Coronavirus: Horeca is dicht, verbazing over volle feesttent op Plein in Den Haag

Grandcafe de Sjees in Delft
Grandcafe de Sjees in Delft © ANP
REGIO - De tweede coronagolf is in volle gang. De overheid heeft daarom meer maatregelen aangekondigd om het virus weer in te dammen. Lees alles over het coronavirus en de gevolgen daarvan in ons liveblog van woensdag 14 oktober.
De horeca is dicht. De nieuwe coronamaatregelen zijn om 22.00 uur ingegaan. Voor vier weken blijven de cafés en restaurants dicht en teamsporten bij de amateurs zijn verboden.

Gefeest in tent op het Plein

Ook op het Plein in Den Haag is het druk. In witte tenten die daar zijn opgezet wordt vlak voor de sluiting nog gefeest, blijkt uit een video op Twitter van BBC-correspondent Anna Holligan. Volgens een kroeg op het Plein, die Omroep West gebeld heeft, zijn de beelden van vanavond. Bij het café waar de tenten voor staan wordt niet opgenomen. Onder de video wordt met verbazing gereageerd op het gefeest.

Leidse kroeg eerder dicht wegens drukte

Zo gingen de deuren van kroeg en restaurant The Duke of Oz eerder dicht, omdat het anders te druk werd. 'Iedereen mag tot 21.45 uur blijven, daarna verzoeken we ze om weg te gaan', aldus de mede-eigenaar van de zaak. Volgens hem was het niet drukker dan normaal. 'Dinsdag was het een stuk drukker. Iedereen rekende weer op eenzelfde besluit als vorige keer, toen de kroegen direct dicht moesten, dus kwamen veel mensen nog langs voor een laatste biertje.'
De kroegen in Leiden hielden zich op de laatste avond goed aan het beleid van het kabinet. Om 21.00 uur waren de deuren gesloten en mocht er niemand meer naar binnen en om 22.00 uur waren bijna alle terrassen, restaurants en cafés leeg en gesloten.

Minister: ook eredivisie voetbal voor vrouwen kan doorgaan

Minister Tamara van Ark (Sport) wil dat ook de eredivisie voetbal voor vrouwen door kan gaan. 'Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen', aldus de bewindsvrouw tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.
De KNVB maakte eerder bekend dat de eredivisie voor vrouwen niet onder de uitzondering zou vallen die het kabinet maakt voor profsporters op de coronamaatregelen. Die verbieden de komende vier weken het sporten in teamverband. De Tweede Kamer vroeg Van Ark daarop in te grijpen.
De minister houdt nog wel een slag om de arm. Ze wil eerst met de KNVB bespreken hoe de maatregelen die gelden voor mannenteams, zoals de 'sportieve bubbel' waarin zij leven en de medische begeleiding, ook kunnen gaan gelden voor vrouwenteams.

Horecaondernemer emotioneel om nieuwe maatregelen

Horecaondernemer Tineke Collee van L'Esperance zei woensdag teleurgesteld te zijn. 'Het is niet alleen dit kleine kutzaakje dat er onder lijdt, en het is geen kutzaakje maar een hartstikke mooie zaak, maar het sijpelt in alles door', zegt ze geëmotioneerd.

Toch geen softdrugsverbod in avond en nacht

Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het verbod werd dinsdag aangekondigd door het kabinet.
Maar de maatregel blijkt in strijd met het gedoogbeleid, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 uur en 07.00 uur blijft wel van kracht.

Rutte door het stof

Minister-president Mark Rutte vindt dat hij niet goed genoeg heeft gecommuniceerd over het coronabeleid van het kabinet. De nadruk lag de afgelopen maanden te veel op de eigen verantwoordelijkheid, erkent hij in een Kamerdebat over de strenge nieuwe coronamaatregelen.
Het is volgens Rutte belangrijk ook voldoende aandacht te hebben voor de verplichtingen van mensen. Dat heeft hij zelf niet goed gedaan, erkent hij. De premier stelt vast dat mensen de maatregelen nu minder goed opvolgen dan in maart en april. 'Dat kan je niet allemaal met communicatie oplossen, maar het had wel effectiever gemoeten.'
Rutte erkent ook dat de maatregelen die twee weken geleden getroffen werden, niet stevig genoeg waren. 'Er is te veel zorg of dat pakket wel voldoende doet', zegt hij. Het aantal besmettingen had inmiddels een afvlakking moeten laten zien, en die is volgens de premier nog onvoldoende zichtbaar.

Kinderfestival De Betovering gaat niet door

Festival De Betovering gaat dit jaar niet door. Dat laat de organisatie weten. 'We hebben dit besluit met heel veel pijn in het hart genomen. Voor het eerst in het bestaan van De Betovering gaat het festival niet door. En juist in deze tijd vinden we het zo belangrijk dat we kinderen uitnodigen om hun fantasie te gebruiken als antwoord op alle beperkingen en onzekerheden van deze tijd.'
De betovering
De betovering © Richard Mulder
De organisatie schrijft dat ze een veilige versie van het festival hadden bedacht, voor maximaal dertig bezoekers per activiteit. 'Echter, met de opdracht om geen theaterfestivals te organiseren, niet de randen van de maatregelen op te zoeken én verkeersbewegingen plus sociale contacten nog meer te beperken vinden wij het niet verantwoord om mensen te activeren om in een week naar 500 activiteiten te gaan.'
Als je al kaarten hebt gekocht wordt er contact met je opgenomen door de desbetreffende locatie. Het festival organiseert op 16 oktober nog wel een virtueel feestje voor kinderen met een speciaal lied.

Eredivisie voor voetbalsters ook stilgelegd, beker gaat door

De eredivisie voor vrouwen ligt de komende vier weken ook stil. De competitie voor voetbalsters valt niet onder de uitzondering die de overheid maakt voor het betaalde voetbal. Bij de mannen wordt in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie wel doorgevoetbald.
Het kabinet besloot dinsdag om alle sportcompetities voor in ieder geval vier weken stil te leggen. Het is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor het betaald voetbal wordt een uitzondering gemaakt.
Het toernooi om de KNVB-beker kan ook doorgaan, zo leerde de KNVB bij navraag bij het ministerie van VWS. Aan het bekertoernooi doen ook amateurclubs mee en zij mogen de komende weken niet in groepsverband trainen. De wedstrijden waarbij amateurteams zijn betrokken, worden dan ook uitgesteld naar begin december.

Meer mensen in ziekenhuizen verplaatst

Ziekenhuizen behandelen woensdag 1475 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op dinsdag. De laatste keer dat er zo veel coronapatiënten in een ziekenhuis lagen, was op 12 mei, in de nadagen van de eerste golf.
Vanwege de drukte in de ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 35 mensen overbracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds het hervatten van de spreiding drie weken geleden. 'De druk op de ziekenhuizen neemt toe', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
In de afgelopen weken zijn al meer dan driehonderd mensen overgebracht naar andere delen van het land. De spreiding moet de druk verlagen. Vooral ziekenhuizen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam behandelen veel coronapatiënten.

Theaters worstelen met coronamaatregelen

Theaters in de regio zijn woensdag druk bezig om te kijken hoe ze het beste om kunnen gaan met de nieuwe coronaregels. Ze mogen vanaf donderdag nog maar dertig bezoekers toelaten. De eerder toegekende uitzonderingspositie op de groepsgrootte is hiermee komen te vervallen.
Voorstelling Het Nationale Theater in Koninklijke Schouwburg in Den Haag
Voorstelling Het Nationale Theater in Koninklijke Schouwburg in Den Haag © ANP
Diverse theaters hebben al besloten om de deuren voorlopig te sluiten. 'Dertig bezoekers is niet rendabel om open voor te gaan', vat directeur Tineke Maas van de Goudse Schouwburg het gevoel van veel regionale theaters samen. Maar niet iedere locatie heeft de voorstellingen al afgelast. In het PAARD in Den Haag gaat alles tot nu toe door. We hebben contact met de mensen die een kaartje bij ons hebben gekocht en vragen of ze nog naar de voorstelling willen of hun geld terug. Kiezen ze voor dat laatste dan krijgen ze wel de link voor een livestream, legt Bas de Wit van het poppodium uit.
Het Kickstart Cultuurfonds maakte woensdag bekend het PAARD een subsidie van meer dan 55.000 euro te geven om het podium coronaproof te maken zodat ze het publiek op een veilige manier kunnen ontvangen.

Supermarkten willen overgangsregel voor bezorging alcohol

Supermarkten willen komende week nog na 20.00 uur alcohol kunnen bezorgen. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben mensen hun bestelling al geplaatst en is het voor de supermarkten niet meer mogelijk om de bezorgtijd te wijzigen. De bezorgtijden eerder op de dag zijn al volgeboekt, waardoor de supermarkten in de problemen komen door de nieuwe maatregel.
Nog niet alle supermarkten zijn er uit of ze hun deuren eerder sluiten. Om discussies met klanten te voorkomen hebben een aantal supermarkten besloten om 20.00 uur dicht te gaan. Hierdoor moeten de mensen die 's avonds nog komen eerder op de dag hun boodschappen doen, waardoor het dan juist weer te druk kan worden om afstand te houden. Jumbo en Albert Heijn hebben al aangegeven niet om 20.00 uur dicht te gaan.

Consument weer welkom bij groothandels als Makro en Sligro

Consumenten kunnen vanaf donderdag weer terecht bij groothandels als Sligro, Makro en Hanos, heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekendgemaakt. Die winkelketens zijn normaal gesproken alleen toegankelijk voor ondernemers die een pasje hebben. Door de openstelling moet, net als in de eerste lockdown, de druk op de reguliere supermarkten worden verlicht.
Door de sluiting van de horeca neemt de druk op de supermarkten opnieuw fors toe, zo zegt het CBL. De openstelling van de groothandels is wenselijk om klanten meer mogelijkheden te geven om voldoende afstand te kunnen houden bij het boodschappen doen. Gemeenten moeten toestemming geven voor de opening van de groothandels voor gewone consumenten. Het CBL rekent op begrip en coulance van gemeenten, net zoals in het voorjaar.

Arib wil af van protesten voor deur Tweede Kamer

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer is bezorgd over de vele protesten voor de deur van het parlement tegen de coronamaatregelen. Ze schrijft in een brief aan burgemeester Van Zanen van Den Haag dat politici worden belaagd en dat er onveilige situaties ontstaan. Ze vraagt hem of de demonstraties verplaatst kunnen worden, meldt Nieuwsuur.
Demonstratie tegen spoedwet op het Plein in Den Haag
Demonstratie tegen spoedwet op het Plein in Den Haag © Regio15
'Wij begrijpen heel goed dat mensen naar het Binnenhof komen om Kamerleden te ontmoeten, hun mening te verkondigen en zo invloed uit te oefenen op de besluitvorming', stelt Arib. Maar volgens haar loopt het uit de hand. Ze ziet 'een grote toename' van het aantal demonstraties. De protesten worden volgens Arib door veel Kamerleden als 'zeer intimiderend ervaren'.

Universiteit Leiden voert mondkapjesplicht in

De Universiteit Leiden gaat een mondkapjesplicht invoeren. Met ingang van donderdag is iedereen verplicht een mondkapje te dragen in een gebouw van de universiteit. Alleen als mensen in de collegebanken of op hun werkplek zitten mogen ze deze afdoen.
'We begrijpen het ongemak dat het dragen van een mondkapje met zich mee kan brengen. Maar we zijn vooral verheugd dat de aanscherping van de maatregelen geen gevolgen heeft voor ons onderwijs. Hierdoor kunnen onze fysieke onderwijsactiviteiten en tentamens doorgaan zoals gepland', zo schrijft de universiteit in een verklaring.
De universiteit heeft het dragen van een mondkapje toegevoegd aan de huisregels en is daarom niet vrijblijvend of een dringend advies. De instelling loopt daarmee vooruit op de mondkapjesplicht die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd.

Horeca: negeren OMT-advies is onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk dat het kabinet met de verplichte sluiting van restaurants een advies van het Outbreak Management Team (OMT) terzijde heeft geschoven. Dat stelt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die er daarbij op wijst dat de experts een onderzoek aanbevolen naar de mogelijkheid om eetgelegenheden open te houden.
Premier Mark Rutte kondigde dinsdag aan dat alle restaurants en cafés voor een periode van vier weken gedwongen dicht moeten, om zo de opleving van het coronavirus in te dammen. Het OMT schreef in het advies aan de regering echter dat onderzocht zou moeten worden of 'eigenstandige' restaurants open zouden kunnen blijven. Het gaat dan om horecazaken die vooral eten serveren, en dus niet zozeer een drinkgelegenheid zijn. Het aantal gasten per tafel zou dan beperkt moeten blijven tot vier en de 1,5-meterregel goed geregeld.
KHN maakt uit het advies op dat er voor een deel van de horecaondernemers een milder alternatief dan een gedwongen sluiting voorhanden was. Voorzitter Robèr Willemsen waarschuwt dat het onbegrip bij horecaondernemers toeneemt nu de regering daar niet voor heeft gekozen. 'Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn", aldus Willemsen, "Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel.'

Groep de Mos wil extra maatregelen tegen eenzaamheid

Groep de Mos/Hart voor Den Haag wil dat de gemeente Den Haag extra maatregelen gaat nemen tegen eenzaamheid. Ook moet een nieuwe bezoekersstop aan verzorgingshuizen 'ten koste van alles' worden voorkomen.
Om eenzaamheid te voorkomen, willen de partij dat de stadsbesturen vrijwilligers gaan inzetten. 'Vrijwilligers kunnen, als de situatie dat toelaat, fysiek contact hebben met ouderen, bijvoorbeeld door het gezamenlijk doen van een boodschap of het maken van een wandeling. Maar uiteraard zijn er ook digitale en telefonische mogelijkheden. Het gaat erom dat ouderen niet vergeten worden', stelt de partij samen met lokale partijen uit Amsterdam en Rotterdam in een verklaring.

Aantal nieuwe coronabesmettingen licht gedaald

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7305 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte daling ten opzichte van het etmaal ervoor. Op dinsdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een recordaantal van 7383 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7393 maar dat is woensdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 46.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg woensdag met 32. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 34 sterfgevallen gemeld.

Kabinet gaat reizen naar 'oranje gebieden' ontmoedigen

Het kabinet gaat extra maatregelen nemen om mensen te ontmoedigen naar gebieden te reizen waar een oranje reisadvies geldt. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo komt er op de website 'nederlandwereldwijd.nl', waar men reisadviezen kan vinden, de boodschap 'boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies'. De site is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites, waar een verwijzing komt naar de reisadviezen.
Voor automobilisten gaat de minister onder meer social media en navigatieapps inzetten om hen op de maatregelen te wijzen. Daarin worden ook de mogelijke consequenties vermeld als iemand toch gaat, zoals een quarantaine.

Lenferink voorstander van vroegere sluiting supermarkten

Burgemeester Henri Lenferink van de gemeente Leiden hoopt dat supermarkten om 20.00 uur dicht gaan. In het radioprogramma 1 op 1 noemt hij het 'een heldere koers' als alle supermarkten dit besluit zouden nemen. Lenferink is tijdelijk voorzitter van het Veiligheidsberaad, de organisatie waar alle veiligheidsregio's van Nederland met elkaar overleggen.
Supermarktketen Deen maakte woensdag bekend om vanaf donderdag om 20.00 uur te gaan sluiten. Winkels mogen na dit tijdstip geen alcohol meer verkopen en de vooral in Noord-Holland gevestigde keten wil met een sluiting voorkomen dat medewerkers met klanten in discussie moeten gaan.

Open brief burgemeester Van Zanen

'Laten we er niet omheen draaien: de toestand in ons land en in onze stad is zorgelijk. Na een paar maanden waarin het coronavirus op zijn retour leek en we allemaal konden genieten van meer vrijheid, zitten we nu midden in de tweede golf. Het aantal besmettingen loopt snel op, ook in Den Haag', zo begint burgemeester Van Zanen een open brief aan de inwoners van de stad.
'Daarom herhaal ik mijn dringende oproep aan alle Hagenaars en Hagenezen: houd je alsjeblieft aan de regels, ook in de herfstvakantie die nu voor de deur staat', zo schrijft de burgemeester. 'Hoe vervelend die ook zijn. Om zo, samen, corona in bedwang te krijgen. Onder het motto: afstand houden, maar wel in contact blijven. Laten we ook de komende tijd elkaar niet uit het oog verliezen. Met elkaar komen we deze moeilijke periode te boven. Hou vol.'

Van Dissel: maatregelen worden minder goed nageleefd

Nederlanders hebben zich de afgelopen tijd minder goed aan de geldende coronamaatregelen gehouden dan eerder tijdens de uitbraak. Dat concludeert RIVM-topman Jaap van Dissel, die woensdag de Tweede Kamer bijpraat over de ontwikkelingen rond het coronavirus.
De mogelijke effecten van de maatregelen die eind september werden afgekondigd zijn "nu nog niet zichtbaar", zei Van Dissel, maar hij voegde eraan toe dat er 'grote twijfels' zijn over de effectiviteit van die stappen. Daarvan zouden deze week dan al de eerste positieve signalen te zien moeten zijn.
Als dat toch nog komt, zal het effect waarschijnlijk minder zijn dan eerder dit jaar, aldus Van Dissel. 'We kunnen onszelf een cadeau doen' door ons aan de maatregelen te houden, hield hij de Kamer voor.

Kuipers: meer ziekenhuisbedden komende tijd niet mogelijk

Het is de komende tijd niet mogelijk om het aantal ziekenhuisbedden verder uit te breiden, zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers. Het zou kunnen in een tijdsbestek van meerdere maanden of jaren, maar niet 'in deze periode'.
"Er is een einde aan de rekbaarheid van de ziekenhuiszorg", zegt Kuipers tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn er in de zomermaanden 900 ziekenhuisbedden bijgekomen, waaronder 300 ic-bedden. Om zorg te leveren voor die extra bedden zijn 'vele duizenden' medewerkers nodig. 'Dat is een majeure inspanning.'

KNVB praat woensdag over deelname amateurs aan bekertoernooi

De KNVB heeft woensdag een gesprek met het ministerie van VWS over de vraag of amateurteams mee mogen doen aan de KNVB-beker. Het kabinet heeft dinsdagavond besloten dat alle amateursport de komende weken stil komt te liggen. Maar aan het bekertoernooi doen zowel prof- als amateurteams mee.
De eerste ronde van het bekertoernooi moet van 26 tot en met 28 oktober worden gespeeld. Quick, Scheveningen, Rijnsburgse Boys, Quick Boys, Katwijk en Westlandia hebben zich voor het hoofdtoernooi geplaatst, waar ADO Den Haag als profclub automatisch aan mee doet. De KNVB gaat er vanuit dat deze clubs gewoon aan mogen treden. 'Ze zitten in een toernooi dat onderdeel is van het betaald voetbal, dus je zou veronderstellen dat ze mogen voetballen', laat directeur Jan Dirk van der Zee weten.
De KNVB ziet wel nog wat andere problemen nu het amateurvoetbal stilligt. 'De vraag is wel of dat praktisch kan. Zijn ze fit genoeg om te spelen? Moeten ze getest worden? Dat gaan we navragen bij VWS en we gaan ons er ook intern op beraden.'

Bij helft van de verpleeghuizen corona sinds begin uitbraak

Sinds het begin van de corona-uitbraak heeft ongeveer de helft van de verpleeghuizen in Nederland te maken gehad met een coronabesmetting of -uitbraak. Dat meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat om 1243 verpleeghuizen waar minstens één persoon is besmet. Volgens de Patiëntenfederatie telt Nederland in totaal 2348 verpleeghuizen.
Op dit moment kampen 308 verpleeghuizen met een coronabesmetting, schat het RIVM. Gemiddeld gaat het per verpleeghuis om iets minder dan besmette 12 personen. Het aantal locaties met minstens een bevestigde besmetting is de afgelopen tijd met meer dan 40 procent gestegen, aldus de minister. Ten opzichte van een maand geleden is het aantal verpleeghuizen met een besmetting verdubbeld.
Bij zo'n 10.600 bewoners van verpleeghuizen is corona vastgesteld sinds het begin van de crisis. Daarvan is bijna één op de drie (3140) overleden. In totaal is ongeveer 2,5 procent van de bewoners van verpleeghuizen in Nederland overleden. 'Een groot deel van de mensen herstelt gelukkig, mede door de goede verzorging die zij ontvangen', schrijft De Jonge.

Boetebedrag in anderhalvemeterzaken naar 95 euro

Mensen die de anderhalvemeterregel overtreden krijgen vanaf woensdag een boete van 95 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Tot dinsdag bedroeg de standaardboete 390 euro. Maar omdat de Tweede Kamer de Coronawet heeft aangenomen heeft het OM besloten de boetes te verlagen, ook al moet de Eerste Kamer nog over de wet stemmen.
Kantonrechters van de Rechtbanken Gelderland en Oost-Brabant verlaagden onlangs, vooruitlopend op de vaststelling van de Coronawet, in een aantal verzetzaken het boetebedrag voor anderhalvemeterzaken al naar 95 euro.

OMT: onderzoek of restaurants open kunnen blijven

Het kabinet moet kijken of restaurants, die niet ook als café fungeren, open kunnen blijven. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Het OMT kwam maandag bijeen, en besloot dat de meeste eet- en drinkgelegenheden dicht moeten om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar bood een opening voor restaurants.
Het kabinet besloot dinsdag toch restaurants, lunchrooms en cafés te sluiten. Maar het OMT is van mening dat restaurants mogelijk wel open kunnen blijven als een gezondheidscheck wordt uitgevoerd en gasten 1,5 meter afstand kunnen houden. Besmettingen in de horeca vinden vooral in cafés plaats, en in mindere mate in restaurants.

Van Zanen over mondkapjesplicht: 'Goed en verstandig'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vindt het verstandig dat het kabinet een mondkapjesplicht gaat invoeren in openbare binnenruimten. Een plicht geeft volgens hem duidelijkheid. Wel vreest Van Zanen dat het mogelijk lang gaat duren voor het juridisch is geregeld en daarom doet hij een dringend beroep op iedereen om het mondkapje nu alvast te dragen.
Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht wordt voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee 'een slepende discussie voor eens en altijd beslechten'.
Burgemeester Van Zanen vindt het verstandig dat er een mondkapjesplicht komt. 'Dat is goed', zegt hij. 'Maar als ik de premier in een tussenzinnetje hoor zeggen dat het nog wel juridisch geregeld moet worden dan denk ik: oei, dat duurt nog wel even voor het zover is.'

Broekers-Knol niet besmet met coronavirus

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is niet besmet met het coronavirus. Ze is negatief getest, laat een woordvoerder van haar ministerie weten. Broekers-Knol blijft zoveel mogelijk thuis werken.
Maandag meldde de bewindsvrouw dat ze op advies van de GGD tien dagen in in thuisquarantaine zou gaan. Iemand in haar directe omgeving was positief getest op het coronavirus. Ook had Broekers-Knol last van verkoudheidsklachten.

Veel minder vroeggeboortes na eerste coronamaatregelen

Het aantal vroeggeboortes in Nederland is met zo'n 20 procent gedaald na de eerste coronamaatregelen op 9 maart, maakte het Rotterdamse Erasmus MC bekend na onderzoek.
De afname hangt mogelijk samen met de aankondiging van het kabinet destijds dat mensen vaak en grondig hun handen moesten wassen en stoppen met handen schudden. 'Door betere handhygiëne en geen handen meer te schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld', zegt Irwin Reiss van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

De Jonge kijkt naar quarantaineplicht 'als stok achter de deur'

Mensen die niet vrijwillig thuisblijven omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen hiertoe mogelijk worden verplicht. Coronaminister Hugo de Jonge onderzoekt mogelijkheden om zo'n coronaplicht in te voeren, met een boete of andere straf als sanctie.
Zo'n tien procent van de besmette mensen houdt zich niet of niet volledig aan de quarantaineregels. Ook nauwe contacten van besmette mensen worden geadviseerd in quarantaine te gaan, maar vijftien procent van die groep houdt zich daar niet altijd aan, blijkt uit onderzoek van Berenschot. 'Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding, zeker als nu het aantal besmettingen blijft toenemen', schrijft minister De Jonge.
Maar over een plicht is de bewindsman niet enthousiast. Liever helpt hij mensen de tijd thuis te overbruggen met een 'quarantainegids' en hulp van de gemeenten en het Rode Kruis. Als een 'stok achter de deur' is een verplichting toch nodig, denkt De Jonge. 'Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine.'

GGD: eind december kunnen we 80.000 mensen per dag testen

De regionale gezondheidsdiensten zijn druk bezig om de capaciteit voor coronatesten uit te breiden. Momenteel worden bijna 43.000 mensen per dag getest en begin november zal dat zijn gestegen naar minimaal 60.000. Eind december kunnen de GGD'en minimaal 80.000 tests per dag afnemen. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland schrijft dat aan minister Hugo de Jonge.
De GGD'en willen ook gebruikmaken van sneltesten, wanneer die goedgekeurd en ingevoerd worden. Ook daarvoor geldt dan dat mensen zich alleen moeten laten testen als ze klachten hebben, vanwege krapte bij het analyseren van de testen. Zodra er meer ruimte bij de laboratoria is en 'iedereen met klachten binnen 24 uur kan worden getest', kunnen de sneltesten ook anders worden ingezet.

Expertteam OMT verdeeld over sluiten hogeschool en universiteit

Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zijn het niet eens over de vraag of mbo- en hbo-scholen en universiteiten open moeten blijven. Nu al geven deze instellingen vooral online les, maar de virusbestrijders vragen zich af of 'hier een tijdelijke fysieke onderwijsstop passend is'. De experts zijn hierover verdeeld, laat het OMT weten.
Voor basis- en middelbare scholen is het advies duidelijk: die moeten open blijven. Premier Mark Rutte benadrukte dinsdag in zijn persconferentie al dat de coronamaatregelen geen invloed hebben op scholen. Het kabinet probeert de maatschappelijke gevolgen van de regels zoveel mogelijk te beperken, aldus de premier.

Eén op de vijf werkende Nederlanders ziet inkomen dalen

De coronacrisis raakt steeds meer werkende Nederlanders in hun portemonnee. Ruim twintig procent van hen is er sinds het uitbreken van de pandemie financieel op achteruit gegaan. Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder werkende Nederlanders in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.

'We moeten waakzaam blijven'

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden noemt het pakket coronamaatregelen dat het kabinet dinsdagavond bekendmaakte 'best veel bij elkaar.' Dat zegt hij aan mediapartner Sleutelstad. 'Maar volgens alle inschattingen moeten we hiermee binnen een aantal weken - denk aan drie of vier - het aantal besmettingen weer omlaag kunnen brengen.' Maar de grote vraag is volgens Lenferink hoe we er daarna mee omgaan. 'Dan moeten we er iets slimmer mee omgaan dan we de vorige keer hebben gedaan. Want we zijn toen met zijn allen eigenlijk een beetje feest gaan vieren en dat kunnen we ons eigenlijk niet veroorloven. We moeten waakzaam blijven. We moeten er voor zorgen dat het virus niet een derde keer opflakkert.'
'De nieuwe maatregelen zijn ingrijpend, maar duidelijk. Inwoners, ondernemers en branches in Nederland weten nu waar ze aan toe zijn', zegt de waarnemend voorzitter van het Veiligheidsberaad. Het Veiligheidsberaad is de samenwerkingsorganisatie van de 25 veiligheidsregio's in het land. 'De veiligheidsregio's beseffen dat deze maatregelen zeer ingrijpend zijn voor branches als de horeca en de recreatie-, theater- en evenementenbranche. Velen toonden in de afgelopen periode dat ze flexibel en creatief zijn', aldus Lenferink. 'De veiligheidsregio's zijn het echter gezien de ernstige situatie in Nederland eens met het kabinet dat stevig ingrijpen nu noodzakelijk is.'

Leraren en zorgpersoneel krijgen uitslag voorrangstest na 41 uur

In de 43 'fastlanes' waar leraren en essentieel zorgpersoneel zich met voorrang op het coronavirus kunnen laten testen, is het erg druk. Tussen het maken van een afspraak en het krijgen van de testuitslag zit bij deze voorrangsgroep gemiddeld 40,8 uur, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Voor 'gewone' tests zit er gemiddeld ongeveer drieënhalve dag tussen het maken van de afspraak en het ontvangen van de uitslag. Mensen wachten gemiddeld twee dagen tot ze terecht kunnen voor een test, en wachten dan nog zo'n 36 uur op de uitslag. Ondanks de roep vanuit de Tweede Kamer en brancheorganisaties, ligt het volgens De Jonge niet voor de hand om meer beroepsgroepen toe te voegen aan de regeling.

Slechtste jongetje van de klas

Het was al uitgelekt, maar het nieuws dat de horeca weer de deuren moet sluiten in het gevecht tegen het coronavirus zal bij veel horeca-ondernemers toch hard zijn aangekomen.
David Zock bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden wijst erop dat uit cijfers blijkt dat slechts 1,8 procent van de besmettingen in de horeca plaatsvinden. 'En dan krijg je dit om de oren..' Volgens Anil Soekoe, vice-voorzitter van KHN Den Haag is het 'een over twaalf' voor de horeca en moet er vanuit de overheid meer voor deze sector gebeuren. 'Vier weken op slot heeft nogal een impact.'
'Wij worden als het slechtste jongetje van de klas behandeld', vult Zock aan. 'Terwijl we supergoed aan onze verplichtingen voldoen. Veel beter dan mensen in het openbaar domein...'

'Ik denk niet dat we dit jaar nog gaan spelen'

De cultuursector is een van de sectoren die hard geraakt wordt door de coronamaatregelen van het kabinet. 'Ik denk niet dat we dit jaar nog gaan spelen', liet de Haagse zanger Ed Struijlaart woensdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West weten. 'Veel theaters gaan niet open voor maximaal dertig mensen, heb ik begrepen.' Toch heeft hij wel begrip voor de maatregelen die het kabinet neemt. 'Die zijn nodig.'
Ook Jan Zoet vindt dat 'veiligheid voor alles moet gaan. De voorzitter van Kunsten92 en directeur van het Zuiderstrandtheater en Amare benadrukt dat de 482 miljoen die het kabinet tot de zomer van 2021 beschikbaar stelt voor de sector niet genoeg is. 'Hopelijk wel om de podia te laten blijven bestaan, maar ik maak me zorgen over de individuele kunstenaars...'

Bijna 7,5 miljoen kijkers voor persconferentie Rutte

De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge heeft dinsdagavond bijna 7,4 miljoen kijkers getrokken. Dat is bijna een miljoen meer dan de vorige persconferentie op 28 september, waar bijna 6,5 miljoen mensen op afstemden.

Moeder Thuisbezorgd.nl voert orders verder op dankzij coronavirus

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis omdat meer mensen eten thuis laten bezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen met bijna de helft oplopen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland groeide het aantal orders met een derde en in Canada was zelfs sprake van een verdubbeling met een jaar geleden.

Tennisbond groeit door coronamaatregelen

Algemeen directeur Erik Poel van de Nederlandse tennisbond KNLTB geeft toe dat het best een beetje dubbel is. Voor het eerst in tien jaar heeft de tennisbond een ledenaantal dat stijgt, en fors ook. Het blijkt een gevolg van het coronavirus en de maatregelen die de overheid neemt.
'Het is raar om te zeggen, maar wij spinnen daar garen bij. We hebben heel veel zomerabonnementen verkocht en we zullen onze verenigingen ook nu aanmoedigen om korte abonnementen aan te bieden', zegt Poel. 'Tennis is bij uitstek een sport waar je de anderhalve meter kan waarborgen.'

CNV-onderzoek: werkstress neemt toe naarmate crisis langer duurt

In dit stadium van de coronacrisis kampt 29 procent van de werkenden met toenemende werkstress. Bijna vier op de tien mensen doen hun werk met minder plezier en een op de vijf ondervraagden zegt dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt. Ook geeft ruim een op de drie mensen aan dat het verzuim op het werk toeneemt.
Een vijfde ziet dat de onderlinge spanningen op de werkvloer oplopen. Dit blijkt uit een onderzoek van het CNV onder 1500 leden. De vakbond pleit voor acute crisishulpverlening om een hausse aan burn-outs te voorkomen.

Kamer praat opnieuw over ontwikkelingen coronavirus

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het kabinet kondigde dinsdagavond een reeks aangescherpte maatregelen aan die de groei van het aantal coronabesmettingen moet indammen.
Hoewel de oppositiepartijen begrip lijken te tonen voor de maatregelen, zijn er genoeg kritische kanttekeningen over de kabinetsmaatregelen. 'Wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland', zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. 'Dat heeft alles te maken met de laissez-faire houding van het kabinet, falend testbeleid en gebrek aan centrale regie.'
'Het kabinet is op volle snelheid tegen de eigen besluiteloosheid gebotst', meent SP-fractievoorzitter leider Lilian Marijnissen. Volgens PVV-leider Geert Wilders betaalt Nederland de prijs voor 'het falen' van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. 'Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt', vindt hij. 'Ze negeren aerogene besmettingen.'
Voorafgaand aan het debat praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Tweede Kamer bij over de aanpak van het coronavirus.

'In 2021 zal vaccinatie goed op dreef zijn'

'In 2021 zal de vaccinatie voor een deel van de wereldbevolking goed op dreef zijn, maar het virus zal zich intussen wel blijven verspreiden. Daarbij zal, net zoals nu, een veel groter aantal mensen immuun worden dan er overlijden', dat zegt viroloog Eric Snijder van het LUMC in een magazine van de Universiteit Leiden.
Volgens Snijder zullen er pandemieën blijven komen zolang de mobiliteit zo hoog blijft, de wereldbevolking blijft groeien en we ons voedingspatroon niet veranderen. 'Vijftien jaar geleden kon een uitbraak als SARS-1 nog net lokaal blijven, maar nu vliegen veel meer mensen en goederen de wereld rond. Daarom is er op internationaal niveau een integrale aanpak nodig waarin medische, sociale en economische perspectieven met elkaar zijn verknoopt. Nu reageert iedereen vanuit zijn eigen hokje. Dat gaat niet helpen', waarschuwt de viroloog.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.
Het liveblog van dinsdag kun je hier teruglezen.