Merendeel opgepakte demonstranten tegen spoedwet nog vast, in totaal 15 mensen gearresteerd

DEN HAAG - Bij een demonstratie tegen de coronaspoedwet op het Plein in Den Haag zijn woensdag geen twaalf maar vijftien mensen aangehouden. Dat maakte de politie donderdag bekend. Volgens de politie voldeden veertien van hen niet aan een vordering om te vertrekken, een anders werd gearresteerd vanwege belediging.

Een groep van zo'n 120 demonstranten voerde woensdag de hele dag actie op het Plein in Den Haag tegen de coronaspoedwet. Zij vinden dat de wet de overheid te veel macht geeft en hun grondrechten inperkt. De wet moet maatregelen tegen corona een wettelijke basis geven.

Rond 19.00 uur ontbond de Haagse burgemeester Jan van Zanen de demonstratie. Veel van de demonstranten vertrokken. Toen rond 21.00 uur een nieuwe demonstratie startte werd de groep gevraagd om te vertrekken. Toen zij dat niet deden zijn ze aangehouden. Bij een van de arrestaties is pepperspray gebruikt, omdat de verdachte volgens de politie een andere aanhouding probeerde te voorkomen.

In de cel

Veertien demonstranten zitten nog vast en worden donderdag verhoord. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist vervolgens of ze verder vervolgd worden. Onder de opgepakte demonstranten zou ook de jurist van actiegroep Viruswaarheid zijn, meldt de organisatie.

Donderdag komt het kabinet aan het woord over de spoedwet. Er is opnieuw opgeroepen om actie te voeren op het Plein.

LEES OOK: Twaalf aanhoudingen bij beëindigen demonstratie tegen coronawet

Meer over dit onderwerp:
DEMONSTRATIE PLEIN DEN HAAG SPOEDWET CORONA
Deel dit artikel: