OM: moordorganisatie Caloh Wagoh functioneerde als bedrijf

Kopstukken van Caloh Wagoh tijdens een zitting. Delano R. is niet te zien op deze rechtbanktekening
Kopstukken van Caloh Wagoh tijdens een zitting. Delano R. is niet te zien op deze rechtbanktekening © ANP
DEN HAAG - De moordorganisatie die outlaw motorclub Caloh Wagoh er op na zou hebben gehouden 'functioneerde als een bedrijf, met een duidelijke structuur en hiërarchie'. Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een tussentijdse zitting in het megaproces 'Eris' in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Hoofdverdachte is Hagenaar Delano R. (50), voorman en oprichter van Caloh Wagoh. Hij nam volgens het OM 'contracten' aan voor huurmoorden en zette deze uit bij 'moordcellen' die hij aanstuurde.
De 'core business' van R. en anderen in de organisatie was 'het vermoorden van mensen tegen betaling', aldus de officier van justitie. 'Er werd onderhandeld over de prijs. Er werden gestolen auto's gebruikt, wapens geleverd, PGP-toestellen gebruikt. Slachtoffers werden geobserveerd, informatie werd uitgewisseld, moorden uitgevoerd, sporen gewist.'
R. en de anderen uit de organisatie worden verdacht van een reeks huurmoorden dan wel pogingen en voorbereidingen daartoe. Zeventien verdachten zitten vast. Donderdag besprak de rechtbank de zaak tegen zeven van hen, onder wie hoofdverdachte R. Vrijdag komen de andere tien aan de beurt. Het OM wil dat de rechtbank bepaalt dat het voorarrest ook geldt voor het vormen van een criminele organisatie. De belangrijkste grond voor die vordering is het gevaar voor herhaling, dat volgens justitie 'levensgroot' is.

'Taghi was belangrijkste klant'

'Keylow', zoals Delano R. ook werd genoemd, onderhield volgens justitie de contacten met opdrachtgevers. Eerder werd bekend dat Ridouan Taghi, hoofdverdachte in een ander groot liquidatieproces (Marengo), zijn belangrijkste 'klant' zou zijn geweest. Opdrachten kwamen meestal voort uit conflicten in de onderwereld. R. stuurde de uitvoerders van de moorden 'hiërarchisch' aan, aldus het OM, en maakte daarbij gebruik van zijn leidende positie bij Caloh Wagoh.
Andere verdachten hadden ieder hun eigen rol in de organisatie. Het OM ziet een aanzienlijk deel van hen als lid van 'de feitelijke moordcommando's'. De uitvoerders 'observeerden, chauffeerden en voerden de moorden uit'.

Kroongetuige

Het OM heeft een kroongetuige in het onderzoek, Tony de G. Hij heeft in 25 verklaringen uit de doeken gedaan hoe de criminele organisatie te werk ging en wie er betrokken zijn geweest bij een aantal concrete moordzaken. Vanaf eind oktober staat een reeks verhoren van De G. gepland bij de rechter-commissaris.
Volgens de huidige planning vindt in december de volgende zittingsronde in het proces plaats, in voorbereiding op de inhoudelijke behandeling volgend jaar.