Nieuws

OM: onvoldoende bewijs tegen verdachten van aanval op bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

Ruiten ingegooid bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet
Ruiten ingegooid bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet © Mitchell Esajas
DEN HAAG - De zaak tegen vijf personen die werden verdacht van een aanval op de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd. Justitie heeft na uitgebreid onderzoek te weinig bewijs gevonden tegen het vijftal.
De actiegroep KOZP hield op vrijdag 8 november 2019 een bijeenkomst in een pand aan de Beatrijsstraat in Den Haag. Een groep mensen kreeg daar lucht van en viel vervolgens het pand aan. Er werd met vuurwerk naar het pand gegooid, brandjes gesticht en er werden vernielingen gepleegd aan auto's en fietsen. Toen de politie arriveerde, rende de groep weg.
De vijf verdachten werden in de omgeving aangetroffen, maar niemand in de Beatrijsstraat zelf. Eén van hen is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. 'Uiteindelijk was niet bewijsbaar dat de vijf een bijdrage hebben geleverd aan het gepleegde geweld', stelt het OM. 'Daarom heeft het OM besloten het onderzoek te sluiten en de zaak tegen de vijf verdachten te seponeren wegens gebrek aan bewijs.'