Waarschuwing voor onstuimig herfstweer en afbrekende takken

Een vrouw duwt op Scheveningen haar fiets tegen de wind en regen in
Een vrouw duwt op Scheveningen haar fiets tegen de wind en regen in © ANP
DEN HAAG - Donderdag wordt een onstuimige herfstdag met regen en zware windstoten. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Het weerinstituut heeft code geel afgegeven voor het westelijk en noordelijk kustgebied.
'De depressie waarmee we de afgelopen dagen te maken hadden, trok woensdag naar het noorden weg, maar donderdag passeert alweer de volgende frontale storing, met regen', vertelt Omroep West-weerman Huub Mizee. 'Er valt daarbij opnieuw behoorlijk wat regen. Daarbij staat er een harde tot stormachtige wind uit het zuidwesten. Ook boven land krijgen we waarschijnlijk te maken met harde windstoten, windkracht 7.'
Het KNMI houdt aan de kust rekening met windsnelheden van zo'n tachtig kilometer per uur. Het is oppassen geblazen voor afbrekende takken, aangezien de bomen hun blad nog niet hebben verloren en zo vatbaarder zijn voor de harde wind. Pas aan het einde van de middag neemt de wind weer af.

Weekend ook regenachtig

Er is deze herfstachtige donderdag maar een klein lichtpuntje: de temperatuur. Het wordt donderdag namelijk wat zachter. 'Zo'n 17 graden, maar daar heb je dan niet zoveel aan', lacht Mizee.
Vrijdag wordt volgens de weerman van Omroep West 'even een tussendag'. 'Met wat droger weer, wat zon erbij en wat minder wind bij 15 graden. In het weekend komen de volgende buien.' Zaterdag daalt de temperatuur zelfs naar 13 graden. 'Tijd voor een warme chocolademelk!'