Coronavirus: 'Kabinet werkt aan aanscherping coronamaatregelen'

Premier Mark Rutte met een mondkapje
Premier Mark Rutte met een mondkapje © ANP
REGIO - De tweede coronagolf is in volle gang. De overheid heeft daarom meer maatregelen aangekondigd om het virus weer in te dammen. Lees alles over het coronavirus en de gevolgen daarvan in ons liveblog van zaterdag 10 oktober en zondag 11 oktober.
Dit liveblog is gesloten.

'Kabinet werkt aan aanscherping coronamaatregelen'

Het kabinet gaat zeker scherpere coronamaatregelen nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan mediapartner NOS. Exacte maatregelen zijn nog niet bekend, maandag komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.
De nieuwe maatregelen moeten de bevolking meer beperken in de bewegingen en contacten op straat en elders, zo zeggen de bronnen. 'Je moet bijvoorbeeld denken aan cafés en winkels die eerder dicht moeten', zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. Er is ook gesproken over een mondkapjesplicht, maar ook daar is nog besluit over genomen.

Voorzitter ROAZ: 'Situatie Haagse ziekenhuizen nijpend'

De zorg in de regionale ziekenhuizen wordt met 40 procent afgeschaald, dat maakte Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) zondag bekend. Voorzitter van de organisatie, Martin Schalij, zegt dat de ziekenhuizen de afgelopen dagen een enorme stroom van coronapatiënten kregen. 'Zowel patiënten met covid als patiënten met verdenking daarop', vertelt hij. 'Een aantal dagen geleden was het rond de honderd. Nu zaten we rond de 120. Dan begin je een soort kritische grens te bereiken. Dat was de reden om te overleggen over vervolgmaatregelen.'
'Zeventig tot tachtig patiënten zijn al in of buiten de regio verspreid', vervolgt de voorzitter. 'De toename van het aantal coronapatiënten is zodanig dat met name voor de twee Haagse ziekenhuizen de situatie nijpend wordt. We hebben met zijn allen een taakverplichting, maar die is steeds moeilijker vol te houden als we niet genoeg opschalen.'
Martin Schalij, voorzitter ROAZ: 'Als we niks doen, is reguliere zorg binnen twee weken helemaal niet meer mogelijk'

Coronaproof drive-in festival langs A4

Drie dj's hebben de handen ineen geslagen om op 24 oktober een drive-in festival te organiseren langs de A4 bij Roelofarendsveen. Dat meldt NH Nieuws. Jari van Harten, beter bekend als DJ Cartero, vertelt aan het medium dat de Veiligheidsregio toestemming heeft gegeven en dat niets het coronaproof festival nog in de weg staat.
De 19-jarige dj uit Heemskerk kwam samen met zijn vrienden Joep, Brent en Thomas op het idee, toen hij hoorde over de drive-in bioscoop in Roelofarendsveen. 'Daar langs de A4 worden elke avond coronaproof filmavonden gehouden. Een perfecte plek voor ons festival, want alles is al aanwezig.'
Hij doelt daarmee op de aanwezigheid van een enorm groot bioscoopdoek, parkeervakken voor 75 auto's en foodtrucks die voor een hapje en drankje (geen alcohol) zorgen. Bedoeling tijdens het festival is dat bezoekers hun radio op de juiste FM-zender zetten en op die manier in de auto kunnen genieten van de muziek.

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is gestegen tot 1233. Dat zijn er 43 meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen 247 coronapatiënten, twaalf meer dan zaterdag. Verder liggen er 986 patiënten buiten de intensive care in de ziekenhuizen, 31 meer dan een dag eerder.
Op de ic's liggen daarnaast 489 andere patiënten, die geen corona onder de leden hebben. Dat zijn er 31 minder dan de dag ervoor. Om de druk op overvolle ziekenhuizen te verlichten, worden sommige patiënten verplaatst. De afgelopen 24 uur zijn er zeventien verplaatsingen geweest. Vijf van hen zijn ic-patiënten. 'Het aantal opgenomen covid-patiënten stijgt door, dit is conform de verwachting. Van hen ligt 51 procent in het westen van het land', zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Patiënten worden vanuit het westen verplaatst over het gehele land.

Reguliere zorg in regionale ziekenhuizen met 40 procent afgeschaald

De reguliere zorg in de regionale ziekenhuizen wordt met 40 procent afgeschaald om de opname van coronapatiënten de komende tijd aan te kunnen. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het gaat daarbij om de reguliere zorg in alle ziekenhuizen die vallen onder de veiligheidsregio's Hollands Midden en Haaglanden.
Om te bepalen welke afspraken het eerst worden afgezegd, is deze zomer een lijst gemaakt. Ingrepen zoals knie- of oogoperaties gaan bijvoorbeeld als eerste niet door. 'We kijken naar welke verrichtingen binnen een bepaalde tijd moeten en welke kunnen wachten', zegt ROAZ-voorzitter Martin Schalij.

Iets minder nieuwe coronabesmettingen dan zaterdag gemeld

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 6378 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is minder dan op zaterdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6500 meldingen van positieve tests had gekregen. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 39.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 24 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 170.000 mensen in Nederland positief getest.

Zaterdag 700.000 downloads voor app CoronaMelder

De app CoronaMelder is zaterdag circa 700.000 keer gedownload. Daarmee komt het totale aantal downloads op 2,2 miljoen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De app werkt sinds zaterdag in het hele land, daarvoor alleen in een beperkt aantal testregio's.
CoronaMelder waarschuwt gebruikers als zij dicht in de buurt zijn geweest bij een andere gebruiker die positief is getest op het coronavirus. Zij krijgen dan het advies thuis te blijven en hun sociale contacten te beperken. De app moet op die manier helpen de druk op het bron- en contactonderzoek van de GGD's te verlichten.
Het aantal van 2,2 miljoen downloads komt neer op 12 procent van alle Nederlanders, en 18 procent van alle geschikte smartphones. Zorgminister Hugo de Jonge sprak zaterdag de hoop uit dat zoveel mogelijk mensen de app gaan gebruiken. 'Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen', zei hij.

'Merendeel coronapatiënten heeft niet-westerse achtergrond'

Het merendeel van de covid-patiënten op de intensive-care-afdelingen in de vier grote steden heeft een niet-westerse achtergrond. Dat is althans de indruk van Armand Girbes, hoofd van de IC-afdeling in het VU Medisch Centrum. Dat meldt het VPRO-programma Argos.
Niet alleen op zijn ic, ook op ic's in ziekenhuizen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn allochtone covid-patiënten oververtegenwoordigd, blijkt uit een snelle rondgang die Girbes deed.

Een op drie kiezers overweegt stemmen per post

Als in maart per post kan worden gestemd, overweegt een derde van de mensen die willen stemmen om van deze optie gebruik te maken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar per post te stemmen, vanwege het coronavirus.
Is stemmen per post bij de verkiezingen in maart niet mogelijk, dan overweegt 11 procent van degenen die wel van plan waren hun stem uit te brengen om dit toch niet te doen. Partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS zullen daar het meeste last van hebben, aldus De Hond. Van de potentiële kiezers van deze partijen overweegt dan rond de 15 procent thuis te blijven. FVD, D66 en PVV zullen er het minste last van hebben.

Huisartspraktijken druk met veranderingen door corona en angstige patiënten

Huisartsenpraktijken hebben het druk door alle veranderingen in de praktijk, vervanging van collega's en angst bij hun patiënten. Meer mensen kampen met frustratie, psychische klachten, zijn ongezonder gaan leven of durven niet naar de dokterspraktijk te komen. Een nieuwe werkwijze met beeldbellen is deels een goede oplossing, maar het werkt anderzijds de eenzaamheid in de hand.
Praktijkondersteuners en artsen druk met veranderingen en angstige patienten
Praktijkondersteuners en artsen druk met veranderingen en angstige patienten

OMT-lid: het ziet er niet goed uit

Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen toch blijft stijgen. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5. 'We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet.'
Zaterdag steeg het aantal besmettingen in Nederland met zo'n 6500. De Jong: 'Het ziet er niet goed uit. Vorig weekend zaten we nog op zo'n vierduizend gevallen per dag, dat zijn er nu zesduizend. Het aantal opnames is ongeveer 1200. In de zomer waren het er tussen de 100 en 200, toen maakten we ons ook al zorgen. Een derde van de opnames op de ic is nu corona-gerelateerd.'
Van de maatregelen die bij de laatste persconferentie zijn afgekondigd verwacht De Jong niet veel. 'We zouden hiervan begin volgende week uiterlijk effect moeten zien. Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch. Ik verwacht niet dat we een knik gaan zien opeens.' Aankomende dinsdag wordt een nieuwe persconferentie verwacht. 'Dat betekent dat de genomen maatregelen niet werken plus dat de Nederlandse bevolking, met uitzonderingen daar gelaten, de verantwoordelijkheid niet genoeg neemt voor alle basismaatregelen.'

Ook veiligheidsregio Hollands Midden van 'zorgelijk' naar 'ernstig'

In de veiligheidsregio Hollands Midden is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie er niet langer 'zorgelijk' is, maar 'ernstig'. Dat is het hoogste risiconiveau. Naast Hollands Midden zijn ook de veiligheidsregio's Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid 'ernstig'. Zij staan daarmee op hetzelfde niveau als Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, en Rotterdam-Rijnmond.
De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. 'Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie', legt de overheid uit op het coronadashboard.

Van Zanen verwacht 'stevige coronamaatregelen' in Randstad

De Haagse burgemeester Jan van Zanen gaat er vanuit dat er in de Randstad stevige maatregelen zullen moeten worden genomen vanwege het steeds hoger oplopend aantal besmettingen. 'Waarschijnlijk op korte termijn. Dat is heel beroerd, maar het moet wel', zegt hij zaterdagochtend in het politieke radioprogramma Spuigasten bij mediapartner Den Haag FM.
Om welke stevige maatregelen het gaat, kan Van Zanen niet zeggen. 'Daar ga ik niet op vooruitlopen, hoor. Maar het zijn zure maatregelen die pijn gaan doen. We hebben maandagavond weer overleg daarover.' Het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de veiligheidsregio’s, komt maandagavond bij elkaar om te vergaderen. Van Zanen is daarbij aanwezig als voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Dinsdag mogelijk nieuwe persconferentie

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven dinsdag mogelijk weer een persconferentie over aanvullende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Volgens De Jonge bereidt het kabinet zich daar dit weekend op voor. 'De ontwikkeling van de cijfers is heel zorgwekkend. Het gaat duidelijk niet de goede kant op. Dit is een trend die je niet wil zien", aldus de minister. 'We houden de cijfers goed in de gaten en bereiden ons voor op nadere maatregelen.'
Het kabinet overlegt zondag weer over het nog altijd oplopende aantal besmettingen. Zaterdag werd een recordaantal van meer dan 6500 gemeld, ruim vijfhonderd meer dan een dag eerder. De Jonge wil evenwel nog niet speculeren op extra ingrepen. Het kabinet bekijkt de situatie 'echt van dag tot dag', zegt hij. Dinsdag maakt het kabinet volgens hem zo nodig nieuwe maatregelen bekend.

Meer dan 6500 nieuwe besmettingen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn er 6504 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat laat het RIVM zaterdagmiddag weten. In de regio Hollands Midden kwamen er 413 besmettingen bij. Haaglanden telde er 368.
Het aantal sterfgevallen steeg zaterdag met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden veertien sterfgevallen gemeld.
Ziekenhuizen behandelen zaterdag 1190 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 51 meer dan op vrijdag.

Coronabesmetting bij Scheveningen, wedstrijd tegen Katwijk afgelast

De voetballers van Scheveningen komen zaterdag voor de tweede week op rij niet in actie. Er is een coronabesmetting geconstateerd in de ploeg van trainer John Blok. Het duel tegen Katwijk van zaterdag is daardoor in goed overleg met de GGD Haaglanden afgelast.
Vorige week zaterdag zag Scheveningen ook al een streep door de wedstrijd tegen TEC gaan. De 'Schollekoppen' lopen hierdoor nu twee wedstrijden achter op de ploegen die tot nu toe wel alles gespeeld hebben. Voor Katwijk is het de eerste keer dit seizoen dat er een wedstrijd geschrapt wordt vanwege een coronageval.

Bisschoppen dringen aan op maximaal 30 gelovigen bij diensten

De bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vragen de parochies en religieuze gemeenschappen zo snel als mogelijk terug te schalen naar maximaal dertig aanwezigen in de komende liturgievieringen. Bedienaren en medewerkers vallen daar niet onder, maakte de kerk bekend.
De al bestaande maatregel om niet samen te zingen blijft van kracht. Aan de gelovigen wordt gevraagd om een mondkapje te dragen volgens de richtlijnen van de overheid, aldus de officiële website van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Heel Nederland kan app CoronaMelder gebruiken

Na maanden van voorbereiden en weken van testen kan iedereen in Nederland vanaf zaterdag de app CoronaMelder gebruiken. Daarmee kunnen ze gewaarschuwd worden wanneer ze onlangs in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest op het coronavirus. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie gaan en zich laten testen, nog voor ze zelf klachten krijgen. Dat moet helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is de gedachte.
Het gebruik van de app is vrijwillig. De CoronaMelder heeft ongeveer 1,5 miljoen gebruikers.

Bewoners willen Bronovo weer open voor coronazorg

Actiegroepen Bronovo MOET blijven en Houd Bronovo Open zijn boos op het college en de gemeenteraad van Den Haag. De groepen willen dat het Bronovo ziekenhuis opengaat als calamiteitenziekenhuis. Hart voor Den Haag diende daar een motie voor in, mede ondertekend door de SP. De meerderheid in de raad stemde tegen.
De actiegroepen vinden het bizar dat coronapatiënten naar andere ziekenhuizen buiten Den Haag worden verplaatst, terwijl er geen gebruik wordt gemaakt van het Bronovo. De bestuursvoorzitter van het HMC-ziekenhuis zei eerdere deze week dat het niet zomaar mogelijk is om Bronovo te gebruiken voor de opvang van coronapatiënten. 'De locatie HMC Bronovo heeft geen ic', aldus bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. Volgens Wolf is het een politiek besluit.

Minder bezoekers in kerk

Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert kerken minder bezoekers toe te laten. Om hoeveel mensen het zou gaan is nog niet duidelijk. Ook moet er gekeken worden naar zingen in de kerk. Ook wordt geadviseerd een mondkapje te dragen bij binnenkomst en vertrek. Dat liet het bureau vrijdagavond weten.
De aanbevelingen volgen op overleg met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken). Gesproken werd over over het oplopende aantal coronabesmettingen en de vraag of kerkdiensten met veel mensen dan wel wenselijk zijn. Afgelopen weekend ontstond er verontwaardiging nadat er in een kerk in Staphorst meerdere diensten werden gehouden met zeshonderd aanwezigen. Daarna werd afgesproken dat er nog maar dertig mensen in een kerk samen mogen komen.
Het liveblog van vrijdag kun je hier teruglezen.