Struikelmeldpunt in Den Haag voor losliggende tegels en slechte bestrating

DEN HAAG - Vier- tot vijfhonderd Haagse ouderen belanden jaarlijks bij de spoedeisende hulp als gevolg van een val door slechte bestrating. Den Haag komt daarmee boven het landelijke gemiddelde uit. Dat stelt de Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag. Om wat aan de situatie te doen hebben ze een struikelmeldpunt in het leven geroepen.

'Bij deze losliggende tegels op het Korte Voorhout ben ik vorig jaar gestruikeld. Arm uit de kom, bont en blauw en ik werd met de ambulance afgevoerd', zegt bestuurslid Henny Weerman van de Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag terwijl ze naar de tegels wijst. En dat gebeurt bij ouderen dus vaker. Het is een doorn in het oog van de Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag.

Zij behartigen de belangen van de ouderen of, zoals ze liever zeggen, de senioren in de stad. Uit cijfers van het CBS blijkt volgens deze commissie dat Den Haag er niet goed opstaat als het gaat om het aantal valpartijen onder ouderen in de openbare ruimte.

Struikelmeldpunt

Volgens Weerman zijn de gevolgen groot: 'Ouderen hebben na de val, zeker als er botbreuken zijn, vaak verzorging thuis nodig. Omdat de ouderen vanwege de verwondingen soms de deur niet uitkunnen ontstaat er ook nog eens meer vereenzaming. Maar ook kost het de gezondheidszorg ook veel geld om de ouderen weer te laten herstellen.'

De stedelijke Ouderen Commissie Den Haag start nu een struikelmeldpunt om wat aan het probleem te doen. Voorzitter Gert van Capelleveen van de commissie: 'Mensen kunnen op het meldpunt dat te vinden is op onze site plekken doorgeven waar de bestrating slecht en gevaarlijk is. Wij gaan deze plekken dan met vrijwilligers verder in kaart brengen en de resultaten gaan we aanbieden aan het Haags gemeentebestuur.'

Seniorvriendelijke stad

De bedoeling is uiteindelijk dat gemeente aan de hand van de meldingen de struikelpunten dan ook daadwerkelijk gaat aanpakken. En dat zal echt moeten, vindt de commissie. Zeker omdat Den Haag zichzelf graag profileert als een seniorvriendelijke stad.

Ook Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil verbetering zien wat betreft het aanpakken van slechte bestrating in de stad. Zij stelden twee weken geleden schriftelijke vragen aan het college over onder meer het oprichten van een struikelmeldpunt.

Meer over dit onderwerp:
BESTRATING OUDEREN MELDPUNT DEN HAAG
Deel dit artikel: