Nog geen handhaving op theaterbezoek Den Haag, andere theaters wachten nog af

De deuren van de Koninklijke Schouwburg zijn weer open
De deuren van de Koninklijke Schouwburg zijn weer open © Omroep West
REGIO - De gemeente Den Haag tolereert de komende dagen dat theaterzalen meer dan dertig bezoekers ontvangen onder voorwaarde dat de zalen voldoen aan het coronaprotocol. Theaters in de veiligheidsregio Hollands Midden zijn woensdag nog in afwachting op een besluit. Zonder een uitdrukkelijke vrijstelling dreigen veel van de geplande voorstellingen de komende drie weken niet door te gaan.
In afwachting van een definitief besluit van de Veiligheidsregio Haaglanden, heeft de gemeente Den Haag besloten niet strikt te handhaven op het maximaal aantal personen van dertig. Het kabinet maakte maandagavond nieuwe coronamaatregelen bekend, waaronder een beperking van de grootte van groepen. Tijdens de persconferentie werd gemeld dat panden 'die van groot belang zijn' zoals culturele instellingen, meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen en dat veiligheidsregio's hiervoor een ontheffing kunnen verlenen. De veiligheidsregio's besluiten zélf hoe groot de groepsgrootte mag zijn.
'Haagse theaters en podia mogen voorlopig meer dan dertig mensen ontvangen als ze voldoen aan een streng protocol', aldus Jan Zoet, directeur van het Zuiderstrandtheater en Amare op Radio West. 'Daar voldoen alle theaters en alle podia al aan, anders zouden ze niet nu al open zijn. Het belangrijkste is de anderhalve meter handhaven. Er zijn veel minder mensen in de zaal en alle bezoekers worden geregistreerd.' De Veiligheidsregio Haaglanden verwacht een dezer dagen met definitieve regels voor de komende periode te komen.

Financieel niet haalbare situatie

Theaters in de veiligheidsregio Hollands Midden wachten nog op een besluit. Mochten er slechts dertig mensen worden toegelaten, dan zien veel zalen het somber in. Directeur van de Goudse Schouwburg en Cinema Tineke Maas stelt: 'Voor de cinema: we kunnen doordraaien met beperkte capaciteit. Voor de schouwburg: een financieel niet haalbare situatie.'
'Als er slechts dertig mensen naar binnen mogen, is het de vraag of theaterproducenten wel voor dat aantal gaan spelen', stelt Christiaan van Arkel, directeur van theater de Muze in Noordwijk. 'We moeten dan heel snel kijken naar een alternatieve programmering. Gelukkig zijn wij ook een bioscoop en kunnen we dan meerdere films per dag vertonen om het publiek te spreiden.'

De bar moet om 22.00 uur dicht

'We worden niet bevoorrecht ten opzichte van de horeca, de bar moet om 22.00 uur dicht', voegt Zoet er nog aan toe. Dat betekent een beperking van de nazit in het theater en dat heeft ook consequenties. 'Onze horeca zal de grootste schade lijden, daarvan zijn wij afhankelijk om de schouwburg overeind te houden', vertelt Renee van Ingen van de Rijswijkse Schouwburg.
In de cultuursector wordt nog overlegd over het al dan niet verplichten van mondkapjes. Een aantal theaters wacht niet op regelgeving, maar neemt zelf het initiatief. Zo heeft het Stadstheater Zoetermeer besloten om overal mondkapjes te gaan dragen in de publieke ruimte. 'Dus we dragen ze in het restaurant en rondom theatervoorstellingen', zegt directeur van het Stadstheater Hilko Folkeringa. 'We voeren deze plicht niet door richting onze gasten, maar gaan dit wel adviseren.'
Ook in het Zuiderstrandtheater draagt het personeel mondkapjes. 'Uitgezonderd is het personeel dat achter een plastic scherm zit', aldus Zoet.
De overkoepelende organisatie Kunsten92, onder voorzitterschap van Jan Zoet - die ook de directeur is van het Zuiderstrandtheater en Amare - vroeg in een brief aan voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio's om een uitzondering te maken voor de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die Nederland kent.