T-Mobile begint rechtszaak om aanleg netwerk KPN in Haags Regentessekwartier

DEN HAAG - Telecombedrijf T-Mobile heeft een rechtszaak aangespannen met de eis dat de gemeente Den Haag de graafvergunning voor KPN intrekt. KPN krijgt een vergunning om in de Haagse wijk Regentessekwartier een glasvezelnetwerk aan te leggen. T-Mobile heeft daar een eigen netwerk aangelegd en het tweede netwerk van KPN zou onnodig zijn. Bovendien vindt T-Mobile dat de concurrentie wordt tegengewerkt.

In de wijk Segbroek, waar het Regentessekwartier onderdeel van uitmaakt, werd vorig jaar door T-Mobile een netwerk voor 30.000 huishoudens aangelegd waarvan alle concurrenten, zoals ook KPN, tegen 'aantrekkelijke' tarieven gebruik kunnen maken. KPN is tot nu toe niet ingegaan op de herhaalde uitnodiging hiertoe, zegt T-Mobile.

T-Mobile stelt dat de manier van aanleg van het netwerk door KPN veel meer beslag legt op de beschikbare ondergrondse openbare ruimte dan noodzakelijk, waardoor onderhoud en nieuwe aansluitingen worden bemoeilijkt en onnodig kostbaar worden. 'Dat bedreigt de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten van T-Mobile in deze wijk. Daarnaast zijn er genoeg gebieden in de rest van Nederland waar de aanleg van glasvezel veel meer gewenst is', aldus T-Mobile.

Aanleggen waar het nog niet ligt

'Dubbel aanleggen, of het dreigen daarmee, wordt door KPN ingezet om glasvezelinitiatieven van concurrenten te frustreren. Hier spelen alleen commerciële overwegingen een rol, maar het is op geen enkele manier in het belang van de consument', vindt Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland.

Volgens hem zijn er nog zoveel plekken in Nederland waar consumenten verstoken zijn van supersnel internet. 'Wij leggen alleen maar glasvezelnetwerken aan op plekken waar het nu nog niet ligt. Ik roep onze concurrenten op dit ook te doen. Laat KPN dat ook gaan doen, in het belang van alle Nederlanders die juist in deze tijden aan het thuiswerken zijn', aldus Abildgaard.

KPN wijst naar T-Mobile: 'Dit is gegoochel'

Een woordvoerder van KPN laat in een reactie weten dat er juist goede gesprekken liepen met Primevest over een gezamenlijke uitrol van een glasvezelnetwerk in Segbroek, maar dat T-Mobile uiteindelijk niet akkoord ging met een deal.

Bovendien was KPN volgens hem juist eerder met de aankondiging voor de aanleg van een netwerk in de Haagse wijk dan T-Mobile. 'En dat weet T-Mobile heel goed. Dit is een beetje gegoochel van T-Mobile', aldus de zegsman van KPN.

Glasvezel zorgt voor veel hogere internetsnelheden en betere verbindingen. De netwerken zijn ook belangrijk voor de aanleg van het nieuwe mobiele 5G-netwerk.

Meer over dit onderwerp:
GLASVEZEL T-MOBILE KPN REGENTESSEKWARTIER DEN HAAG
Deel dit artikel: