Instellingen

Deze 21 theaters in de Haagse regio mogen meer dan 30 mensen toelaten

PAARD heropent
PAARD heropent © Joeri Gordijn
REGIO - In de regio Haaglanden mogen 21 grote theaters en poppodia meer dan dertig bezoekers blijven ontvangen. Dat heeft de Veiligheidsregio Haaglanden vrijdagmorgen bekendgemaakt. Zij krijgen een ontheffing op de nieuwe coronamaatregelen omdat deze instellingen volgens voorzitter Jan van Zanen van groot belang zijn voor de regio.
Een van de coronamaatregelen die het kabinet vorige week bekendmaakte is dat er maximaal dertig personen in een ruimte mogen zijn. De veiligheidsregio's hebben hierbij de mogelijkheid gekregen om uitzonderingen te maken voor culturele instellingen. Bioscopen als Pathé en Filmhuis Den Haag hebben geen ontheffing gekregen en zij mogen dus maar maximaal dertig bezoekers per zaal toelaten.
In Hollands Midden kregen acht zalen donderdag al een ontheffing, Van Zanen heeft hier als voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden gebruik van gemaakt door 21 instellingen een ontheffing te geven.

Voorwaarden

Het gaat om: Theater de Veste (Delft); Lijm & Cultuur (Delft); Zuiderstrandtheater (Den Haag); Koninklijke Schouwburg (Den Haag); Diligentia (Den Haag); Korzo (Den Haag); Theater aan het Spui (Den Haag); Theater Dakota (Den Haag); World Forum (Den Haag); Fokker Terminal (Den Haag); PAARD (Den Haag); Omniversum (Den Haag); Ludens (Leidschendam-Voorburg); Het Veur (Leidschendam-Voorburg); CulturA & Zo (Pijnacker-Nootdorp); De Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk); Warenar (Wassenaar); Poppodium Nederland Drie (Westland); De Naald (Westland), Stadstheater (Zoetermeer); Boerderij (Zoetermeer).
Aan de ontheffing is wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo geldt de ontheffing alleen voor culturele evenementen en dus niet voor feestjes of andere activiteiten. Ook moeten bezoekers altijd anderhalve meter afstand houden. Hoeveel bezoekers de theaters en podia toe mogen laten hangt van de zaaloppervlakte af en wordt per instelling bekeken. Het maximum is door de veiligheidsregio sowieso op 250 personen gezet.

Luxe gevoel

Manuela Bijl van Theater CulturA & Zo is blij dat ze een ontheffing hebben gekregen. Het theater heeft de tribune met 175 plaatsen ingeruild voor twintig tweepersoonszitjes. Ze vertelt dat het theater probeert het beste van de situatie te maken. 'De bezoekers krijgen een drankje en nemen dat dan mee de zaal in. Mensen worden persoonlijk naar hun plaats begeleid en daar staat op het tafeltje waar het drankje op kan, ook een bakje nootjes klaar. Dit geeft ons publiek een heel luxe gevoel. En de artiest heeft het idee toch voor een volle zaal te spelen.'