OM: Jongeren mogen jaar geen contact hebben na mishandeling van man die om afstand vroeg

DEN HAAG - Vier jongeren die eind maart in de Haagse wijk Wateringse Veld een man van 53 mishandelden omdat hij hen vroeg anderhalve meter afstand te houden, mogen een jaar geen contact hebben met elkaar, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Ook eiste de officier van justitie vrijdag taakstraffen en jeugddetentie tegen het viertal.

Het slachtoffer kreeg op 25 maart flinke klappen toen hij aan een groep jongeren vroeg of ze anderhalve meter afstand wilden houden. De groep was aan het hangen bij de Romeinse brug, sommigen van hen gebruikten lachgas.

De jongeren weigerden om afstand te houden. Toen de man daar wat van zei kwam één van de jongeren intimiderend dichtbij. Toen de man hem wegduwde kreeg hij daarop de eerste klap.

Trappen

De man kwam ten val toen hij probeerde te vluchten. Eenmaal op de grond werd hij door drie anderen tegen zijn lichaam en zijn hoofd getrapt. Het slachtoffer hield er een gekneusde rib en een hersenschudding aan over.

De hele mishandeling werd van veraf gefilmd door iemand met telefoon. Mede daardoor en door camerabeelden en foto's die eerder genomen waren, konden de jongeren op 12 mei worden aangehouden. Ze maakten deel uit van een groep die vaker voor overlast zorgde in de wijk.

Taakstraffen en jeugddetentie

In juni mochten zij onder voorwaarden hun proces in vrijheid afwachten. De zitting tegen de vier vond vrijdag plaatst achter gesloten deuren, vanwege de jonge leeftijd van de verdachten.

De taakstraffen die de officier eiste varieerden van 120 tot 140 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De jeugddetentie die geëist werd, hebben de jongens al uitgezeten in voorarrest. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel: