Coronavirus: Minister Grapperhaus 'verbijsterd' over feest op Haags Plein

De partytenten op het Plein in Den Haag
De partytenten op het Plein in Den Haag © Twitter @annaholligan
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles over het virus in het liveblog van donderdag 15 oktober.
Dit liveblog is afgesloten.

Mondkapjes tijdens rijles verplicht

Het CBR stelt mondkapjes tijdens rijlessen als voorwaarde om uiteindelijk te mogen afrijden. Als een leerling of de rijinstructeur vanaf maandag 19 oktober tijdens de rijlessen geen mondkapje heeft gedragen dan neemt het CBR geen rijexamen meer af.
'We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen. Met deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens de rijlessen. Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten', schrijft algemeen directeur Alexander Pechtold in een verklaring.

Minister Grapperhaus 'verbijsterd' over feest op Haags Plein

Justitieminister Ferd Grapperhaus reageert 'verbijsterd' op de beelden van een feestende menigte woensdagavond op het Plein in Den Haag, op een steenworp afstand van de Tweede Kamer. 'Ik dacht: dit is helemaal verkeerd', zegt de bewindsman.
Beelden van een hossende menigte op het terras van restaurant Luden gingen zelfs de grens over. 'Ik heb er vertrouwen in dat het daarbij blijft en dat we er echt de komende weken tegenaan gaan.' Sinds woensdagavond gelden erg strenge regels en is Nederland in 'gedeeltelijke lockdown' om de tweede golf van het coronavirus te drukken. Café's en restaurants mogen zeker de komende maand geen gasten ontvangen.

NCTV: radicale onderstroom onder anti-lockdowndemonstranten

Binnen de 'brede, gemêleerde activistische bovenlaag' van anti-lockdowndemonstranten bestaat een 'radicale onderstroom met extremistische gedragingen'. Zij belagen politici en journalisten, intimideren agenten en zetten privégegevens van prominenten online. Die verharding is ook binnen het boerenprotest te zien, constateert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwe dreigingsbeeld, dat ieder kwartaal gepubliceerd wordt.
De diverse groepen weten elkaar steeds vaker te vinden bij diverse protesten. 'Dit gebeurt niet zozeer uit ideologische motieven, maar vanwege gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving', aldus de NCTV. Onder hen bevinden zich onder meer zowel links- als rechts-extremisten, boeren en voetbalhooligans. 'Aansluiting van verschillende groepen met verschillende grieven, verbonden door anti-overheidsdenken, kan verharding in de hand werken', waarschuwt de NCTV.
'Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen kunnen hun denkbeelden bovendien bevestigd zien in complottheorieën, misinformatie en desinformatie.' Sinds de uitbraak van het coronavirus verspreiden complottheorieën zich sneller van de marges van het internet naar mainstreamkanalen, merkt de NCTV op. Hoewel de anti-lockdownprotesten in Nederland zowel qua omvang als ongeregeldheden bij lange na niet zo groot zijn als bijvoorbeeld in Duitsland, kunnen deze wel leiden tot gewelddadige verstoringen van de openbare orde, aldus de NCTV.

Ruimere mogelijkheden winterterrassen in Leiden

De gemeente Leiden biedt horecaondernemers meer mogelijkheden om een winterterras neer te zetten. Hier wil de gemeente het de bedrijven mogelijk maken, als ze straks weer open mogen, terrassen op een andere manier in te richten. Op die manier moeten ze beter aan de coronamaatregelen kunnen voldoen en toch zoveel mogelijk gasten kunnen bedienen.
De gemeente wil het ondernemers bijvoorbeeld mogelijk maken om terrassen beter te beschutten tegen wind en regen en de mogelijkheid bieden om het terras op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. De nieuwe regels gelden tot 6 april 2021, dit is na het paasweekend. Na die tijd gaat de gemeente kijken of de regels verlengd of aangepast moeten worden.

Duitsland biedt 71 ic-bedden aan voor coronapatiënten

Duitse ziekenhuizen staan gereed om indien noodzakelijk opnieuw Nederlandse coronapatiënten te verplegen, meldt het coördinatiecentrum van de Universiteitskliniek in Münster.
Daar zijn inmiddels na een inventarisatie onder 85 ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen 71 bedden op de intensivecare-afdelingen van deze klinieken aangeboden. Er worden volgens het coördinatiecentrum in Münster nog meer aanmeldingen van beschikbare ic-bedden verwacht.
Het centrum zegt in afwachting te zijn van verdere informatie over de vraag wanneer en waar de Nederlandse patiënten worden overgebracht. Daarover verwacht het coördinatiecentrum in Münster vrijdag meer te kunnen zeggen.

NOC*NSF wil uitzondering voor alle topsportcompetities

Sportkoepel NOC*NSF gaat er bij het kabinet voor pleiten om de topcompetities onder stringente voorwaarden van de coronaprotocollen toch doorgang te laten vinden. Dat gebeurt volgens de organisatie ook in andere EU-landen. In Nederland mag in competitieverband na het aanscherpen van de maatregelen vooralsnog alleen worden gevoetbald in de professionele afdelingen, bij de mannen en bij de vrouwen.
Daarnaast wil NOC*NSF dat sportverenigingen net als de cultuursector worden uitgezonderd van de maximale groepsgrootte van vier personen. De sportkoepel heeft in een brief aan sportminister Tamara van Ark aangegeven dat nu de uitzondering voor het betaalde voetbal op het stopzetten van de competities is uitgebreid naar de vrouwen eredivisie, het logisch zou zijn deze uitzonderingspositie ook voor de topcompetities in de andere takken van sport mogelijk wordt.

GGD Hollands Midden geeft tips voor feestdagen

Langs de deuren met Halloween of Sint Maarten? Of een optocht met een feestdag? Door de nieuwe coronamaatregelen kunnen veel evenementen niet doorgaan. Toch is het nog wel mogelijk om rond de feestdagen iets voor kinderen te doen. De GGD Hollands Midden geeft een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen zonder de coronaregels te overtreden.

Tweede Kamer wil toch verbod gebruik softdrugs

De Tweede Kamer wil dat de regering opnieuw gaat kijken hoe een verbod op het gebruik van softdrugs tussen 20.00 en 07.00 uur geregeld kan worden. Een motie die in het coronadebat woensdag werd ingediend kreeg donderdag de steun van een meerderheid van de Kamer.
Een dergelijk verbod maakte deel uit van de nieuwe routekaart die dinsdag werd gepresenteerd, maar woensdag bleek dit plan te botsen met het Nederlandse gedoogbeleid. Omdat softdrugs technisch gezien al verboden zijn, zou een verbod op het gebruik ervan juridisch gezien niet werkbaar zijn, merkten diverse juristen op. Maar daar neemt de Kamer geen genoegen mee.
Premier Mark Rutte zei woensdagavond in debat met de Kamer dat hij zich de motie van SGP-voorman Kees van der Staaij 'goed kan voorstellen'. Maar, voegde hij eraan toe, 'ik weet niet hoe het technisch kan en ik weet ook niet bij voorbaat zeker óf het kan.'

Vrouwen Eredivisie volgend weekend verder

De Vrouwen Eredivisie wordt volgend weekend hervat. In eerste instantie kregen de vrouwen geen uitzonderingspositie, zoals de mannen die wel hebben gekregen. Minister van Sport Tamara van Ark heeft er nu voor gezorgd dat ook de Vrouwen Eredivisie gewoon door mag voetballen.
De clubs, waaronder ADO Den Haag, moeten voor de vrouwenteams wel aan dezelfde (strengere) voorwaarden voldoen als de mannen. Bij een rondgang langs de teams bleek dat dit niet voor komend weekend te realiseren zou zijn. De KNVB heeft daarom besloten de wedstrijden voor komend weekend niet te spelen en op 30 oktober verder te gaan met het oorspronkelijke programma.

Nederland vraagt Duitse ziekenhuizen weer patiënten over te nemen

Nederland vraagt Duitse ziekenhuizen wederom om hulp om de toenemende stroom coronapatiënten aan te kunnen. 'We staan op het punt onze Duitse collega’s weer te verzoeken patiënten over te nemen', kondigde voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) donderdag bekend. Hij verwacht dat vrijdag of zaterdag de eerste patiënten naar Duitsland worden overgeplaatst.
Dat gebeurt niet lichtzinnig. 'Iedere verplaatsing is ingrijpend', zei Kuipers. Dat geldt ook als iemand binnen Nederland naar een ziekenhuis buiten de eigen regio wordt gebracht.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) wil niet afwachten totdat de Nederlandse ziekenhuizen geen capaciteit meer over hebben. 'Je kunt misschien tien patiënten op een dag naar Duitsland vervoeren. Daar moet je dus aan beginnen voordat het laatste bed in Nederland vergeven is.' Het overplaatsen gebeurt met ambulances, Mobiele Intensive Care Units en helikopters.

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 7296 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6884 positieve tests per dag gemeld, tegen 4529 een week eerder.
Bij het RIVM zijn 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 32 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 16 doden per dag een week eerder.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 506. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 470 en 338.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 200.000 mensen in Nederland positief getest. De teller staat nu op bijna 204.000. Minder dan een maand geleden werd de 100.000e besmetting in Nederland vastgesteld.

Meer dan 1500 coronapatiënten in ziekenhuizen

De druk op de ziekenhuizen neemt nog altijd toe door de aanhoudende stijging van het aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1526 patiënten met Covid-19, 51 meer dan woensdag. Van die patiënten liggen er 313 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.
Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 36 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's, het hoogste aantal sinds de spreiding van patiënten drie weken geleden werd hervat om te voorkomen dat de zorg in de ernstigst getroffen gebieden de toestroom niet aankan. Onder meer in Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Infectieradar, de coronawebsite van het RIVM, gaat weer van start

Mensen kunnen weer online aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doorgeven of ze gezondheidsklachten hebben, die kunnen wijzen op corona. In juni was een datalek gevonden bij de website van de zogenoemde Infectieradar, waarna die uit de lucht werd gehaald. Het systeem is opnieuw opgebouwd en gaat nu weer van start.

Brussel publiceert lijst voorrangsgroepen coronavaccins

Zorgpersoneel, 60-plussers en medisch kwetsbare groepen krijgen voorrang bij het inenten tegen Covid-19 zodra de eerste goedgekeurde vaccins in de EU beschikbaar zijn. Ook aan essentiële beroepen, personen die geen afstand kunnen houden en achterstandsgroepen moet prioriteit worden gegeven, stelt de Europese Commissie. De veilige en efficiënte vaccins zullen worden verdeeld over alle lidstaten op basis van de bevolkingsgrootte, schrijft het dagelijks EU-bestuur in een in Brussel gepubliceerde Vaccinatie Strategie.

Leidse blaastest in november ingezet in teststraten

De blaastest van het Leidse bedrijf Breathomix die binnen een minuut kan zien of mensen zeker geen corona hebben wordt vanaf november ingezet. Dat maakte minister Hugo de Jonge donderdag bekend. De blaastest is de afgelopen tijd in Amsterdam getest en in 75 procent van de gevallen kon de test aangeven dat mensen zeker geen corona hadden. Zij zouden geen coronatest meer af te hoeven nemen. In de overige kwart van de gevallen was de test niet duidelijk en dan volgt er alsnog een coronatest.

Sportclubs merken gevolgen van coronaregels

Sportverenigingen maken zich op voor een periode met aangepast sporten. Teamsporten zijn verboden en trainingen moeten worden aangepast. Elke sportclub merkt hiervan de gevolgen, maar de reacties zijn zeer wisselend. Zo ook in Boskoop. 'Je merkt wel een soort opluchting', bekent Justin Kraaijenbrink van atletiekvereniging AV '47. Zijn sport blijft grotendeels buiten schot. Dat geldt niet voor de volwassenen die volleyballen bij Timios. Minstens een maand lang mogen zij hun hobby niet meer uitoefenen. 'Dat geeft onrust', aldus Angela Hunink, speelster van het eerste damesteam.

Coronateststraat Zoetermeer ook 's avonds en in weekend open

De coronateststraat in Zoetermeer is vanaf maandag ook 's avonds en in het weekend geopend. Mensen kunnen dan tot 21.00 uur aan de Denemarkenlaan terecht om zich te laten testen. Ook gaat de GGD Haaglanden er in het weekend tests afnemen. Met de langere openingstijden wil de GGD de testcapaciteit in de regio verder opschalen.

Geen Sinterklaasintochten in Westland

De intocht van Sinterklaas in de verschillende Westlandse kernen gaat dit jaar niet door. Dat heeft burgemeester Bouke Arends gisteren medegedeeld aan de organiserende comités, zo meldt mediapartner WOS. Ook andere fysieke activiteiten, zoals het Sinterklaashuis, kunnen niet worden gehouden.
De afgelasting van de intochten is genomen in verband met de nieuwe, verscherpte, coronamaatregelen. 'Het landelijke verbod op evenementen maakt de intochten helaas onmogelijk', aldus de burgemeester. 'Dat is jammer, maar met het oog op de veiligheid niet meer dan logisch. Er wordt door verschillende comités nagedacht over een alternatieve invulling, waarbij vanuit huis toch genoten kan worden van de Sinterklaastijd. Op die manier gaat het feest dit jaar toch niet ongemerkt voorbij.'

Hoogvliet sluit winkels om 20.00 uur

Supermarktketen Hoogvliet sluit bijna alle winkels in de regio vanaf donderdag om 20.00 uur. Alleen de vestiging in het centrum van Leiden blijft ook na 20.00 uur open, zo laat een woordvoerder van de winkelketen weten. Hoogvliet heeft hiertoe besloten omdat er door de nieuwe coronamaatregelen na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht mag worden. Om discussies met klanten te voorkomen heeft de keten besloten dat bijna alle winkels nu elke dag om 20.00 uur dicht gaan.

Meldpunt voor schoolsluiting wegens corona

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs die tijdelijk sluiten wegens het coronavirus, moeten zich melden bij een speciaal meldpunt. Dat meldt de onderwijsinspectie. 'De registratie is belangrijk om samen zicht te houden op de continuïteit van het onderwijs. Na de melding neemt de inspectie (waar nodig) contact op met het bestuur of de school om de tijdelijke oplossingen voor de continuïteit van het onderwijs en vooruitzichten te bespreken', aldus de inspectie.

Burgemeester heeft geen goed woord over voor Haagse feestgangers

Hij kan er met zijn hoofd niet bij. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is zeer verontwaardigd dat een groep mensen woensdagavond feest vierde in een tent van restaurant Luden op het Plein in Den Haag, vlak voordat de strengere coronaregels zouden ingaan en de horeca vier weken moet sluiten. De beelden die een BBC-correspondent hiervan maakte, gaan de hele wereld over. 'Ik zou me kapot schamen', vertelde hij donderdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West.

Geert Wilders in thuisisolatie na besmetting beveiliger

PVV-leider Geert Wilders moet in thuisisolatie omdat een van zijn beveiligers besmet blijkt met het coronavirus. De beveiliger had geen klachten, meldt Wilders op Twitter. De leider van de grootste oppositiepartij wordt al vele jaren streng beveiligd vanwege bedreigingen aan zijn adres. Wilders moet tot zaterdagavond in quarantaine blijven.

Privéklinieken lenen geen personeel uit aan ziekenhuizen

Privéklinieken lenen geen personeel uit aan reguliere ziekenhuizen tijdens de tweede coronagolf, zegt Paulette Timmerman, directeur van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in het NOS Radio 1 Journaal.
Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van het HMC vertelde woensdag een beroep te moeten doen op extern personeel als het HMC Bronovo ingericht gaat worden als calamiteitenziekenhuis. Ze dacht hierbij onder meer aan de privéklinieken, die tijdens de eerste golf wel bijsprongen. 'Het is een begrijpelijke vraag die de ziekenhuizen stellen. Als we teruggaan naar de eerste golf, hebben we dat toen wel gedaan omdat er schaarste was aan apparatuur, hulpmiddelen en konden we personeel uitlenen', aldus Timmerman.
De directeur zegt dat zij zich liever concentreren op het aanbieden van reguliere zorg in de eigen klinieken. Daardoor is het niet meer mogelijk is om eigen personeel uit te lenen aan de ziekenhuizen. 'We zien de afgelopen twee maanden dat de vraag naar onze zorg enorm toeneemt. Vanuit dat landelijk standpunt om onze zorg aan te blijven bieden, denken wij dat het verstandiger is als wij dat ook blijven doen', aldus Timmerman.

Aantal WW-uitkeringen neemt toe

Het aantal lopende WW-uitkeringen in de regio Haaglanden nam in de periode februari tot en met september per saldo met 11,4 procent toe. Dit is wel lager dan het landelijke percentage. De landelijke toename bedroeg namelijk 15,9 procent, meldt het UWV.
Ook in Zuid-Holland Centraal (12,6 procent) en Midden-Holland (13,9 procent) nam het aantal W-uitkeringen minder hard toe dan landelijk, maar in de regio Holland Rijnland is de stijging met 21,5 procent juist hoger dan het landelijk percentage.

Beveiligingssector wil ook voorrang bij coronatests

De beveiligingsbranche verwacht het erg druk te krijgen in supermarkten. Dat heeft natuurlijk te maken met de nieuwe coronamaatregelen, waaronder het verbod op het verkopen van alcohol na 20.00 uur. De sector spreekt nu met het ministerie van VWS of binnen de veiligheidsketen ook de beveiliging in aanmerking kan komen voor een sneller testbeleid. Dat meldt BNR.

Feest was 'mix van verkeerde muziek, afscheid horeca en emotie'

Een mix van verkeerde muziek, het afscheid van de horeca en emotie. Aan die combinatie is te wijten dat er woensdagavond uitbundig werd gefeest op het overdekte terras van restaurant Luden op het Plein in Den Haag. Dat zegt eigenaar John Prins tegen Omroep West. Hij zegt dat hij de reacties wel wat overtrokken vindt, maar snapt ook dat de beeldvorming niet goed is.
'Het was geen feest. Dit mag tot 22.00 uur', benadrukt Prins. Er is geprobeerd te handhaven, zegt hij. 'Op video’s is te horen dat er wordt gezegd 'blijf zitten, blijf zitten.' De horecaondernemer ontkent dat handhavers de avond hebben geëindigd. 'Ik heb om 21.30 uur zelf de muziek uitgezet. Ik neem altijd mijn verantwoordelijkheid, maar ik ben geen politieagent en ik kan geen boetes uitdelen.'

'Dit feest op het Plein kan ab-so-luut niet!'

Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en Jeugd én lid van het Red-team van bezorgde deskundigen, is geschokt over het feest dat woensdagavond gevierd werd in een tent op het Plein in Den Haag en waarbij de coronavoorschriften genegeerd werden. 'Dit kan ab-so-luut niet!', benadrukte hij in West Wordt Wakker op Radio West. 'Deze mensen hebben geen enkel idee dat we te maken hebben met een gezondheidsprobleem en een gezondheidszorgprobleem. Je moet uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit is niet acceptabel.'

Ondernemers en werkgevers: werk zoveel mogelijk thuis

Ondernemers- en werkgeversorganisaties roepen bedrijven en werknemers op zoveel mogelijk thuis te werken om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat doen ze verenigd in overlegorgaan Stichting van de Arbeid, waarin ook werknemersorganisaties zitten, in een brief die verstuurd is aan werkgevers en werknemers. De organisaties hopen hiermee een totale lockdown te kunnen voorkomen.

Meldpunt voor beschikbaarheid beschermende middelen in zorg

Zorgmedewerkers die constateren dat er binnen hun organisatie zaken niet op orde zijn rond beschermende middelen tegen het coronavirus, kunnen dat vanaf nu aangeven bij een meldpunt. Dit is in het leven geroepen door NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het meldpunt komt er naar aanleiding van een recente peiling waarin veel zorgmedewerkers aangaven dat de situatie binnen hun organisatie niet op orde is.

Landelijke huurprijs vrije sector voor het eerst in zes jaar omlaag

De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Een nieuwe huurder betaalde in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 16,56 euro per vierkante meter per maand. Dat is 0,4 procent minder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.
Volgens het woningplatform lijkt de coronacrisis de druk op de woningmarkt enigszins te verlichten. Expats zijn in mindere mate aanwezig op de Nederlandse woningmarkt of stellen het startmoment van een baan uit. Hierdoor kunnen vrijgekomen huurwoningen minder makkelijk opnieuw verhuurd worden.

Corona-sneltest TNO is betrouwbaar, blijkt uit praktijkproef

De snelle coronatest die TNO heeft ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid is net zo betrouwbaar als de standaard gebruikte PCR-test. Een praktijkproef met deze sneltest, de afgelopen twee weken in Amsterdam, laat zien dat de uitslag hiervan voor 99 procent overeenkomt met de PCR-test, zo meldt de onderzoeksorganisatie.

Werkloosheid onverwacht omlaag in september

De werkloosheid in Nederland is vorige maand onverwacht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In totaal was 4,4 procent van de beroepsbevolking werkloos, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maanden juni tot en met augustus nam de werkloosheid nog toe. In die laatste zomermaand piekte het cijfer op 4,6 procent. Economen hadden in doorsnee gerekend op een verdere stijging naar 4,8 procent.

'Lockdown light' op korte termijn funest voor herstel economie

Nederlandse banken verwachten dat de 'lockdown light' die het kabinet heeft ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, voorlopig een eind maakt aan het economisch herstel van na de eerste golf. Dat meldt het FD. Rabobank is het meest uitgesproken en voorziet dat de groei in 2021 halveert.

Vanaf 20.00 uur verbod op alcoholverkoop en sluiting winkels

Donderdagavond is de eerste avond dat de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden is. Ook is het na dat tijdstip niet toegestaan om alcohol op zak te hebben of op openbare plekken te drinken. Coffeeshops mogen maar tot 20.00 uur openblijven en alleen om af te halen. Deze regels gelden tussen 20.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends. Verder moeten winkels, met uitzondering van supermarkten, ook om 20.00 uur dicht. Koopavonden worden voorlopig verboden. Als een winkel de regels niet naleeft kan een zaak gesloten worden.

Nederland gaat door grens van 200.000 coronabesmettingen

Minder dan een maand nadat het coronavirus voor de 100.000e keer werd vastgesteld, gaat Nederland al door de volgende grens heen. Op donderdag wordt hoogstwaarschijnlijk de 200.000e positieve test geregistreerd. De teller stond om 3.30 uur woensdagnacht op 196.163 besmettingen.

Christelijke partijen willen alsnog softdrugsverbod in avond

SGP, CDA en ChristenUnie willen dat het kabinet 'met spoed' kijkt of er alsnog een verbod kan komen op het bezit en gebruik van softdrugs in de openbare ruimte in de avond en nacht. De christelijke partijen riepen daartoe op tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Het kabinet kondigde dinsdagavond een verbod aan op het bezit of gebruik van softdrugs en alcohol in de openbare ruimte tussen 20.00 's avonds en 07.00 uur 's morgens. Maar het verbod op softdrugs is alweer geschrapt omdat het in strijd bleek met het gedoogbeleid, liet het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. SGP, CDA en ChristenUnie nemen daar geen genoegen mee.

Spoedeisende hulp door corona in gevaar

Het oplopende aantal ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus brengt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) komt het nu dagelijks voor dat patiënten bij een ernstig ongeluk of hartfalen niet meer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunnen.
Dat komt doordat de doorstroom van patiënten in ziekenhuizen opstroopt nu de ic's en verpleegafdelingen vol raken. Daardoor blijven patiënten op de spoedeisende hulp liggen en kunnen er geen meer bij.

Gefeest in tent op het Plein

Op het Plein in Den Haag was het woensdagavond druk. In witte tenten, die daar waren opgezet, werd vlak voor de sluiting nog gefeest, blijkt uit een video op Twitter van BBC-correspondent Anna Holligan. Volgens een kroeg op het Plein, die Omroep West gebeld heeft, zijn de beelden van woensdagavond. Onder de video wordt met verbazing gereageerd op het gefeest.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.
Lees hier het liveblog van woensdag terug.