Rutte: dringend advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes in heel Nederland

REGIO - Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat heeft premier Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer gezegd.

Veel partijen vroegen om een landelijke richtlijn, om zo de bevolking meer duidelijkheid te geven. Er komt geen verplichting om een mondkapje te dragen. Volgens de premier ontbreekt hiervoor de juridische basis en het kabinet is ook niet van plan om een mondkapjesplicht op te nemen in de coronawet die het binnenkort wil presenteren.

Volgens Rutte geldt het advies een mondkapje te dragen eigenlijk 'overal waar je de hemel niet ziet'. De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen moet zowel de dienstverlener als de klant een mond-neuskapje dragen.

Middelbare scholen

Hoewel het in principe geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, hoeft het mondkapje niet gedragen te worden als iemand zit, omdat een stoel of kruk dan op anderhalve meter afstand gezet kan worden. Ook voor middelbare scholen komt er een uitzondering. 'Want daar geldt al dat de leraar anderhalve meter afstand moet houden van de leerlingen.'

Het dragen van een mondkapje moet volgens Rutte een van de basisregels worden in de bestrijding van het coronavirus, naast het houden van anderhalve meter afstand, handen wassen en het thuisblijven bij klachten. Nederland was lange tijd terughoudend met het gebruik van mondkapjes. De deskundigen die het kabinet adviseren zijn verdeeld over het nut ervan, maar breed gebruik van mondkapjes kan wel wat bijdragen, stelt het team van experts.

'Advies is maar een advies'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag hoopt dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt, zegt hij woensdag tijdens een vergadering. 'Een advies is maar een advies', aldus de burgemeester.

LEES OOK: Oproep Haagse burgemeester Van Zanen: draag mondkapjes ook in publieke binnenruimtes

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS MONDKAPJE
Deel dit artikel: