Ongeveer tachtig demonstranten aangehouden op het Plein in Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond ongeveer tachtig demonstranten aangehouden op het Plein in Den Haag. Voor de Tweede Kamer werd gedemonstreerd tegen de coronaspoedwet en de maatregelen om het virus onder controle te krijgen. De demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente en werd daarom door de burgemeester ontbonden. Volgens de politie zijn de aanhoudingen rustig verlopen.
Een grote groep mensen zat rondom het standbeeld op het Plein op de grond. De demonstranten zijn volgens een politiewoordvoerder meerdere keren gevraagd om te vertrekken. Toen mensen dat niet deden, zijn ze aangehouden.
De woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen benadrukt dat de demonstranten weten dat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld bij de gemeente. Dat is donderdag niet gebeurd. Ook woensdagavond werd een demonstratie beëindigd. Toen er donderdag weer mensen onaangekondigd op het Plein samenkwamen, heeft de burgemeester de demonstratie opnieuw ontbonden, waarna de politie optrad.

Bussen van HTM

De politie omsingelde de groep bij het standbeeld. De demonstranten werden vervolgens met bussen van HTM naar een politiebureau gebracht. Dat ging in groepjes. Volgens een politiewoordvoerder waren er meerdere bussen nodig om het grote aantal mensen te vervoeren.
Een verslaggever van Omroep West meldt dat alle demonstranten rond 22.20 uur waren aangehouden.

Woensdag ook aanhoudingen

Woensdag werd ook gedemonstreerd op het Plein. Toen werden 15 mensen aangehouden. Volgens de politie voldeden veertien van hen niet aan een vordering om te vertrekken, een ander werd gearresteerd vanwege belediging.