Coronavirus: Veiligheidsregio's willen strakke, landelijke regie bij coronamaatregelen

Burgemeester Jan van Zanen.
Burgemeester Jan van Zanen. © ANP
REGIO - De tweede coronagolf is in volle gang. De overheid heeft daarom meer maatregelen aangekondigd om het virus weer in te dammen. Lees alles over het coronavirus en de gevolgen daarvan in ons liveblog.

Burgemeesters willen strakke, landelijke regie bij coronamaatregelen

Er moet een strakke, landelijke regie komen bij de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is afgesproken in het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, meldt de NOS. De burgemeesters waren maandagvanavond bijeen in Utrecht.
De Leidse burgemeester Lenferink, voorzitter van veiligheidsregio Hollands Midden, zei na afloop dat er geen concrete maatregelen zijn afgesproken. Een eventuele mondkapjesplicht, waar sommige burgemeesters voorafgaand aan het overleg op hadden aangedrongen, is niet aan de orde geweest. Ook over een avondklok is het niet gegaan.
Er zijn alleen afspraken gemaakt over de manier waarop de volgende stappen worden gezet in de strijd tegen het virus. Lenferink benadrukte dat het altijd even duurt voordat de effecten van nieuwe maatregelen zichtbaar zijn. Op basis daarvan kijken we dan hoe het verder moet, zei hij.

Quick Boys speelt bekerduel een week later

Het KNVB-bekerduel tussen Quick Boys en Roda'46 van komende dinsdag is verplaatst naar dinsdag 13 oktober. Meerdere spelers van de tegenstander uit Leusden hebben het coronavirus. In overleg met de KNVB is de wedstrijd daarom een week verschoven. De competitiewedstrijd van Roda ging afgelopen zaterdag ook al niet door.

Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland schalen reguliere zorg af

Nagenoeg alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland schalen de reguliere zorg met 20 procent af om de zorg tijdens de tweede coronagolf zoveel mogelijk toegankelijk te houden, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).
Ondanks de samenwerking met het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat helpt om coronapatiënten over het hele land te verspreiden, lukt het de ziekenhuizen door de toename van het aantal coronapatiënten niet om de reguliere zorg op het normale niveau door te laten gaan. Niet-urgente afspraken, operaties en ingrepen worden uitgesteld. De spoedzorg gaat net als bij de eerste coronagolf gewoon door.

Ministerie waarschuwt voor fake news over avondklok in Den Haag

Op sociale media gaat een lijst rond van mogelijke nieuwe coronamaatregelen zoals een avondklok in Den Haag tussen 22.00 en 6.00 uur. Daarin staat ook dat alle amateurwedstrijden vanaf aanstaande vrijdag verboden worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt tegen de NOS dat het een nepbericht is. Ook RTL-verslaggever Fons Lambie hoort van Haagse bronnen dat het bericht niet klopt.

Maximaal dertig mensen in moskee

Moskeeën gaan een maximum van dertig mensen tijdens een dienst toelaten, zegt Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. Die Raad is aangesloten bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), die dit heeft besloten naar aanleiding van het bericht dat kerken in Nederland zich ook aan de landelijke maximale groepsgrootte gaan houden.

Bijna 600 besmettingen meer dan zondag

Afgelopen etmaal zijn er 4581 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zegt het RIVM. Zondag was het aantal besmettingen nog 4007. Zondag werd de grens van 4000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.
In Den haag nam het aantal gevallen toe met 268. In Rotterdam werden van zondagochtend tot maandagochtend de meeste mensen positief getest op het virus, namelijk 397. Dat is meer dan zondag, toen hier 268 mensen te horen kregen dat ze het virus hadden opgelopen. In de gemeente Amsterdam nam het aantal gevallen toe met 347.
Normaal gesproken publiceert het RIVM de cijfers om 14.15 uur. Maar deze werden maandag pas om 16.00 uur bekendgemaakt vanwege een storing.

Burgemeester Gouda vindt beslissing minister Grapperhaus onnavolgbaar

De Goudse burgemeester Pieter Verhoeven (SGP) vindt de beslissing van minister Ferd Grapperhaus, om voortaan maar 30 mensen toe te laten bij een kerkdienst, onnavolgbaar en onterecht. Op Twitter schrijft hij: 'In Gouda mogen nu maximaal 250 mensen naar het theater. Dankzij minister van justitie Grapperhaus moet de langste kerk van Nederland met 1.500 zitplaatsen (Sint Janskerk red.) echter naar 30 bezoekers op zondag. Wel kunnen vanwege culturele ontheffing 300 mensen op een doordeweekse dag naar het museum en mogen bij concerten 250 mensen aanwezig zijn. Dat is onnavolgbaar en onterecht.

'Binnen paar dagen misschien nieuwe maatregelen nodig'

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.
'Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen', aldus Kuipers. Op een totale lockdown 'waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten', voegde hij er aan toe.
Kuipers verwachtte vorige week dat het aantal opgenomen patiënten tijdens het weekeinde zou oplopen tot boven de duizend: 'We hebben een aantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan duizend patiënten te hebben.'
Op zondag 20 september om 18.00 uur gingen de extra regionale maatregelen in. Het kabinet houdt er rekening mee dat het twee weken duurt voordat het effect van nieuwe maatregelen duidelijk wordt in de cijfers.

'Staatsbosbeheer: opletten dat het niet te druk wordt in natuur'

We moeten opletten dat het niet te druk wordt in de natuurgebieden, zegt Staatsbosbeheer. Afgelopen weekend was het in veel natuurgebieden voller dan de weken ervoor. Ook houdt niet iedereen zich goed aan de regels.
'We begrijpen dat mensen nu graag naar natuurgebieden komen en willen ook graag in die behoefte voorzien', zegt een woordvoerder. 'Maar we lopen tegen de randen aan van de hoeveelheid natuur die we hebben en wat de gebieden aan kunnen.'

'Weinig gemor op middelbare scholen over mondkapje'

Middelbare scholieren lijken zich goed te houden aan het dringende advies om buiten de lessen een mondkapje te dragen, zegt een woordvoerster van de VO-raad. Het ministerie van Onderwijs besloot vorige week dat de maatregel vanaf maandag inging in het voortgezet onderwijs. 'Het is nog heel vers, maar het lijkt erop dat scholen het advies overnemen. Bij scholen die dit al langer doen, dragen leerlingen gewoon een mondkapje. Er is weinig gemor over', aldus de woordvoerster van de sectororganisatie.
Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Ook tijdens praktijklessen is het gewenst dat leerlingen een mondkapje dragen als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden met de leraar. Dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen waar gekookt of gelast wordt. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden.
Ook hogescholen en mbo-instellingen adviseren hun leerlingen om een mondkapje te gebruiken. 'Het is geen plicht, maar een dringend advies', zegt een woordvoerder van de Hogeschool Leiden.

Coronateststraat in Zoetermeer geopend

De GGD Haaglanden heeft maandag de eerste teststraat in Zoetermeer geopend. De nieuwe locatie aan de Denemarkenlaan kan achthonderd mensen per dag testen. Voor maandag zijn er 550 afspraken gepland, vanaf dinsdag zal de teststraat op volle capaciteit gaan draaien.
Bezoekers kunnen met de auto door de teststraat rijden. Maar er is ook een aparte ingang voor fietsers en voetgangers.

Ziekenhuizen in regio overvol: reguliere zorg uitgesteld

De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in de regio stromen weer snel vol met mensen met het coronavirus. Patiënten worden zoveel mogelijk verplaatst naar andere ziekenhuizen, maar de ziekenhuizen in de regio ontkomen er niet aan om reguliere afspraken uit te stellen.
Volgens het regionaal overlegorgaan tussen de zorgaanbieders in de regio (ROAZ) moeten ziekenhuizen op dit moment 10 tot 20 procent van de afspraken uitstellen. 'Bij het afschalen van zorg wordt rekening gehouden met de de urgentie van de zorg, zodat absoluut noodzakelijke zorg doorgang kan vinden', zo garandeert het ROAZ.

Kerken gaan vrijwillig terug naar dertig bezoekers

De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden. Dat liet minister Ferd Grapperhaus maandagochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.
Dit weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend werd dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen.
Grapperhaus moest in overleg met de kerken, omdat het kabinet geen mogelijkheid heeft om de kerken te dwingen het aantal bezoekers te beperken. 'Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.'

Zoogdieren kunnen coronavirus krijgen

Tientallen zoogdieren kunnen het coronavirus krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van University College London. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.
Bij schapen, chimpansees, gorilla's, orang-oetans en bonobo's kan het virus net zo binnenkomen als bij mensen. Ook katten, honden, leeuwen, tijgers, fretten, makaken, paarden en ezels kunnen besmet raken, evenals bijvoorbeeld zijdeaapjes, geiten, koala's, olifanten, jaks, konijnen, eekhoorns, cavia's en ijsberen.
De onderzoekers adviseren om huisdieren en vee goed in de gaten te houden. Dat kan helpen om nieuwe coronahaarden snel te vinden en nieuwe uitbraken in de kiem te smoren. Daarnaast raden ze coronapatiënten aan om niet alleen uit de buurt van andere mensen te blijven, maar ook contact met dieren te mijden.

Dringend advies mondkapje voor leerlingen op school

Leerlingen krijgen sinds maandagmorgen het dringende advies om een mondkapje op school te dragen. Arno Peters, bestuursvoorzitter van VO Haaglanden, zegt dat hij het de leerlingen niet kan verplichten, 'maar we gaan het gesprek wel aan.'
De meeste leerlingen vinden het een goed idee om ook in school een mondkapje te dragen. 'Maar niet in de klas, dat is fucking irritant man', zegt een leerling.

Sinterklaasintocht Leiderdorp gaat toch niet door

Er komt dit jaar toch geen Sinterklaasintocht in Leiderdorp. De organisatie wilde de traditionele intocht vervangen door een tocht door de wijken, maar door de verscherpte coronamaatregelen ziet de Stichting Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp hier toch vanaf.
'Met pijn in ons hart, maar de zaken goed overwegend, hebben wij moeten besluiten de Sinterklaasoptocht dit jaar toch niet door te laten gaan', laat de organisatie weten. 'Omdat er in de omgeving van Leiderdorp waarschijnlijk ook geen intochten georganiseerd worden, zou de toeloop van publiek naar Leiderdorp mogelijk groter zijn geworden.'
De organisatie kan door die mogelijke extra drukte niet garanderen dat toeschouwers en deelnemers constant anderhalve meter afstand kunnen houden en zien daarom af van de intocht. De organisatoren gaan wel kijken of ze de komende weken een online alternatief kunnen opzetten.

Supermarkten beginnen met verplichte ouderenuren

Supermarkten zijn vanaf maandag twee uur per weekdag speciaal geopend voor ouderen en kwetsbare groepen. Daarmee volgen ze de plicht die het kabinet heeft opgelegd, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Het CBL vindt dat het kabinet 'overhaast heeft besloten om de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar relatief weinig ouderen en kwetsbare mensen wonen'.
Klanten die niet oud of kwetsbaar zijn, zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden op de speciale 'ouderenuren', omdat het in verband met privacy niet mogelijk is om dit te controleren.

1 op 10 coronapatiënten krijgt complicaties aan hart bij opname

Bij bijna 12 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, treden hartproblemen op tijdens de opname. Ongeveer 7 procent van deze ernstig zieke patiënten krijgt een longembolie. Dat staat in een onderzoek onder 3011 coronapatiënten. De Hartstichting steunde die studie.
Vrijwel alle patiënten (bijna 95 procent) lagen in Nederlandse ziekenhuizen. Bijna een derde van de patiënten had voor de opname in het ziekenhuis al een hart- of vaatziekte. Ruim 60 procent van de patiënten in de studie was man, en de gemiddelde leeftijd was 67 jaar.
'Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel’', zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. Hij noemt het belangrijk dat er snel meer kennis komt, bijvoorbeeld over welke patiënt meer kans loopt dat corona voor hem of haar ernstige gevolgen heeft.'

Veiligheidsregio's komen maandagavond bijeen

De 25 burgemeesters van de verschillende veiligheidsregio's komen maandagavond bijeen om te praten over de nieuwste coronacijfers. Vooral het verplichten van het mondkapje staat op de agenda. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zal de vergadering voorzitten. Normaal doet Hubert Bruls dit, maar hij is drie weken op vakantie.
De burgemeesters van de veiligheidsregio's bespreken ook de actuele coronacijfers en de strengere maatregelen die onlangs zijn ingegaan. Zij maken zich zorgen over het toenemend aantal besmettingen en vooral de gevolgen hiervan voor de zorg. Het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in ziekenhuizen, groeit eveneens.

Alle regio's boven signaalwaarde

Alle 25 veiligheidsregio's in Nederland hadden tussen zaterdagochtend en zondagochtend zo veel positieve coronatests dat ze boven de zogenoemde signaalwaarde op het coronadashboard uitkwamen. Het is de eerste dag ooit waarop elke regio boven die grens eindigde. De afgelopen weken was er elke dag minstens één gebied dat nog onder de grens bleef, meestal Zeeland en Zuid-Limburg.
De signaalwaarde is tussen de eerste en de tweede coronagolf vastgesteld door de overheid. Als het aantal besmettingen in een gebied stijgt tot boven de 7 per 100.000 inwoners, zouden maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In meer dan de helft van het land zijn al zulke beperkingen ingesteld.
Amsterdam-Amstelland had zondag verreweg de meeste besmettingen. In en rond de hoofdstad werden 539 mensen positief getest, wat neerkomt op 50,3 per 100.000 inwoners. Dat is net geen record, want op 27 september meldde Amsterdam-Amstelland 540 positieve tests. De regio Haaglanden telde zondag 41,5 positieve tests per 100.000 burgers en in Rotterdam-Rijnmond kwamen 36,9 besmettingen op elke 100.000 mensen aan het licht.
Daarna volgden Hollands Midden (28,1), Utrecht (24,8), Gelderland-Zuid (22,8), Midden- en West-Brabant (22,1), Kennemerland (21,5), Gooi en Vechtstreek (21,4), Zaanstreek-Waterland (20,3) en Groningen (20).
Teruglezen wat er afgelopen weekend in het nieuws was rond het coronavirus? Dat lees je hier.