die eerder werden gezien, dwalen waarschijnlijk nog ergens rond, aldus biologe Lonneke IJsseldijk.

Zware verwondingen

Vorige maand verschenen de moeder en haar jong op de Oosterschelde in Zeeland. Dat was zeer uitzonderlijk. Daarom probeerde natuurorganisatie SOS Dolfijn de dieren op te sporen in de hoop dat ze hen terug naar zee zou kunnen drijven.
Op 7 en 8 september spoelden twee andere butskoppen dood aan bij Terneuzen en Borsele. De dieren hadden zware verwondingen en zijn vermoedelijk overleden na een aanvaring met een schip.

Spitssnuitdolfijnen

Butskoppen zijn walvisachtigen uit de familie van de spitssnuitdolfijnen. Ze leven gewoonlijk in de diepzee. Volgens IJsseldijk zijn er laatste tijd meer raadselachtige strandingen van spitssnuitdolfijnen geweest, ook in België, Engeland en Ierland. Onderzoekers proberen uit te vinden hoe dat komt.
Naturalis heeft al skeletten of schedels van achttien andere butskoppen. Voor het eerst in dertig jaar komen daar nu nieuwe schedels bij, wat Naturalis 'heel speciaal en zeldzaam' noemt.