Coronavirus: Politie in Duindorp ook voor coronaregels, tachtig Duitse ic-bedden voor Nederland

De politie is ook zondagavond actief in Duindorp
De politie is ook zondagavond actief in Duindorp © Regio15
DEN HAAG - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van zondag 18 oktober.
Dit liveblog is gesloten.

Politie gaat zondagavond coronaregels handhaven in Duindorp

De politie gaat ook zondagavond de openbare orde en veiligheid in Duindorp weer handhaven. Het is de afgelopen dagen onrustig geweest in de Haagse wijk. De politie geeft aan dat ze ook actief de coronaregels zullen gaan handhaven.
De afgelopen dagen zorgde een groep jongeren voor overlast, vooral in de omgeving van het Tesselseplein en de Pluvierstraat. Vrijdagavond moest de mobiele eenheid eraan te pas komen. Met verkeerscontroles probeerde de politie vrijdagavond mensen die niet in Duindorp hoefden te zijn te weren. Even werd het toch weer onrustig toen er met vuurwerk en stenen naar de politie werd gegooid. Ook is een bushokje vernield. Na optreden van de mobiele eenheid werd het rond middernacht rustig. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Tachtig Duitse ic-bedden voor Nederland

In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn momenteel tachtig bedden in 48 ziekenhuizen beschikbaar voor de intensieve medische zorg van Nederlandse Covid-19 patiënten. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.
'Op dit moment is geen van deze bedden bezet', aldus het ministerie. In Nederland verspreidt het coronavirus zich momenteel razendsnel. De situatie in de ziekenhuizen wordt als bedreigend beschouwd. Door tekorten in het aanbod zijn sommige ziekenhuizen in grote steden al gedwongen om hun afdelingen voor spoedeisende hulp tijdelijk te sluiten. Ook deelstaat Nedersaksen heeft al aangekondigd Nederland te willen helpen als dit nodig zou blijken te zijn.

'Tekort zorgmedewerkers rampzalig'

Het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg is op steeds meer plekken rampzalig, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties. 'Het water staat tot aan onze lippen', aldus Kamp. Sommige zorginstellingen hebben volgens hem ziekteverzuimpercentages van bijna 50 procent, als gevolg van het coronavirus.
'Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar', stelt Kamp. 'Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk.'

8184 nieuwe besmettingen

In 24 uur tijd zijn 8184 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er 45 meer dan op zaterdag. Het is opnieuw een dagrecord. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 15. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Bekijk hieronder het aantal besmettingen in jouw gemeente.

84 meer patiënten in ziekenhuizen, in totaal 364 op ic's

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1652 patiënten met COVID-19. Dat zijn er 84 meer dan op zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er 364 patiënten op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor. De meeste mensen met COVID-19 liggen op een verpleegafdeling.
Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 23 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's. In steden verschillende steden in de Randstad, waaronder Den Haag en Leiden, liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Restaurants naar rechter om sluiting vanwege corona

Zeker dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat om de door het kabinet opgelegde coronasluiting van restaurants van tafel te krijgen. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen. Het kort geding dient dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank.

'Acute problemen bij jongeren door coronapandemie'

Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen. Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen.
'De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren', aldus de ggz-instellingen. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de ggz risico’s met zich mee. 'Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep.'

Rutte: Besef over vakantie koning kwam te laat

Premier Mark Rutte heeft 'te laat beseft' dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland 'niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen'. Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. 'Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.'
De koning keerde zaterdagavond vervroegd terug uit Griekenland vanwege de ophef omtrent zijn vakantie. Het koningspaar en de prinsessen vertrokken vrijdag richting Griekenland.

Handen wassen helpt, coronavirus overleeft 9 uur op de huid

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.
Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.
'De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld', stellen de Japanse onderzoekers.

Voedselbankacties voor groeiend aantal klanten door coronacrisis

Het aantal klanten van Voedselbank Leiden is sinds de coronacrisis flink gestegen. Daarom organiseerde de voedselbank zaterdag verschillende coronaproof acties om extra voorraad, 'wintervet', binnen te krijgen. 'Er is bijna 4000 euro opgehaald en ook 120 kratten met houdbare producten. Ik ben heel tevreden', zegt Hugo Brouwer van Voedselbank Leiden.

Landelijk keurmerk voor mondkapjes

Begin volgend jaar moeten in Nederlandse winkels de eerste mondkapjes met een keurmerk te koop zijn. Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat erover gaat, werkt aan certificatie en roept deskundigen vanuit diverse vakgebieden op om met elkaar een herbruikbaar niet-medisch mond-neusmasker te ontwerpen.
'Voor consumenten is het nu onduidelijk of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat', aldus het instituut. 'In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling worden een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze.'
Het tv-programma Kassa liet de TU Delft zeven mondkapjes voor consumenten testen. Bij de nieuwe meetmethode, waar de universiteit de afgelopen maanden aan heeft gewerkt, is onder meer gekeken naar de doorlaatbaarheid van de stof, de pasvorm en of de mondkapjes goed afsluiten.

NS schrapt tijdelijk de extra spitstreinen en weekendnachttreinen

Vanaf maandag stopt de NS tijdelijk met de inzet van de extra forensentreinen tijdens de spits. De reguliere treindienst tijdens de spits blijft wel overeind. Daarnaast worden vanaf volgend weekend de nachttreinen, bedoeld voor het uitgaanspubliek, opgeheven. Het reguliere nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, blijft ongewijzigd. Met deze aanpassingen wordt de dienstregeling met 3 procent verminderd.
De NS neemt de maatregelen omdat het aantal reizigers blijft dalen door de lockdownregels. Ook wil het spoorbedrijf erop zijn voorbereid dat het aantal ziekmeldingen de komende tijd mogelijk toeneemt. 'Zo bieden we een voorspelbare en betrouwbare treindienst voor reizigers die afhankelijk zijn van de trein. De aangepaste dienstregeling vindt stapsgewijs plaats', aldus de NS.
De extra forensentreinen rijden vanaf maandag niet tussen onder meer Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal (sprinter) en Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle (sprinter).

Sjaak Bral gaat door met oudejaarsconference

'Ik ben net als dat virus, ik ga altijd door!' zegt de Haagse cabaretier Sjaak Bral vastberaden. Uitgerekend in de week waarop bekend werd dat de theaters niet meer dan dertig man publiek mogen toelaten, begon hij met de eerste try-outs van zijn oudejaarsconference 'Vaarwel 2020'.
Na een gesprek met zijn manager afgelopen woensdag nam Sjaak een besluit: doorgaan! En dat betekent dus spelen voor dertig mensen per zaal.

Traumahelikopter voor coronapatiënten vanaf maandag weer ingezet

De Lifeliner 5, de speciaal voor vervoer van coronapatiënten ingerichte traumahelikopter, gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zorgt samen met mobiele medische teams van andere ziekenhuizen voor de bemanning met een spoedarts en een speciale verpleegkundige, aldus het ziekenhuis en ANWB Medical Air Assistance, operator van de traumahelikopters die in Nederland vliegen.
In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen.

Halloween in Alphen en Benthuizen afgelast

De halloweenoptocht door Alphen aan den Rijn mag niet doorgaan in de herfstvakantie. Alle evenementen zijn verboden, dus ook de kinderparade op vrijdag 23 oktober kan geen doorgang vinden, zo meldt mediapartner Studio Alphen.
Fright Factory, het halloweenevenement in het Alphense jongerencentrum MAX, is om dezelfde reden eveneens afgelast. Ook door Griezelig Benthuizen moet een streep. Geen speurtocht en vossenjacht in Benthuizen op zaterdag 24 oktober. Afgelopen weekend werd de jaarlijkse bietenoptocht in Benthuizen ook al afgeblazen.

Twee coronahandhavers aangevallen in Zoetermeer

Twee handhavers zijn vrijdagavond in Zoetermeer gewond geraakt nadat ze een groepje van vier personen aanspraken op het niet naleven van de coronaregels. Drie van de vier verdachten zijn aangehouden.
De twee handhavers zagen op de Rockanjestraat een groepje van vier personen die zich niet aan de coronaregels hielden. Ook wilden ze niet luisteren naar de bevelen van de handhavers. In plaats daarvan vielen ze de twee handhavers aan. Een van hen liep hierbij een hersenschudding op, terwijl de ander een breukje in de pols opliep.

Langer uitstel lokale belastingen voor Alphense ondernemers

Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis op dit moment niet hun gemeentelijke belastingen kunnen voldoen, krijgen langer uitstel. Wethouder Kees van Velzen (CDA, financiën) zegde toe het termijn met een halfjaar te verlengen tot 1 juli 2021. Van Velzen deed die handreiking tijdens de gemeenteraadsvergadering na een door een groot deel van de oppositie ingediende motie, zo meldt mediapartner Studio Alphen.
'We zitten nu in een gedeeltelijke lockdown en zien dat het voorlopig nog niet beter zal gaan. Dus laten wij de ondernemers de ruimte geven om daar waar kan, hun liquiditeit in te zetten voor hun diensten', vindt raadslid Anouk Noordermeer (VVD), initiatiefnemer van de motie.

'Gedeeltelijke lockdown tot december nodig'

De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht 'waarin de aantallen verhoogd zijn'. De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.
'Je wilt eerst zien dat er effect is op het aantal besmettingen, en dat we in de naar beneden gaande beweging zitten. Dat gaan we de komende weken zien. Afhankelijk van hoeveel er toch gereageerd is op de maatregelen van 29 september, gebeurt dat eerder of later. Hoe lang precies, dat is gissen. We houden er rekening mee dat december ook nodig is.'

Geen Nederlandse interesse in Chinees vaccin

Al binnen enkele weken denkt China het eerste werkende coronavaccin op de markt te brengen. En dit jaar volgen er waarschijnlijk nog twee. Maar Nederland heeft geen interesse, ook al lijken de Chinese vaccins volgens deskundigen veilig.
Terwijl heel Europa smacht naar een remedie tegen corona, wordt in een laboratorium in de Chinese hoofdstad Peking de laatste hand gelegd aan het eerste werkende vaccin. Waar westerse medicijnreuzen als AstraZeneca en Pfizer mikken op het eerste kwartaal van 2021 - ‘op z’n vroegst’ -, zegt een woordvoerder van de Chinese staats-farmaceut Sinopharm dat haar bedrijf het vaccin al binnen een paar weken op de markt denkt te brengen: 'We mikken op november', zo meldt het AD.
De kans dat Nederland een Chinees vaccin koopt, is niet groot. Alle Europese lidstaten hebben afgelopen zomer al toegezegd een vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca af te nemen als dat op de markt komt. En zodra een vaccin van de Leidse farmaceut Janssen Pharmaceutica wordt toegelaten tot de Europese markt, neemt Nederland 7,8 miljoen vaccins af.

Op zeker helft middelbare scholen coronabesmetting

Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval één coronabesmetting gemeld. Dat komt naar voren uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan. Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. GGD's of andere instanties houden niet centraal bij waar besmettingen plaatsvinden.
Van de 342 scholen met een besmetting zijn er bij 44 meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.
Vakbond CNV Onderwijs hoort toenemende zorgen bij docenten en scholen, zegt voorzitter Jan de Vries. 'Er vallen steeds meer lessen uit, er zijn steeds meer leerlingen die noodgedwongen thuis zitten. Scholen moeten met kunst en vliegwerk proberen de lessen aan te blijven bieden.'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.
Lees hier het liveblog van vrijdag terug.