Nieuws

Hoe zat het ook alweer? Dit zijn de coronamaatregelen

Op borden staat te lezen dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden
Op borden staat te lezen dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden © ANP
DEN HAAG - Afstand houden, mondkapjes, en quarantaineregels... De afgelopen maanden zijn er nogal wat coronamaatregelen aangekondigd, die soms later ook weer veranderden. Best lastig af en toe om bij te houden wat je nou precies mag, en vooral: wat niet. We hebben de belangrijkste vragen over de huidige maatregelen beantwoord en voor je in een overzicht gezet.

Die anderhalve meter...?

Ja, die geldt nog steeds. Maar we begrijpen wel dat je de maatregelen en alle uitzonderingen daarop misschien niet meer kan bijhouden. Het zit zo: Iedereen van achttien jaar of ouder moet afstand van elkaar houden. Volwassenen moeten ook afstand houden tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar oud. Deze jongeren hoeven dan weer geen afstand van elkaar te houden en dat geldt ook voor kinderen tot en met twaalf jaar. Die laatste groep (kinderen tot twaalf jaar) hoeft dus weer geen afstand tot volwassenen te houden.
Ook leden van één huishouden hoeven geen afstand te houden. Er zijn meer uitzonderingen op de afstandsregel. Bijvoorbeeld voor mensen met contactberoepen, acteurs, en bijvoorbeeld dansers. Ook in vliegtuigen en in het openbaar vervoer hoeft het niet, maar dan moet je wel een mondkapje dragen. Daarover lees je verderop meer.

Wanneer moet ik me laten testen?

Als je klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of het plotseling verlies van smaak of reuk dan is het de bedoeling dat je je laat testen. Geen klachten? Dan is het niet de bedoeling dat je je laat testen. Zo blijven er genoeg testen beschikbaar voor de mensen die het echt nodig hebben. Een afspraak maken voor een coronatest kan online of telefonisch. Zo'n test is trouwens helemaal gratis.
Bij hoge koorts of benauwdheid adviseert de overheid om meteen te bellen met de huisarts of de huisartsenpost. Ook mensen uit de risicogroepen wordt aangeraden zich met hun klachten direct te melden bij een arts.
Een coronatest
Een coronatest © ANP

Wanneer moet ik thuisblijven?

Het RIVM raadt aan om - zodra je bovenstaande klachten krijgt - in thuisquarantaine te gaan. Zo voorkom je dat je eventueel anderen besmet. Je blijft dan thuis totdat je de uitslag van je coronatest hebt gekregen en deze negatief is. Het is ook niet de bedoeling dat je dan bezoek ontvangt.
Daarnaast zijn er nog een aantal situaties waarin je preventief in quarantaine moet. Zo geldt dat je thuis moet blijven wanneer een huisgenoot corona heeft. Ook als een huisgenoot milde klachten heeft in combinatie met koorts ga je in thuisquarantaine. Een andere reden voor quarantaine is als je dicht in de buurt bent geweest van iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen de anderhalve meter).

Waar kan ik me laten testen?

In ons land zijn verschillende punten waar je je kunt laten testen. De GGD Haaglanden heeft zeven testlocaties in Den Haag (Lange Lombardstraat en HMC Bronovo), Naaldwijk, Delft, Leidschendam, Zoetermeer en Nootdorp.
De GGD Hollands Midden heeft vier testlocaties. Deze zitten in Katwijk, Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda.

Moet ik mijn verkouden kind laten testen?

Dat ligt helemaal aan de leeftijd van het kind. Kinderen die op de basisschool zitten hoeven niet getest te worden als ze klachten hebben die passen bij corona. Eerst moesten kinderen onder de 13 jaar met milde klachten zich nog wel laten testen, maar dat hoeft niet meer. Als je kind erg ziek is, moet je natuurlijk wel contact opnemen met de huisarts.
Kinderen die op de middelbare school zitten moeten wél getest worden als ze klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Waar moet ik een mondkapje dragen?

Sinds 1 juni geldt er een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in ons hele land, dus ook bij ons. In het openbaar vervoer kun je namelijk vaak geen anderhalve meter afstand houden.
Het kabinet maakte op 13 oktober bekend te streven naar een landelijke plicht om alle openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dit zijn bijvoorbeeld winkels, theaters en musea. Deze plicht moet nog in een wet worden opgenomen voor dit ook echt toegepast gaat worden. Tot die tijd is er een dringend advies om mondkapjes te dragen. Op die manier moet worden bijgedragen het coronavirus te bestrijden.
Het is niet de bedoeling een medisch mondkapje te dragen, die mondkapjes moeten namelijk beschikbaar beschikbaar blijven voor de zorg. Draag dus een niet-medisch mondkapje. Dat heeft geen filter en is gemaakt van bijvoorbeeld katoen. Let wel op dat je het goed draagt: de stof moet je neus en je mond bedekken.

Hoe zit het met horeca? Kan ik nog naar de kroeg?

Nee. Alle cafés en restaurants moeten op 14 oktober om 22.00 uur de deuren sluiten. In principe zullen zij vier weken dicht moeten blijven. Wel mogen de restaurants openblijven om eten af te halen. Afhaalrestaurants mogen tot 2.00 uur 's nachts openblijven, maar zij mogen na 20.00 uur 's avonds geen alcohol meer verkopen.
De enige restaurants die wel open mogelijk blijven zijn de eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check en de restaurants in hotels, maar zij mogen alleen gasten die in het hotel verblijven bedienen. Ten slotte mogen ook uitvaartcentra hun bar open houden.

Hoe groot mag mijn groep nou zijn?

Ook de regels over de omvang van groepen is aangescherpt. Zo mag je thuis niet meer dan drie gasten ontvangen, buiten het eigen gezin. Kinderen tot en met twaalf jaar tellen daarin niet mee. En ook bij je thuis geldt: zorg voor die anderhalve meter. Ook roept het kabinet op om maar een keer per dag bezoek te ontvangen. Hiermee moet een einde komen aan de 'blokjesverjaardag'.
Gezelschappen buitenshuis mogen eveneens niet groter zijn dan vier personen. Uitzonderingen gelden voor onder meer uitvaarten, detailhandel en scholen. Op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld musea en monumenten, geldt: bezoek op basis van reservering of tijdvak.
Wel zijn er een aantal uitzonderingen waarbij de groep groter dan vier personen mag zijn. Dit geldt bijvoorbeeld op het werk. Wel moeten werknemers ook daar anderhalve meter afstand kunnen houden. Ook zitten er in de Grondwet nog een aantal uitzonderingen. Zo mogen religieuze bijeenkomsten niet beperkt worden en mogen er ook in de Tweede Kamer meer dan dertig mensen zijn. Premier Mark Rutte riep organisaties wel op om zich vrijwillig aan een maximale groepsgrootte van dertig mensen te houden.

Kan ik nog blijven sporten?

Als je topsporter met A-status bent dan kun je zonder beperkingen blijven sporten. Maar voor de amateursport zijn de regels aangescherpt. Kinderen tot 18 jaar mogen blijven sporten Zij mogen in teamverband uitkomen en tijdens trainingen binnen de anderhalve meter komen. Wedstrijden zijn echter niet toegestaan en sportclubs moeten de kantines en kleedkamers gesloten houden.
Volwassenen mogen alleen nog maar sporten als ze anderhalve meter afstand kunnen houden en in teams van maximaal vier personen tegelijk. Tennissen mag bijvoorbeeld nog wel, maar dan wel alleen in een enkelspel, omdat bij het dubbelspel de kans groot is dat teamgenoten binnen anderhalve meter van elkaar komen. Contactsporten voor volwassenen zijn verboden. Alleen voor het profvoetbal is een uitzondering gemaakt, maar bij wedstrijden is publiek niet toegestaan.
Individueel sporten is nog wel mogelijk. Voor individuele buitensporten, zoals wielrennen, hardlopen en bootcamps, geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit. En zolang er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes en zij niet mengen. De sportschool mag ook openblijven, mits de sportschoolhouder er voor zorgt dat de maatregelen nageleefd kunnen worden.