Leids coronavaccin gaat laatste testfase in

Werken aan het vaccin tegen het coronavirus
Werken aan het vaccin tegen het coronavirus © Janssen Vaccines en Prevention
LEIDEN - De ontwikkeling van het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines is de derde fase ingegaan. Als alles goed gaat moet het vaccin begin volgend jaar beschikbaar zijn. Het in Leiden ontwikkelde vaccin is een van de zes vaccins die door de Europese Unie zijn gereserveerd.
De derde en laatste fase van de ontwikkeling van het vaccin bestaat uit een test onder 60.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, en een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Omdat het coronavirus daar nog wijder verspreid is dan in Europa heeft het bedrijf ervoor gekozen de laatste test in deze landen uit te voeren. In de tweede fase wordt het vaccin op de veiligheid getest in onder meer Nederland en Duitsland.
Tijdens deze derde fase wordt gekeken of het vaccin voldoende beschermt tegen het virus. Tienduizenden mensen boven de 18 jaar krijgen het vaccin, waarvan een groot deel van de deelnemers boven de zestig is. Een deel van de vrijwilligers zal een placebo krijgen.

Vergunning

Janssen verwacht de eerste resultaten van het nieuwe onderzoek begin volgend jaar te kunnen presenteren. Mochten de resultaten goed zijn dan kan het bedrijf een vergunning aanvragen om het vaccin op de Europese markt te verspreiden. Met de Europese Unie wordt gesproken over de beschikbaarheid van 200 tot 400 miljoen vaccins voor de Europese landen volgend jaar.