Goudse scholieren doen mee aan wereldrecord hologram bouwen: 'Geweldig'

Voor een hologram moet er eerst ouderwets met pen en papier worden geknutseld.
Voor een hologram moet er eerst ouderwets met pen en papier worden geknutseld. © Omroep West
GOUDA - Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen doen deze week mee aan het Wereldrecord hologram bouwen. Niet eerder maakten zo veel leerlingen in zo'n korte tijd een hologram. De eerste les vond plaats bij De Goudse Waarden.
Een hologram is een driedimensionale (ruimtelijke) projectie van een beeld. Om dat wereldrecord te kunnen verbreken moet er eerst ouderwets met pen en papier een hologram worden tekent om vervolgens met een animatie-app een hologram te kunnen maken. Die hologramtechniek is overigens al honderd jaar oud (zie tekening).
hologram zelf maken
hologram zelf maken
Het ontwerpen en gebruiken van hologrammen is een technologische ontwikkeling die in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker gebruikt zal worden, maar er is in het hedendaagse onderwijs nog weinig tot geen aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de technologie. Daarom hebben UpgradeNL en FutureNL deze recordpoging in gang gezet. Leerlingen van middelbare school De Goudse Waarden deden vanmorgen als eerste mee aan de wereldrecordpoging. 'Geweldig', zegt een meisje, 'die video die ze net lieten zien van de orka die met een sprong de gymzaal in duikt.' Een jongen wil graag een hologramleraar, mochten de scholen weer dicht gaan.
Toch zitten er ook gevaarlijke kanten aan het gebruik van hologrammen, zegt een leerling. 'Stel dat iemand Mark Rutte heel goed namaakt en criminelen laten hem allemaal dingen zeggen die niet waar zijn, dat is heel gevaarlijk.'

Hologrammen worden steeds vaker gebruikt

Hologrammen worden door artsen en medische docenten gebruikt om te leren over anatomie en het uitvoeren van nieuwe behandelingen. Ontwikkelaars bij techbedrijven gebruiken hologramtoepassingen in onder andere slimme brillen. Zoals een routeplanner die je kunt zien zonder je ogen van de weg te hoeven halen.
Hologrammen worden ook gebruikt voor de beveiliging van pinpassen, en ontwikkelaars van steden kunnen een stad tot leven laten komen. Met behulp van een hologram geeft Michael Jackson zelfs post mortem een concert en een holografische sportinstructeur in de sportschool is ook niet meer zo ver weg.
De leerlingen van de Goudse Waarden hielden het wat eenvoudiger, na een uur hadden ze dansende spookjes, zwemmende vissen en stuiterende hologram ballen gemaakt.